Η «πράσινη» προσέγγιση, αποτελεί και μια έξυπνη οικονομική κίνηση. Υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να βοηθήσει αποτελεσματικά το περιβάλλον - όπως ανακύκλωση, χρήση μεταχειρισμένων ή μείωση της χρήσης νερού.
Αλλά ο πιο σημαντικός τομέας που μπορεί να κάνει τη διαφορά, είναι τα απόβλητα τροφίμων. Όσον αφορά σε αυτά, δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε, να επαναχρησιμοποιήσετε, να επανεπεξεργαστείτε και να ανακυκλώσετε τα απορρίμματά σας για να βοηθήσετε μεταξύ άλλων και την τοπική σας κοινότητα. Αν και μπορεί να χρειαστεί λίγος προγραμματισμός και προσαρμογές στον τρόπο που ψωνίζετε, μαγειρεύετε και καταναλώνετε φαγητό, τα χρήματά σας και το περιβάλλον σας θα σας ευχαριστήσουν τελικά για αυτό.
Γιατί όμως τα απόβλητα τροφίμων έχουν αναδειχθεί σε ένα τεράστιο πρόβλημα; Αρχικά, είναι σίγουρα ένας από τους κορυφαίους παραβάτες της παγκόσμιας ρύπανσης. Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο σπαταλάται κάθε χρόνο, γεγονός που συμβάλλει στο 8% περίπου των αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η παραγωγή τροφίμων απαιτεί τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων. Περίπου το ήμισυ του εδάφους και το εντυπωσιακό 70% του γλυκού νερού στον κόσμο χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η παραγωγή ενός κιλού βοείου κρέατος απαιτεί 15.400 λίτρα νερού.
Φυσικά, πολλά απόβλητα τροφίμων δημιουργούνται στη διαδικασία παραγωγής και μεταφοράς. Ωστόσο, τη διαφορά μπορεί να την κάνει ο χειρισμός και η αποθήκευση των προϊόντων διατροφής στο σπίτι. Δυστυχώς, οι μαθητές και οι νέοι ηλικίας 18-34 ετών είναι οι μεγαλύτεροι παραβάτες όσον αφορά τα απόβλητα τροφίμων - πιθανότατα επειδή δεν έχουν μάθει τον τρόπο σωστής διαχείρισης και αποθήκευσης τροφίμων.
Η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων δεν είναι μόνο καλή για τον πλανήτη, αλλά και για τον προϋπολογισμό σας. Μελέτες δείχνουν ότι μπορείτε να εξοικονομήσετε κατά μέσο όρο 746 δολάρια ανά άτομο ανά έτος μειώνοντας τα απόβλητα τροφίμων.
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να διαχειριστείτε τα απόβλητα τροφίμων στο σπίτι;
1. Προγραμματίστε τα γεύματά σας και ψωνίστε έξυπνα
Ο προγραμματισμός γευμάτων είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για τη διαχείριση της κατανάλωσης φαγητού. Δημιουργήστε μια λίστα με τα γεύματα που θέλετε να προετοιμάσετε για όλη την εβδομάδα και αποφασίστε ποια συστατικά και ποιες ποσότητες θα χρειαστείτε. Ρίξτε μια ματιά στο ψυγείο ή το ντουλάπι σας για να δείτε ποια τρόφιμα έχετε ακόμα και ποια γεύματα μπορείτε να φτιάξετε με αυτά.
Μόλις βγείτε για ψώνια, διατηρήστε τα αναγραφόμενα στη λίστα σας και αποφύγετε τις παρορμητικές αγορές. Δώστε επίσης μια ευκαιρία στα φρούτα και τα λαχανικά με «ελαττώματα» στην εμφάνισή τους-είναι πολύ ωραία στο φαγητό σας και συνήθως πωλούνται σε μειωμένες τιμές. Και προσέξτε τις μαζικές προσφορές. Ενώ οι χύμα αγορές μπορεί να είναι μια μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων για μη αλλοιώσιμα είδη όπως χαρτί υγείας και προϊόντα καθαρισμού, είναι όμως επικίνδυνο όταν πρόκειται για φρέσκα προϊόντα. Να είστε ρεαλιστικοί: εάν δεν πρόκειται να φάτε κάτι πριν από την ημερομηνία λήξης του, μην το αγοράσετε. Θα καταλήξετε να το πετάξετε.
2. Αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμα
Μάθετε πώς να αποθηκεύετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ώστε να παραμένουν φρέσκα περισσότερο. Ορισμένοι τύποι φρούτων εκπέμπουν φυσικά αέρια καθώς ωριμάζουν (ειδικά οι μπανάνες), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ταχύτερη ωρίμανση των γειτονικών προϊόντων, επομένως μπορεί να θέλετε να τα αποθηκεύσετε ξεχωριστά. Βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας είναι αρκετά δροσερό και εάν δεν είστε σίγουροι πώς να αποθηκεύετε τα τρόφιμα με ασφάλεια, χρησιμοποιήστε μία από τις σχετικές εφαρμογές για έξυπνες συσκευές.
Εάν έχετε αγοράσει πάρα πολλά φρέσκα προϊόντα, μπορείτε πάντα να τα παγώσετε, ώστε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους. Πολλά είδη αποθηκεύονται στον καταψύκτη, όπως ψωμί, φέτες φρούτων, κρέατα και έτοιμα γεύματα. Επίσης, είναι πρακτικό να τα έχετε έτοιμα όταν είστε πολύ κουρασμένοι για να μαγειρέψετε. Απλώς φροντίστε να παρακολουθείτε συχνά τα αποθέματα στην κατάψυξή σας, για να γνωρίζετε τί έχετε στη διάθεσή σας.
3. Οργανώστε το ψυγείο και το ντουλάπι σας
Ένα ακατάστατο ψυγείο ή ντουλάπι μπορεί να προκαλέσει απώλεια ή ώθηση των προϊόντων στο πίσω μέρος, όπου θα σαπίσουν πριν να έχετε την ευκαιρία να το παρατηρήσετε. Προσπαθήστε να οργανώσετε τα προϊόντα σας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο FIFO: «first in, first out», τοποθετώντας τα πρόσφατα αγορασμένα αντικείμενα στο πίσω μέρος, ώστε τα παλαιότερα προϊόντα σας να χρησιμοποιηθούν πρώτα. Και κάντε μια νοητική σημείωση για το τι έχετε στο ντουλάπι (κονσερβοποιημένα τρόφιμα, δημητριακά, ζυμαρικά και ρύζι) καθώς αυτά συχνά ξεχνιούνται.
4. Μάθετε πώς να διαβάζετε τις ημερομηνίες λήξης
Οι ημερομηνίες λήξης μπορεί να είναι παραπλανητικές και να προκαλέσουν μεγάλη σύγχυση. Στην πραγματικότητα, οι ετικέτες λήξης συμβάλλουν σχεδόν στο 20% των παγκόσμιων απορριμμάτων τροφίμων. Τό 84% των καταναλωτών απορρίπτει φαγητό κατά ή κοντά στην ημερομηνία λήξης στη συσκευασία, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακόμα εντάξει για κατανάλωση. Ενώ οι ημερομηνίες "χρήση έως" είναι σημαντικές, οι ημερομηνίες "καλύτερα πριν" συνήθως επιτρέπουν ένα μεγάλο περιθώριο σφάλματος - οπότε χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σας και τις άλλες αισθήσεις σας για να αξιολογήσετε εάν το προϊόν έχει πράγματι λήξει.
5. Καταναλώστε τα υπόλοιπα των γευμάτων σας
Ενώ τρώτε το ίδιο γεύμα δύο μέρες συνεχόμενα μπορεί να μην ακούγεται σαν η πιο συναρπαστική γαστρονομική εμπειρία, είναι όμως ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα και να μειώσετε τα απόβλητα. Εξάλλου, πολλά από τα γεύματα που μένουν, όπως τα λαδερά, τα λαζάνια ή και γλυκά όπως το τιραμισού, έχουν ακόμη καλύτερη γεύση την επόμενη μέρα. Σε άλλη περίπτωση, σκεφτείτε να καταψύξετε τα υπόλοιπα των γευμάτων σας, για ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα όταν δεν θα θέλετε να μαγειρέψετε.
6. Γίνετε δημιουργικοί
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα υπόλοιπα των τροφίμων:
-Φτιάξτε το δικό σας ζωμό. Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα των λαχανικών ή του κρέατος (συμπεριλαμβανομένων των οστών) για να φτιάξετε το δικό σας ζωμό για αποθήκευση στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. Θα είναι πολύ καλύτεροι από τους έτοιμους ζωμούς που πωλούνται στα ράφια.
-Φτιάξτε μια σούπα. Τα μαραμένα λαχανικά, μπορούν να αναζωογονηθούν σε κρύο νερό ή να τεμαχιστούν και να μεταποιηθούν σε σούπα. Τα σπανάκι και τα πράσα είναι ιδιαίτερα νόστιμα στις σούπες.
-Ποτέ μην πετάτε ψωμί. Το παλιό ψωμί μπορεί να μετατραπεί σε κρουτόν ή να χρησιμοποιηθεί ως φρυγανιά ή σε μια νόστιμη πουτίγκα ψωμιού.
-Αγκαλιάστε τη δύναμη των εσπεριδοειδών. Οι φλούδες εσπεριδοειδών (όπως το λεμόνι και το πορτοκάλι) είναι ιδανικές για αρωματικό νερό, ζάχαρη ή μαρινάδες και μπορούν επίσης να προστεθούν στο ξύδι για ένα φυσικό, φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν καθαρισμού.
-Κάντε σπιτικά σπα. Τα καφέ αβοκάντο μπορούν να αναμειχθούν και να εφαρμοστούν στα μαλλιά για μια απολαυστική, ενυδατική μάσκα μαλλιών και οι φλούδες αγγουριού είναι ιδανικές για καταπραϋντικό στο δέρμα. Εφαρμόστε τα απευθείας στο δέρμα σας ή προσθέστε τα στο νερό του μπάνιου σας για ένα σπα στο σπίτι.
7. Ξεκινήστε κομποστοποίηση
Ό, τι δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί μπορεί σχεδόν σίγουρα να ανακυκλωθεί. Τα περισσότερα από τα απόβλητα τροφίμων που παράγετε μπορούν να γίνουν λίπασμα, γεγονός που τους δίνει δεύτερη ζωή και τα εμποδίζει να παράουνι μεθάνιο σε χώρους υγειονομικής ταφής. Δεν χρειάζεστε κήπο ή πολύ υπαίθριο χώρο για να ξεκινήσετε το δικό σας κάδο κομποστοποίησης. Ακολουθήστε έναν εύκολο οδηγό σχετικά με τον τρόπο κομποστοποίησης σε μπαλκόνι. Και αν δεν έχετε το δικό σας κάδο κομποστοποίησης (ή δεν έχετε χρήματα ή χρόνο να επενδύσετε σε ένα), αποθηκεύστε τα απορρίματά σας και απορρίψτε τα στον κάδο κομποστοποίησης της γειτονιάς σας.
8. Δωρεά σε τράπεζες τροφίμων
Ανακατευθύνετε τα τυποποιημένα τρόφιμα στην τοπική τράπεζα τροφίμων ή σε κέντρα φιλοξενίας, ώστε να υποστηρίξετε την κοινότητά σας.