Τα προγράμματα Golden Visa σε Ελλάδα και Πορτογαλία εγείρουν ανησυχίες ασφαλείας στην ΕΕ

03-12-21 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Παρόλο που τα Προγράμματα Golden Visa της Ελλάδας και της Πορτογαλίας είναι πολύ δημοφιλή στους διεθνείς επενδυτές υψηλών εισοδημάτων, θεωρείται ότι έχουν συστημικά προβλήματα και χρησιμοποιούνται για κακόβουλους σκοπούς, λόγω έλλειψης ελέγχων ιστορικού.

Σε αυτό το συμπεράσματα κατέληξαν σε πρόσφατη έκθεσή τους οι Associates Times. Από πλευράς τους, οι αρχές και των δύο χωρών ισχυρίζονται ότι οι αιτήσεις φιλτράρονται μέσω ελέγχων στις βάσεις δεδομένων των Interpol και Europol. Ωστόσο, το Πρόγραμμα Golden Visa, το οποίο εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, θεωρείται συχνά πύλη για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Παρόλα αυτά, η ΕΕ θεωρεί ότι οι αρχές των δύο χωρών δεν έχουν καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για να ενισχύσουν τις απαιτήσεις και τους ελέγχους για τους αιτούντες που επιθυμούν να λάβουν Χρυσή Βίζα, η οποία τους παρέχει πρόσβαση σε όλες τις χώρες της Ζώνης Σένγκεν.

Κατ’ επέκταση, οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παροτρύνουν τις κυβερνήσεις της ΕΕ να θέσουν τέλος στα προγράμματα Golden Visa, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους προγράμματα πρέπει να παύσουν στην Ευρώπη.

Παρά τις κατηγορίες ότι τα Προγράμματα Golden Visa των ευρωπαϊκών χωρών αποτελούν ανοιχτή πόρτα για πολλές παράνομες υποθέσεις, έχουν επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές από τον κορωνοϊό.

Το 2020 εκδόθηκαν μόλις 368 Golden Visa από την αρχή του έτους, με βάση τα στοιχεία που παρείχε τότε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η μείωση του αριθμού των Golden Visa  προήλθε κυρίως από τον κορωνοϊό και τα νέα του στελέχη που έχουν επηρεάσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά το Πρόγραμμα Golden Visa της Πορτογαλίας, σύμφωνα με  τα στατιστικά στοιχεία του Serviço de Estrangeiros e Fronteiras (SEF), τα κεφάλαια που εισήχθησαν στη χώρα σημείωσαν μείωση 43% τον Ιούλιο του 2020, σε ετήσια βάση, καθώς και μείωση 37% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020. Επιπλέον, συνολικά εισπράχθηκαν από την επένδυση 56.005.967,76 ευρώ, που προέκυψαν από τη χορήγηση Άδειας Επένδυσης Κατοικίας (ARI) τον Ιούλιο, σημειώνοντας μείωση 42,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Προηγουμένως, η ερευνητική έκθεση που διεξήγαγε το Al Jazeera, γνωστή ως «Cyprus Papers», αποκάλυψε ότι πάνω από 1.000 διεθνείς, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, αγόρασαν υπηκοότητα στην Κύπρο για δύο χρόνια, από το 2017 έως το 2019, μέσω του προγράμματος Citizenship by Investment.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, η Κυπριακή Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα θέσει τέλος στο πρόγραμμα Golden Visa.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να κινηθεί νομικά κατά του Προγράμματος Golden Visa που διοικείται από τις Κυπριακές αρχές, αφού η τελευταία κατηγορήθηκε ότι εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς, εγκληματικότητας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

διαβάστε ακόμα

Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Τι ξεχνούν οι επιβάτες στα ταξί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη | Πολλά κινητά τηλέφωνα και μία σόμπα....
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Η κλιματική κρίση «θάνατος» για τις μεγαλουπόλεις
Sky Express: Ξεκίνησαν καθημερινές πτήσεις Αθήνα - Κωνσταντινούπολη
Αντώνης Παγώνης | 10ετές πρόγραμμα για την προβολή συγκεκριμένων προορισμών
CNT: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στους 11 κορυφαίους προορισμούς διακοπών στην Ευρώπη για το 2025
O Χάρης Θεοχάρης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
Τουρισμός | Τάση για κρατήσεις εκτός αιχμής από τους Βρετανούς