Εκτός από τον κορωνοϊό, όσοι ταξιδεύουν στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στις Μεσογειακές χώρες και την Ανατολική Ευρώπη, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία της υγείας τους και από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η Ηπατίτιδα Α, όπως επισημαίνει η εταιρία παγκόσμιων ερευνών υγείας, GSK. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εταιρία προειδοποιεί τους Γερμανούς ταξιδιώτες να λάβουν τα κατάλληλα εμβόλια πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.
Στη Γερμανία, ένα μεγάλο ποσοστό των νεοδιαγνωσθέντων λοιμώξεων από ηπατίτιδα Α προέρχεται από ταξίδια στο εξωτερικό. Η εξαιρετικά μεταδοτική ηπατίτιδα Α είναι γνωστή και ως «ηπατίτιδα του ταξιδιώτη». Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε δημοφιλείς ευρωπαϊκές χώρες όπως οι Μεσογειακές.
Όπου υπάρχουν χαμηλά πρότυπα υγιεινής, ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται, για παράδειγμα μέσω του μολυσμένου νερού. Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται με μόλυνση από επαφή ή επιχρίσματα, κυρίως μέσω μολυσμένων τροφίμων, αλλά και με την κατανάλωση ωμού ψαριού και θαλασσινών (μύδια, οστρακοειδή κλπ.)
Η GSK υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος δεν είναι πάντα ορατός στους ταξιδιώτες. Συχνά, μεσολαβούν αρκετές εβδομάδες μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των πρώτων συμπτωμάτων, με την πιθανή οδό μόλυνσης να μην μπορεί πλέον να αποκατασταθεί.
Η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά συμπτώματα και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.
Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν σε περιοχές κινδύνου θα πρέπει να έχουν επαρκή προστασία εμβολιασμού. Για τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής, ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α μπορεί να γίνει λίγο πριν από το ταξίδι.
Μέτρα προστασίας από τις επιχειρήσεις
Εκτός από την προστασία εμβολιασμού, ορισμένες διατροφικές πληροφορίες είναι επίσης χρήσιμες για την πρόληψη της ασθένειας. Καταρχάς, τα παγάκια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ποτά, το νερό της βρύσης πρέπει να βράζεται και πρέπει να δίνεται έμφαση σε βιομηχανικά σφραγισμένα δοχεία για ποτά. Το ωμό ψάρι και κρέας δεν πρέπει επίσης να υπάρχουν στο μενού.
Η GSK υπενθυμίζει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχουν εγκαίρως (4-8 εβδομάδες πριν από το ταξίδι) την κατάσταση εμβολιασμού τους για τον Covid, τον τέτανο, τη διφθερίτιδα, τον κοκκύτη, τη γρίπη και την ηπατίτιδα.