Η Ελλάδα κέρδισε τον αγώνα για την προστασία του δικαιώματος στον όρο «φέτα», καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης επέπληξε τη Δανία επειδή δεν εμπόδισε τις τοπικές εταιρείες να χρησιμοποιούν την ονομασία της φέτας για πωλήσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα διεκδικεί τη φέτα ως μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς, καθώς παρασκευάζεται στη χώρα εδώ και 6.000 χρόνια, από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα και η παραγωγή της ανέρχεται σε περίπου 120.000 τόνους φέτα ετησίως.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) με έδρα το Λουξεμβούργο συμφώνησε με τον ισχυρισμό αυτό. Οι δικαστές ανέφεραν: «Αποτυγχάνοντας να σταματήσει τη χρήση της ονομασίας «φέτα» για τυρί που προορίζεται για εξαγωγές σε τρίτες χώρες, η Δανία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ».
Στην υπόθεση που παραπέμφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηριζόταν από την Κύπρο, η Δανία είχε υποστηρίξει ότι η απαγόρευση των εξαγωγών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εμπόδιο εμπορίου.
Η φέτα έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακό ελληνικό προϊόν από την ΕΕ από το 2002, παρέχοντάς της νομική προστασία στο μπλοκ των 27 χωρών. Το ΔΕΕ είχε εγκρίνει το 2005 την ετικέτα της φέτας.