Στις 500. 000 ευρώ η αξία αγοράς κατοικίας από ξένους για Χρυσή Βίζα

07-08-23 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Οι πλούσιοι ξένοι υπήκοοι υπόκεινται πλέον σε αυξημένο ποσό που απαιτείται για επενδύσεις όταν σχεδιάζουν να αποκτήσουν διαμονή σε πολλά μέρη της Ελλάδας μέσω του Προγράμματος Golden Visa.

Στις 500.000 ευρώ ανέβηκε από την 1η Αυγούστου το όριο της αγοράς κατοικίας από ξένους επενδυτές, εκτός ΕΕ, σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς προκειμένου να λάβουν τη "χρυσή βίζα".

Ειδικότερα, το όριο διπλασιάζεται από τις 250.000 ευρώ στις 500. 000 ευρώ στον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στην Αττική, δηλαδή, εξαιρείται η περιοχή του Πειραιά. 

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η απόφαση επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου . Ωστόσο, η απόφαση αναβλήθηκε για τρεις μήνες,  για την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους υποβλήθηκαν συνολικά 3.900 αιτήματα για αγορά ακινήτου για κατοικία, έναντι 1.444 που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η αύξηση της ζήτησης για το καθεστώς Golden Visa προκάλεσε πίεση στις ελληνικές αρχές, με περίπου 5.500 αιτήματα για βίζα επενδυτών να αναμένουν έγκριση. Εξάλλου, από τον περασμένο Μάιο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, υποβλήθηκαν στις αρχές στην Ελλάδα συνολικά 8.351 αιτήματα για βίζα επενδυτών, εκ των οποίων το 35% εγκρίθηκαν.

Τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους εγκρίθηκαν 1.938 αιτήματα, έναντι 777 που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι  (αυξημένα, δηλαδή, κατά 149%). Επιπλέον, τον φετινό Μάιο εκδόθηκαν 412 άδειες, έναντι 220 πέρυσι.

διαβάστε ακόμα

Κοινωνικός τουρισμός | Οριστικά αποτελέσματα για τα voucher της ΔΥΠΑ
"Δεν υπάρχει υπερτουρισμός στη Σαντορίνη αλλά χρειαζόμαστε όρια"
Άνοιξε σήμερα 29 Ιουνίου τις πόρτες του το 5άστερο King Jason Zante
Ιόνιος Εταιρεία Πολιτισμού και Τουρισμού | Πολιτιστική θαλάσσια περιήγηση στην Κέρκυρα
H Όλγα Κεφαλογιάννη για το σ/ν: Πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών
Αναπτυξιακή Τράπεζα: To ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ανοίγει τις πόρτες των τραπεζών για τις μικρομεσαίες
ΟΔΑΠ: Πρόσκληση για την παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τον πολιτιστικό τουρισμό
Νέο κατασκοπευτικό λογισμικό απειλεί 3,9 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως
Ρόδος | Διακοπές τον Σεπτέμβριο για τους Τούρκους που είχαν πρόβλημα στην έκδοση βίζας
Μόνο μία τελευταία διαθέσιμη θέση για φέτος για την προβολή στο τουριστικό κοινό