Αύξηση της ανεργίας στην Ισπανία μετά την λήξη της θερινής περιόδου

10-10-23 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Αύξηση της ανεργίας καταγράφηκε στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο λόγω της λήξης της θερινής περιόδου και της απώλειας θέσεων εποχικής εργασίας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία να αυξηθεί κατά 20.000 άτομα, οδηγώντας σε αύξηση του συνολικού αριθμού των ανέργων σε 2.722.468 άτομα.

Η ως άνω επίδοση της απασχόλησης το Σεπτέμβριο συνιστά τυπική συμπεριφορά για την αγορά εργασίας της Ισπανίας, δεδομένης της ισχυρής ανάκαμψης του τουριστικού τομέα και της αύξησης των θέσεων της εποχικής εργασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλές από τις οποίες χάνονται με τη λήξη της περιόδου αιχμής. Το τέλος της θερινής περιόδου είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση συνολικά 19.768 προσωρινών θέσεων εργασίας, γεγονός που αποτυπώνεται απόλυτα στον τομέα των υπηρεσιών με την ένταξη 18.820 ατόμων στην κατηγορία των ανέργων. Μείωση των ποσοστών ανεργίας παρατηρήθηκε στους κλάδους της γεωργίας (-2.100 άτομα), των κατασκευών (-3.718 άτομα) και της βιομηχανίας (-184 άτομα).

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και εκτελούσα χρέη Υπουργού Εργασίας, κα. Yolanda Díaz, υπογράμμισε τη μειωμένη εξάρτηση της ισπανικής αγοράς εργασίας από τους εποχικούς κύκλους. Παρατηρήθηκε επίσης η δημιουργία 85.817 θέσεων εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης κατά τον Σεπτέμβριο, λόγω της εγγραφής πολλών εκπαιδευτικών ως ανέργων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η αύξηση των θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση σχεδόν αντιστάθμισε την απώλεια θέσεων εργασίας στους τομείς του λιανικού εμπορίου (-40.024 θέσεις) και των ξενοδοχείων - εστίασης (-32.223 θέσεις), οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις έγκυρων κλαδικών αναλυτών, εκτιμάται ότι η απασχόληση θα αυξηθεί συνολικά κατά τον Οκτώβριο, ενώ θα σημειωθεί παράλληλα μείωση των ποσοστών της ανεργίας. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, παρ’ ότι ο Σεπτέμβριος συνήθως συνεπάγεται αλλαγή στον κύκλο της απασχόλησης, κατά το τρέχον έτος καταγράφηκαν οι χειρότερες από τις επιδόσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών όσον αφορά την εποχική απασχόληση, γεγονός που οφείλεται, όπως τονίζουν, σε «σημάδια εξάντλησης» της εργασιακής μεταρρύθμισης, σε συνδυασμό με τη σχετική οικονομική στασιμότητα, που επηρεάζουν τις τάσεις της ανεργίας και της ένταξης στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά το φύλο, οι γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο από την απώλεια εποχικών θέσεων εργασίας από ό,τι οι άνδρες (11.422 επιπλέον άνεργες γυναίκες έναντι 8.346 επιπλέον άνεργων άνδρών). Οι νέοι επηρεάστηκαν επίσης λόγω του εποχιακού χαρακτήρα των θέσεων εργασίας, με 17.043 νέους να εντάσσονται στην κατηγορία των ανέργων

Ωστόσο, ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών τον Σεπτέμβριο, που ανήλθε σε 205.000, είναι ο χαμηλότερος για το συγκεκριμένο μήνα από το 2008.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ριόχα, η Μαδρίτη και οι Κανάριες Νήσοι παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση των νέων εγγεγραμμένων στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ η Ανδαλουσία, η Μαδρίτη και η Γαλικία παρουσίασαν τις σημαντικότερες αυξήσεις στους επισήμως εγγεγραμμένους ανέργους. Επιπλέον, κατά το Σεπτέμβριο αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των μονίμων συμβάσεων εργασίας κατά 300.000 σε 1.392.205 συμβάσεις, ενώ οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου (768.766) μειώθηκαν κατά 13,13% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό των απασχολούμενων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μειώθηκε στο 14%, το μισό δηλαδή από αυτό πριν από τη μεταρρύθμιση (30%). Όσον αφορά την προσωρινή απασχόληση ανά τομέα, βάσει των στοιχείων του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τόσο στον κατασκευαστικό τομέα όσο και στα ξενοδοχεία και την εστίαση το ποσοστό της προσωρινής απασχόλησης μειώθηκε κατά 30,2% και 24,3%, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Παρά τις διάφορες διακυμάνσεις της απασχόλησης ευνοήθηκαν επίσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι αυτοαπασχολούμενοι. Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων αυξήθηκε κατά 5.716 άτομα το Σεπτέμβριο, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 3.339.333 άτομα, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση ένταξης στην αγορά εργασίας αυτοαπασχολούμενων κατά την τελευταία δεκαετία.

 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία
ACI Europe | +18,7% η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο - πλήρης ανάκαμψη στην Ευρώπη
Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα
Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα
Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα