Νταβός 2024: Ακραία καιρικά φαινόμενα και παραπληροφόρηση οι κορυφαίοι κίνδυνοι για τη ερχόμενη διετία

10-01-24 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η παραπληροφόρηση είναι πιθανό να προκαλέσουν παγκόσμια κρίση μέσα στην ερχόμενη διετία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Zurich Insurance Group και την Marsh McLennan και παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ενώ οι ακραίες καιρικές συνθήκες αναδείχθηκαν ως μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2024, η παραπληροφόρηση και η ελλιπής πληροφόρηση ήρθε δεύτερη και ως ο πιο σοβαρός παγκόσμιος κίνδυνος μέσα στην ερχόμενη διετία.

Tην ίδια ώρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι θα κληθούν να ψηφίσουν φέτος, κατά τη μεγαλύτερη εκλογική χρονιά στην ιστορία. Μεγάλες οικονομίες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία και το Μεξικό, θα έχουν εκλογές το 2024, με τους ηγέτες της βιομηχανίας και της πολιτικής να βασίζονται σε δημοσκοπήσεις και προβλέψεις προκειμένου να προβούν σε εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον μέχρι το 2025.

Η έρευνα προειδοποιεί ότι η παραπληροφόρηση και τα εργαλεία για τη διασπορά της υποσκάπτουν την νομιμότητα των νεοεκλεγέντων κυβερνήσεων. Η επακόλουθη αστάθεια μπορεί να κυμαίνεται από βίαιες διαδηλώσεις και εγκλήματα μίσους μέχρι πολιτική αντιπαράθεση και τρομοκρατία.

Σε εύρος δεκαετίας, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας και οι κρίσιμες αλλαγές στα οικοσυστήματα αναδείχθηκαν ως οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου, και ακολούθησε η παραπληροφόρηση και οι αρνητικές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα δύο τρίτα των ειδικών κινδύνου περιμένουν ότι μέσα στην ερχόμενη δεκαετία πρόκειται να αναδυθεί μια κατακερματισμένη παγκόσμια τάξη στην οποία θα ανταγωνίζονται οι μεσαίες με τις μεγάλες δυνάμεις, και θα ορίζουν και επιβάλλουν τοπικούς κανόνες.

Η απαισιόδοξη οπτική της έρευνας πιθανόν προκλήθηκε από μια σειρά κινδύνων που εκδηλώθηκαν την περασμένη τετραετία και είχαν συνέπειες στον κοινωνικό ιστό, επισημαίνει ο επικεφαλής κινδύνων αειφορίας του Zurich Insurance Group, John Scott, κάνοντας αναφορά στην πανδημία, τα lockdown και τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

διαβάστε ακόμα

H Vietnam Airlines προχωρά σε οικονομική και λειτουργική αναδιάρθρωση
Απόφοιτοι των ΑΣΤΕ μπορούν να καταταχθούν σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τουριστικές σπουδές
Rhodes Co-Lab | Εκδήλωση για την Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη από την Παραγωγή στη Γαστρονομία – Φιλοξενία
Υποδομές ώρα μηδέν στον ελληνικό τουρισμό
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου | Διεύθυνση Παρακολούθησης Φέρουσας Ικανότητας - Γραφεία Κλιματικής Ουδετερότητας
ΤΑΙΠΕΔ – ΕΤΑΔ | Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας
Αποχωρεί η TUI από την Γερμανική Ένωση οργανωμένου τουρισμού DRV - "Ανεπαρκής υπεράσπιση του κλάδου στον ανταγωνισμό"
Τουρισμός: Το value for money προτεραιότητα των Αμερικανών τουριστών αυτό το καλοκαίρι
Αμερικανικός τουρισμός: 8 στους 10 θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέσα στην ερχόμενη διετία
Ελληνίδα η νέα αντιπρόεδρος Ανάπτυξης της Trinity στο Λονδίνο – Αναζήτηση ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ευρώπη