Ενημέρωση και πρόληψη είναι ο… χρυσός τουριστικός οδηγός που πρέπει να φέρει στις αποσκευές του ο κάθε ταξιδιώτης για να αντιμετωπίσει ασθένειες και κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει σε ένα ταξίδι εντός και εκτός της χώρας.
Πολλοί τουρίστες, επιστρέφοντας από τις διακοπές τους από το εξωτερικό, φέρνουν και κάποια εξωτική λοίμωξη. Αλλά και οι ταξιδιώτες που επιλέγουν προορισμό εντός της χώρας μπορεί να πάθουν δηλητηρίαση, να επιστρέψουν με διαστρέμματα ή και με κατάγματα στα άκρα.
Προσοχή λοιπόν. Η ενημέρωση και η υπευθυνότητα πριν από κάθε μας ταξίδι μας είναι το πρώτο βήμα για να επιστρέψουμε ασφαλείς.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Καταρχήν πίνουμε μόνο εμφιαλωμένο νερό και αποφεύγουμε αυτό από την παροχή του ξενοδοχείου. Αποφεύγουμε να καταναλώσουμε άπλυτα φρούτα και λαχανικά, δεν κολυμπάμε σε θολά και μολυσμένα ύδατα, παρά μόνο σε οργανωμένες παραλίες. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες ασθένειες που είναι συνηθισμένες σε εξωτικούς προορισμούς.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τον εντεροϊό και τις δηλητηριάσεις. Δεδομένου ότι η μόλυνση γίνεται από το στόμα, πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε σε υπαίθριες αγορές και να είμαστε σε επαγρύπνηση για τις παρασιτικές ασθένειες και τα σκουλήκια.
Εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό ρωτάμε τον τουριστικό μας πράκτορα για τις ασθένειες που ενδεχομένως βρίσκονται σε έξαρση στον τόπο προορισμού μας αλλά και κάνουμε τη δική μας έρευνα στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και όταν ενοικιάζουμε αυτοκίνητα και μηχανάκια. Γνωρίζουμε τα όριά μας ως οδηγοί αλλά και τα όρια του μεταφορικού μέσου που ενοικιάζουμε. Τα κατάγματα και τα τροχαία βρίσκονται σε έξαρση τους Καλοκαιρινούς μήνες, στους παραθεριστικούς προορισμούς. Ιδιαίτερη προσοχή δείχνουμε στα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα στα μπουφέ των ξενοδοχείων καθώς ουκ ολίγες φορές έχουν σημειωθεί κρούσματα μαζικής δηλητηρίασης (ακόμα και σε αυτά που θεωρούνται 5 αστέρων).
Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, καλό είναι πριν ταξιδέψουμε σε κάποιο εξωτικό προορισμό να κάνουμε τα απαραίτητα εμβόλια. Ο Εντεροϊός είναι αρκετά συχνή ασθένεια. Τουρίστες που επιστρέφουν από χώρες όπως η Τυνησία, η Βουλγαρία ή η Τουρκία και φέρνουν μαζί τους και κάποιον εντεροϊό, ή και μηνιγγίτιδα. Προσοχή στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως σύφιλη ή ακόμα και HIV.
Εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε στην Αφρική ή τη Νότια Αμερική πρέπει να ενημερωθούμε για τον κίτρινο πυρετό.
Όσοι προγραμματίζουν να ταξιδέψουν στην Τυνησία, καλό είναι να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β και C, του τυφοειδούς πυρετού, του δάγκειου πυρετού και της λύσσας. Η ελονοσία συναντάται στη Μαλαισία, όπως επίσης στην Αίγυπτο και την Τουρκία.
Στη Σαουδική Αραβία, υπάρχουν κρούσματα μηνιγγίτιδας, επομένως ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος.
Στην Ινδία υπάρχει κίνδυνος για ηπατίτιδα Α, τυφοειδή πυρετό, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ελονοσία και δάγκειο πυρετό. Στην Ταϊλάνδη σημειώνονται περιστατικά ελονοσίας, δάγκειου πυρετού, ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και λεπτοσπείρωσης. Στην Κούβα πρέπει να προσέχουμε για δάγκειο πυρετό.
Σε κάθε ταξίδι μας πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα μίνι φαρμακείο. Μόλις επιστρέψουμε πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Εάν παρουσιάσουμε συμπτώματα όπως αδιαθεσία, έμετος, πόνος στις αρθρώσεις, πυρετός, κίτρινο χρώμα πρέπει να συμβουλευτούμε αμέσως τον οικογενειακό μας γιατρό.
* Ο κ.Μιχάλης Βοργιάς, MD FACS, είναι Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο «Mediterraneo Hospital»