Γιατί πρέπει να καταργηθούν τα μίνι μπαρ από τα δωμάτια των ξενοδοχείων
Το 1974, η χρονιά που το Hilton Hong Kong απογείωσε την έννοια των μίνι μπαρ εγκαθιστώντας τα στα 840 δωμάτιά του και απογειώνοντας τα έσοδα του ξενοδοχείου, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
‘Όπως αναφέρει στα ξένα μέσα ο κ. Moritz von Petersdorff-Campen, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, SuitePad GmbH, οι χρυσές εποχές των μίνι μπαρ έχουν τελειώσει, καθώς η έρευνα του κλάδου από το 2017 δείχνει ότι μόνο το 0,4% των εσόδων από F&B προέρχεται από το μίνι μπαρ.
Οι μελλοντικές προοπτικές για το μίνι μπαρ δεν είναι πολύ καλύτερες: Το κόστος εργασίας αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και τα ξενοδοχεία αγωνίζονται να βρουν ταλέντα για να διατηρήσουν τα τμήματά τους σε λειτουργία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ξενοδόχοι αναρωτιούνται εάν ο έλεγχος και η αναπλήρωση των μίνι μπαρ πρέπει να είναι η πρώτη τους προτεραιότητα και εάν υπάρχουν άλλοι επιχειρηματικοί τομείς όπου το προσωπικό θα έχει πιο σημαντικό ρόλο.
Σε πολλά ξενοδοχεία, αυτό οδήγησε σε πολύ υψηλές τιμές στα είδη μίνι μπαρ, μειώνοντας τη ζήτηση για το προϊόν. Η χαμηλότερη ζήτηση οδηγεί σε λιγότερες αγορές, γεγονός που αυξάνει και πάλι το κόστος ανά στοιχείο μίνι μπαρ – ένας φαύλος κύκλος. Σήμερα, τα ξενοδοχεία έχουν μίνι μπαρ μόνο και μόνο επειδή πρέπει να τα παρέχουν για την κατάταξη με αστέρια.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η πρόσφατη ενεργειακή κρίση θα τελειώσει οριστικά τις μέρες του ψυγείου στο δωμάτιο. ‘Όπως επισημαίνει ο κ. Moritz von Petersdorff-Campen, δεδομένης της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, θα έπρεπε να είχαμε εγκαταλείψει τα μικρά ψυγεία εδώ και πολύ καιρό. Έτσι, σήμερα, η απόσυρση του μίνι μπαρ δεν είναι απλώς μια βιώσιμη, αλλά και μια οικονομική απόφαση, καθώς συνολικά, για ένα ξενοδοχείο 250 δωματίων, αυτό σημαίνει σχεδόν 20.000 ευρώ σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως αλλά και περίπου 15 τόνους σε εκπομπές CO2.
Καθώς ο χρόνος του μίνι μπαρ πλησιάζει στο τέλος του, ποιες είναι οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να εφαρμόσουν οι ξενοδόχοι για να παρέχουν παρόμοια ή και ανώτερη υπηρεσία στους πελάτες τους; Μεταξύ άλλων, ο von Petersdorff-Campen αναφέρει τα εξής:
Minibar Robot δωματίων
Οι νέες τεχνολογίες στα ρομπότ-σερβιτόρους, προσφέρουν μία καλή εναλλακτική λύση. Οι επισκέπτες μπορούν να καλέσουν στο δωμάτιό τους το ρομπότ μέσω τηλεφώνου ή tablet, παραγγέλνοντας διάφορα ποτά και σνακ. Επιπλέον, τα σημερινά ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ασανσέρ, να αποφεύγουν εμπόδια και να δέχονται πληρωμές με πιστωτική κάρτα.
Maxibars ορόφου
Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα ενός μίνι μπαρ είναι ότι ο επισκέπτης δεν χρειάζεται να αφήσει το δωμάτιο του για να κατέβει στο λόμπι, στο μπαρ ή σε κοντινά καταστήματα. Αυτό που θα έδινε μια κάποια λύση, είναι ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης στο πάτωμα του δωματίου. Το αρνητικό σε αυτή τη λύση, είναι ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να ντυθούν και να βγουν από το δωμάτιό τους, χάνοντας σε άνεση. Από την άλλη πλευρά, επωφελούνται από μια πιο εκτεταμένη επιλογή τροφίμων και ποτών από ότι θα τους προσφερόταν σε ένα μίνι μπαρ.
Μίνι μπαρ κατόπιν απαιτήσεως
Η λειτουργία ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων σημαίνει επίσης την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών στους πελάτες, και, ενώ είναι όλο και λιγότερο δημοφιλές, ορισμένοι επισκέπτες εξακολουθούν να εκτιμούν το μίνι μπαρ στο δωμάτιο. Επομένως, είναι απαραίτητο να παρέχεται η υπηρεσία αυτή, στους πελάτες που τη θέλουν. Για ορισμένα ξενοδοχεία, είναι λογικό να ρωτούν τους επισκέπτες εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μίνι μπαρ κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Αυτή η λύση ακούγεται λίγο σαν χειρωνακτική εργασία, αλλά είναι σίγουρα λιγότερη δουλειά από το γέμισμα των μπαρ σε κάθε δωμάτιο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ημερομηνία λήξης για οποιοδήποτε από τα χιλιάδες προϊόντα.
Το μίνι μπαρ του μέλλοντος
Εάν ο ξενοδόχος θέλει πραγματικά να εκπλήξει τους πελάτες του με τις προσφορές F&B στο δωμάτιο, ίσως είναι πιο λογικό να ξανασκεφτεί την ιδέα του μίνι μπαρ από την αρχή. Για παράδειγμα, ένας κοκτέιλ μπάτλερ ή ένα μετακινούμενο μπαρ στο δωμάτιο, προσφέρει στον επισκέπτη μια πολύ πιο πλούσια γκάμα επιλογών.
Ψηφιακές παραγγελίες
Σε έναν κόσμο όπου οι επισκέπτες έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, η πιο εύκολη επιλογή για ένα ξενοδοχείο ίσως είναι οι ψηφιακές παραγγελίες μέσω τάμπλετ.
Το πλεονέκτημα της εν λόγω λύσης, είναι ότι ο επισκέπτης έχει συνήθως μια πιο εκτεταμένη επιλογή προϊόντων και το ξενοδοχείο πρέπει να διατηρεί λιγότερο απόθεμα, καθώς μπορεί να αποθηκεύσει τα πάντα σε ένα μέρος. Ορισμένα ξενοδοχεία προσφέρουν ακόμη και ολόκληρα πακέτα μίνι μπαρ, με το πακέτο στο σύνολό του να αγοράζεται πριν από την παράδοση στο δωμάτιο.
Τα ξενοδοχεία που βάζουν ένα δωρεάν μπουκάλι νερό δίπλα στο τάμπλετ, εκτιμώνται ιδιαίτερα, γιατί με αυτόν τον τρόπο ο διψασμένος επισκέπτης δεν χρειάζεται να περιμένει ένα μέλος του προσωπικού να φθάσει στο δωμάτιο.
Τέλος, εάν όλα αυτά φαντάζουν δύσκολα επί του παρόντος, ελλείψει προσωπικού, μία λύση που μπορεί να μην είναι η ιδανική αλλά είναι αρκετά καλή, είναι οι παραγγελίες με σημεία pick-up, όπως γινόταν και στην εστίαση κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Οι επισκέπτες μπορούν να παραγγέλνουν ηλεκτρονικά και να ενημερώνονται από πού μπορούν να παραλάβουν την παραγγελία τους. Είναι μία υπηρεσία που θα τη χρησιμοποιήσουν ευχαρίστως, εάν η τιμή της είναι λογική. Γιατί μπορεί οι μέρες του μίνι μπαρ να έχουν τελειώσει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επισκέπτες του ξενοδοχείου δεν θα μπορούν να έχουν ένα κρύο ποτό στα δωμάτιά τους. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό για να παρέχουν παρόμοια ή ανώτερη υπηρεσία, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
17/11 07:14
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
17/11 07:09
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
17/11 06:54
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
17/11 06:21
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
17/11 04:17
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
16/11 19:59
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
16/11 14:10
16/11 11:45
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
16/11 11:21
16/11 11:20
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
16/11 01:13
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
16/11 01:08
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
15/11 15:49
15/11 15:12
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
15/11 15:01
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
15/11 14:56
15/11 14:52
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
15/11 14:50
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
15/11 14:09
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
15/11 12:35
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!
15/11 11:59
"Ετοιμάζω ολοκληρωμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό"
15/11 11:52
15/11 11:20
HOTREC: H Booking.com δεν συμμορφώθηκε με την Ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές
15/11 10:26
Πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών ειδών πολυτελείας το 2025
15/11 07:53
15/11 07:51
Μελέτη για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε Καβάλα και Θάσο
15/11 07:43
15/11 07:37
Δημιουργία Ψηφιακής Κιβωτού της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα
15/11 07:34
14/11 23:06
14/11 22:41
Τουρισμός | Τι προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Θήρας
14/11 22:36
14/11 17:59
AEGEAN | Ιστορικό ρεκόρ στην επιβατική κίνηση και κύκλο εργασιών στο 9μηνο
14/11 17:19
Τα τουριστικά έσοδα αποπληθωρισμένα είναι σαφώς χαμηλότερα από το 2019
14/11 16:54
14/11 16:45
Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Υπάρχει μια απαξίωση του ξενοδοχειακού κλάδου εκ μέρους της κυβέρνησης
14/11 16:39
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών | Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Best IPO Communications
14/11 15:19
TUI: Πιο ισχυρή παρουσία στην Τσεχία – Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός η Κρήτη
14/11 14:30
14/11 14:18
Όλη η Ελλάδα on line! Αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου, των social media και των online αγορών
14/11 14:07
14/11 13:41
14/11 13:28
14/11 12:49
«Πράσινο φως» για το Καταδυτικό Πάρκο στους Φούρνους Ικαρίας
14/11 12:39
14/11 12:16
Juneyao Airlines: Συνεργασία κοινού κωδικού με την Aegean για 7 συνδέσεις από την Αθήνα
14/11 12:10
14/11 11:59
Lufthansa | 11 ελαφρά τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση πάνω από τον Ατλαντικό
14/11 11:46
SPIEGEL Online | Tο χωριό της Πελοποννήσου που μάχεται με τον αφανισμό
14/11 11:28
Ξενοδοχεία | Τα οφέλη από μια βιώσιμη προσέγγιση των τροφίμων
14/11 07:15
14/11 07:10
Δωρεά γλυπτού μνημείου θυμάτων Τεμπών στον δήμο Θεσσαλονίκης
14/11 07:06
14/11 07:04
14/11 07:00
13/11 16:47
13/11 16:19
Τουρισμός: Οι Βρετανοί και oι Αμερικανοί αποφεύγουν τις περιόδους υψηλής ζήτησης για ταξίδια
13/11 15:17
13/11 14:44
Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών | ΙΟΒΕ: Προτάσεις για την ευημερία πολιτών και επιχειρήσεων
13/11 14:33
Air France | Δωρεάν Wi-Fi εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας σε όλα τα αεροσκάφη της
13/11 14:28
13/11 14:20
Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | 13η βάση στο Λούτον το 2025 με πτήσεις και σε ελληνικά νησιά
13/11 14:14
Όμιλος Lufthansa | 12.000 εβδομαδιαίες πτήσεις σε 300 προορισμούς το καλοκαίρι του 2025
13/11 14:03
Wyndham Travel Packages: Νέα δυνατότητα κράτησης διαφορετικών υπηρεσιών για τα μέλη Wyndham Rewards
13/11 13:02
Condor: Αυξημένη συχνότητα πτήσεων σε 9 δρομολόγια προς Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
13/11 12:52
Aegean Airlines: Πτήσεις κοινού κωδικού με την Discover για καλοκαιρινές συνδέσεις από τη Γερμανία
13/11 12:17
Η Κρήτη φλερτάρει με το 1 εκατ. αφίξεις από τη βρετανική αγορά | +10% οι προκρατήσεις για το 2025
13/11 11:39
Ελληνικός τουρισμός: +18,3% οι αφίξεις Ινδών στην Ελλάδα το περασμένο 12μηνο
13/11 11:28
"Κορυφαίος Αναδυόμενος Προορισμός" η Κάρπαθος στα Greek Travel Awards στην WTM του Λονδίνου
13/11 11:13
COP29: Δυναμική ένταξη του τουρισμού στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή
13/11 10:45
TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
13/11 10:26
13/11 09:45
Τουρισμός | Η Alltours αναδείχθηκε πρώτη στην εμπιστοσύνη των Γερμανών ταξιδιωτών μεταξύ των t.o.'s
13/11 07:49
Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο και Σαντορίνη
13/11 07:43
Υιοθεσία πάρκου Καρτερίας και νησίδας από το ξενοδοχείο Rhodos Horizon Resort
13/11 07:38
Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία σε Μύκονο και Ρόδο
13/11 07:30
13/11 07:25
12/11 22:36
Γνώμη | Η «Αναγέννηση» του ρόλου του Ταξιδιωτικού Πράκτορα: Μια Σύγχρονη Ανάγκη
12/11 22:19
12/11 22:13
Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ανάπτυξη του αεροδρομίου της Κεντρικής Ελλάδας στην Αγχίαλο
12/11 18:23
Neue Zürcher Zeitung | Γιάννης Μπουτάρης, ένας μοναδικός πολιτικός και δήμαρχος
12/11 18:20
WELT | COP29: Γιατί πρέπει η Ελλάδα να δίνει χρήματα στο Κατάρ;
12/11 18:14
Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) | Aνανέωση συνεργασίας για τα επόμενα 5 έτη
12/11 17:22
Η AEGEAN στήριξε και φέτος τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
12/11 15:05
12/11 14:39
12/11 13:50
Philoxenia '24 | “Philoxenia & Culture”: 70 φωτογράφοι αφηγούνται την ιστορία της χώρας μας
12/11 13:45
FedHATTA/ HATTA: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη
12/11 13:23
Ταξιδιωτικοί πράκτορες από τη Βόρειο Ελλάδα στο Ηράκλειο και τα Χανιά για χειμερινά πακέτα
12/11 13:10
12/11 13:07
12/11 12:40
Oι περισσότεροι φορείς στην Ελλάδα δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν υποστεί κυβερνοεπίθεση
12/11 11:32
12/11 10:50
Τουρισμός | Το διαδίκτυο και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εμπνέουν τους Βρετανούς για τις διακοπές τους
12/11 07:30
Άδειες για πισίνες σε ξενοδοχεία στην Κεφαλονιά και στην Ανατολική Μάνη
12/11 07:28
Άδειες για χρήση νερού από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία της Μυκόνου
12/11 07:21
Ψηφιακή εφαρμογή για τα μονοπάτια του Μύθου και της Φύσης στη Ρόδο
11/11 22:28
Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής | Αυξημένες προκρατήσεις για το 2025 στη βρετανική αγορά
11/11 16:28
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
"Ετοιμάζω ολοκληρωμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό"
HOTREC: H Booking.com δεν συμμορφώθηκε με την Ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!
TUI: Πιο ισχυρή παρουσία στην Τσεχία – Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός η Κρήτη
Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Υπάρχει μια απαξίωση του ξενοδοχειακού κλάδου εκ μέρους της κυβέρνησης
Lufthansa | 11 ελαφρά τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση πάνω από τον Ατλαντικό
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
( 0 )