Booking.com | Καθοριστικός ο ρόλος των καταλυμάτων στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (World Food Programme) των Ηνωμένων Εθνών, το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως σπαταλάται.
Γι αυτό το λόγο η Booking,com ζήτησε από έναν ειδικό τον Benjamin Lephilibert, Founder and Managing Director of LightBlue, να εξηγήσει στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων όλων των μορφών πώς πρέπει να διαχειρισθούν αυτό το ζήτημα.
"Ως πάροχος καταλύματος, μπορείτε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και να ενισχύσετε τη συνολική βιωσιμότητα του καταλύματός σας", τονίζει η πλατφόρμα στους συνεργάτες της οικοδεσπότες.
Ιδού το άρθρο του κ.Benjamin Lephilibert:
Ως πάροχος καταλύματος, μπορεί να φιλοξενείτε εκατοντάδες ή χιλιάδες άτομα στα καταλύματά σας κάθε χρόνο. Είναι υπέροχο που δημιουργήσατε ένα μέρος όπου τόσοι πολλοί άνθρωποι μπορούν να χαλαρώνουν, να απολαμβάνουν στιγμές με τις οικογένειες και τους φίλους τους, καθώς και να γνωρίζουν νέα μέρη.
Αυτό σας παρέχει, επίσης, τη μοναδική δυνατότητα να αφήσετε το δικό σας αποτύπωμα στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων: βοηθώντας κάθε επισκέπτη να περιορίσει τη σπατάλη, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι σημαντικός. Δείτε πώς μπορείτε να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων και να δώσετε τη δυνατότητα στους επισκέπτες σας να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.
Γιατί είναι πρόβλημα η σπατάλη τροφίμων;
Σκεφτείτε για λίγο το ταπεινό καρπούζι. Ως καταναλωτές, μπορεί να το γνωρίζουμε ως μόνο προϊόν. Πηγαίνετε στο μανάβικο ή το σούπερ μάρκετ και αγοράζετε ένα. Αλλά πώς έφτασε το καρπούζι στο σούπερ μάρκετ σας; Τα καρπούζια χρειάζονται 80 έως 100 ημέρες για να ωριμάσουν, ανάλογα με την ποικιλία. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει ανθρώπινη εργασία, χρήση γης, νερό και όλον τον άνθρακα που, φυσικά, απορρέει από τη γεωργία μεγάλης κλίμακας.
Αν αγοράσετε ένα καρπούζι και πάει χαμένο, τότε στην πραγματικότητα, όλοι οι πόροι που διατέθηκαν για την καλλιέργεια, την ανάπτυξη, τη διανομή και την αποθήκευση του φρούτου πάνε χαμένοι.
Η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται περίπου για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή δύο έως τρεις φορές περισσότερο από ό,τι ο κλάδος των αερομεταφορών.
Εκτιμούμε ότι μόνο το 3% των ξενοδοχείων και των εστιατορίων παρακολουθούν το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων. Το κόστος; Η σπατάλη τροφίμων αναλογεί στο 6-14% των εσόδων τους από τα τρόφιμα. Κι όπως λέει μια ρήση, «αν δεν το παρακολουθείς, δεν το διαχειρίζεσαι». Εάν τα ξενοδοχεία μείωναν απλώς το κόστος τους ανά γεύμα κατά 3 έως 5%, τα μεγάλα ξενοδοχεία θα εξοικονομούσαν 150 με 200.000 $ ετησίως.
Πώς μπορεί να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων;
Στα συμπεριφορικά οικονομικά, γίνεται συχνά λόγος για «σκούντημα» των ανθρώπων. Αντί να επιβάλλουμε αυστηρά καθορισμένους περιορισμούς, μπορούμε να επηρεάσουμε τους ανθρώπους, ώστε να παίρνουν πιο συνειδητοποιημένες αποφάσεις και να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές.
Οι περισσότεροι επισκέπτες θέλουν να συνεισφέρουν περισσότερο στη βιωσιμότητα και να επιδεικνύουν σεβασμό. Με τα κατάλληλα «σκουντήματα», μπορείτε να τους βοηθήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, παρέχοντας μικρότερα πιάτα για τον μπουφέ, μπορείτε να ενθαρρύνετε τους επισκέπτες να είναι πιο προσεκτικοί στις μερίδες των γευμάτων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερα αποφάγια.
Υπάρχουν σημεία επαφής σε όλο το κατάλυμα, όπου μπορείτε να προσφέρετε στους επισκέπτες λεκτικές ή οπτικές ενδείξεις. Η στρατηγική τοποθέτηση μικρών αφισών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, κοντά σε κάδους ή στην κουζίνα, μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική κίνηση.
Η μείωση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί επίσης καλή αφορμή για να γίνετε πιο επινοητικοί. Τα λαχανικά μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ζωμών ή σούπας, ενώ το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να μετατραπεί σε κρουτόν ή γαλέτα. Επίσης, υπάρχουν συνεργασίες που μπορείτε να κάνετε με τοπικές τράπεζες τροφίμων, καταφύγια ή φιλανθρωπικά ιδρύματα. Τα πλεονάζοντα τρόφιμα που είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση μπορούν να δωριστούν και να αξιοποιηθούν για τη σίτιση όσων έχουν ανάγκη.
Τα επιχειρηματικά οφέλη από τη μικρότερη σπατάλη τροφίμων
Το γενικό όφελος από τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων είναι ότι είναι κάτι καλό για τον πλανήτη μας. Αλλά υπάρχουν και ισχυρά οφέλη από επιχειρηματική άποψη.
Ας πούμε ότι περιορίζετε τη σπατάλη τροφίμων ανά επισκέπτη από 500 g σε 400 g. Αυτή η διαφορά των 100 g έχει αντίκρυσμα σε χρήμα. Και αν πολλαπλασιάσετε αυτό το ποσό με τον αριθμό των επισκεπτών που έχετε κατά τη διάρκεια του έτους, αυτή η εξοικονόμηση είναι αθροιστική. Η σπατάλη τροφίμων έχει κόστος: όχι μόνο για τον πλανήτη μας, αλλά για την επιχείρησή σας. Στην πραγματικότητα, ένα γενικό πόρισμα είναι ότι ένα ξενοδοχείο που σερβίρει περίπου 2.000 γεύματα την ημέρα θα σπαταλούσε το ισοδύναμο των 400.000 $ με 500.000 $ τον χρόνο.
Η πιο φειδωλή και αποτελεσματική χρήση τροφίμων μειώνει το συνολικό κόστος τροφοδοσίας. Οι δε επισκέπτες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.
Εφαρμόζοντας μέτρα μείωσης της σπατάλης τροφίμων, βελτιώνετε τη φήμη σας και απευθύνεστε σε ταξιδιώτες που είναι ευαισθητοποιημένοι για περιβαλλοντικά ζητήματα. Συστήματα πιστοποίησης όπως το «The PLEDGE on Food Waste» μπορούν να σας φέρουν στο προσκήνιο και να σας βοηθήσουν να κερδίσετε αναγνώριση. Αυτή η ελεγχόμενη από τρίτους πιστοποίηση ευθυγραμμίζεται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, βοηθώντας τα εστιατόρια να μειώσουν δραστικά τη σπατάλη τροφίμων, καθώς και το κόστος, να ενισχύσουν την εικόνα τους και να προωθήσουν τη συνεργασία με παρόχους δωρεάν λύσεων για τη σπατάλη τροφίμων.
Μάθετε πώς να πετύχετε μεγαλύτερη βιωσιμότητα
Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο ο κλάδος ταξιδιών και φιλοξενίας έρχεται να αντιμετωπίσει με μεγάλη καθυστέρηση. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όσον αφορά τον επιζήμιο για το περιβάλλον ρόλο μας. Κατόπιν, πρέπει να αναλάβουμε δράση.
Η ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων είναι πολύ καθοριστική παράμετρος για τη βιωσιμότητα. Το ζήτημα, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται τρομακτικό λόγω της κλίμακάς του. Η βιωσιμότητα είναι ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο θέμα, που μερικές φορές μας κάνει να «παγώνουμε» και να μένουμε αδρανείς. Αλλά οι αιτίες του είναι κάποιες συμπεριφορές για τις οποίες είμαστε υπόλογοι και τις οποίες μπορούμε να πάρουμε μέτρα.
Απλά πρέπει να ξέρουμε που να κοιτάξουμε. Η Booking.com συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UN Tourism) για να δημιουργήσει μια σειρά από δωρεάν online μαθήματα που θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο βιώσιμοι. Τα μαθήματα αυτά είναι προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε και παρέχουν καθοδήγηση από εμπειρογνώμονες σχετικά με συγκεκριμένες προκλήσεις βιωσιμότητας και σαφείς τρόπους για να προσαρμόσετε τις δραστηριότητές σας, ώστε να καταστούν πιο βιώσιμες (συχνά, σχεδόν αμέσως).
Εγγραφείτε στο μάθημα «Your journey to more sustainable food management» και παρακολουθήστε καθώς θα αναφερθώ στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων με περισσότερες λεπτομέρειες. Η σπατάλη δεν είναι κάτι το αναπόφευκτο: αν είστε λίγο πιο επινοητικοί, με τη σωστή στρατηγική, μπορείτε να αποκομίσετε μεγάλα οφέλη για την επιχείρησή σας και την κοινότητά σας.
- 1) 2η Εθελοντική Αιμοδοσία στα Ξενοδοχεία της Αθήνας
- 2) Το Ikos Olivia το πρώτο θέρετρο στην Ελλάδα και το τρίτο στην Ευρώπη με χρυσή πιστοποίηση LEED EBOM
- 3) Συνεργασία Viator – Alexa: Κρατήσεις δραστηριοτήτων από το δωμάτιο του ξενοδοχείου!
- 4) NJV Athens Plaza | Κορυφαία διεθνής πιστοποίηση αειφορίας
29/06 11:11
Κοινωνικός τουρισμός | Οριστικά αποτελέσματα για τα voucher της ΔΥΠΑ
29/06 10:40
"Δεν υπάρχει υπερτουρισμός στη Σαντορίνη αλλά χρειαζόμαστε όρια"
29/06 10:21
Άνοιξε σήμερα 29 Ιουνίου τις πόρτες του το 5άστερο King Jason Zante
28/06 20:58
Ιόνιος Εταιρεία Πολιτισμού και Τουρισμού | Πολιτιστική θαλάσσια περιήγηση στην Κέρκυρα
28/06 20:47
28/06 16:52
Αναπτυξιακή Τράπεζα: To ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ανοίγει τις πόρτες των τραπεζών για τις μικρομεσαίες
28/06 16:01
ΟΔΑΠ: Πρόσκληση για την παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τον πολιτιστικό τουρισμό
28/06 14:16
Νέο κατασκοπευτικό λογισμικό απειλεί 3,9 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως
28/06 14:02
Ρόδος | Διακοπές τον Σεπτέμβριο για τους Τούρκους που είχαν πρόβλημα στην έκδοση βίζας
28/06 13:00
Μόνο μία τελευταία διαθέσιμη θέση για φέτος για την προβολή στο τουριστικό κοινό
28/06 12:27
40 επιπλέον παραλίες στη λίστα των «Απάτητων Παραλιών» - Ανέρχονται πλέον σε 238
28/06 12:04
Ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος Zagori Mountain Running επιστρέφει στις 19-21 Ιουλίου 2024
28/06 11:57
28/06 11:41
28/06 11:35
28/06 11:33
28/06 11:19
Αμερικανικός τουρισμός | Ρεκόρ πτήσεων την Κυριακή λόγω των διακοπών της Ημέρας της Ανεξαρτησίας
28/06 10:47
28/06 10:17
Συνάντηση Κεφαλογιάννη - Χρυσοχοΐδη | Η ασφάλεια των τουριστών στο επίκεντρο
28/06 07:11
28/06 07:09
28/06 07:06
Hμερίδα «Δημήτριος Καπετανάκης-‘Ενας Ιχνηλάτης του Ωραίου σε Συνεχή Εγρήγορση»
28/06 07:04
27/06 17:07
27/06 16:55
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού | Τα έργα του ψηφιακού ΕΟΤ
27/06 16:50
27/06 15:57
Αύξηση 10%-15% της τουριστικής κίνησης στο Ξυλόκαστρο – Στόχος η προσέλκυση διεθνών τουριστών
27/06 15:11
27/06 14:30
Οι επιδόσεις της εστίασης στις περιοχές της Ελλάδας το α΄3μηνο
27/06 14:18
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου - Τράπεζα Πειραιώς | Ανοιχτή συζήτηση | «Τέχνη και Κοινωνία»
27/06 14:17
ΙΝΣΕΤΕ | Αυξάνονται και πληθύνονται τα Airbnb στην Ελλάδα- 85.000 περισσότερες κλίνες στο 5μηνο
27/06 12:58
27/06 12:55
27/06 12:16
O ΕΟΤ στηρίζει καλοκαιρινές γαστρονομικές δράσεις σε Πήλιο, Λουτρά Σμοκόβου και Αλεξανδρούπολη
27/06 11:13
27/06 10:54
4ωρη στάση εργασίας στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών
27/06 10:50
Μουσείο Ακρόπολης: Απόδοση στο ελληνικό και διεθνές κοινό του "Μουσείου κάτω από το Μουσείο"
27/06 10:49
ΠΑΣΟΚ | Ερώτηση στη Βουλή για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
27/06 10:44
Στο 90% η ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών των παραλιών σε όλη τη χώρα
27/06 10:41
Όμιλος Lufthansa | Προσαύξηση έως 72 ευρώ στο περιβαλλοντικό τέλος
27/06 10:24
Ξεκινούν οι πτήσεις της πρώτης εταιρίας στην Ελλάδα για μεταφορές στα νησιά με ελικόπτερο
27/06 10:23
Airbnb | +18% οι κρατήσεις για Ελλάδα το 4μηνο Ιουλίου - Οκτωβρίου
27/06 07:46
Διαγωνισμός για εκμίσθωση ακινήτου με σκοπό την τουριστική χρήση του στη Θάσο
27/06 07:44
Ζαγόρι | Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Δημοτικού Ξενώνα Σκαμνελίου
27/06 07:41
27/06 07:35
Ανανέωση θητείας Προϊσταμένων σε 3 Γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ
27/06 07:34
Δήμος Φολεγάνδρου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
26/06 20:45
Ανάθεση παράλληλης άσκησης καθηκόντων δύο Προϊσταμένων Υπηρεσιών ΕΟΤ Εξωτερικού
26/06 20:29
26/06 20:21
Όλγα Κεφαλογιάννη στις ενώσεις του ΣΕΤΕ: Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό
26/06 16:30
Καλλιόπη Βέττα: Υπόσχεση για αλλαγή των διατάξεων ως προς τον ορισμό και τα δικαιώματα των ξεναγών
26/06 16:18
Forwardkeys | Το EuroPride 2024 στη Θεσσαλονίκη αύξησε τις διεθνείς αφίξεις
26/06 15:33
26/06 15:01
Δικαστήριο Μονάχου: Αποζημίωση 1.800 ευρώ σε τουρίστρια για παραπλανητική περιγραφή ξενοδοχείου
26/06 14:24
Στο μέλλον θα πρέπει να ασφαλίζονται και οι μεμονωμένες κρατήσεις στους tour operator
26/06 13:55
SPIEGEL Online | Τι θα συμβεί εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην Κύπρο;
26/06 13:14
Sky Express: 10 νέες συνδέσεις από Ηράκλειο, Ρόδο και Κω το καλοκαίρι του 2024
26/06 12:58
26/06 11:42
26/06 11:35
ΠΟΤΑΠ | Προσβασιμότητα στις παραλίες της Πιερίας για άτομα με αχρωματοψία
26/06 11:28
Συνεργασία Viator – Alexa: Κρατήσεις δραστηριοτήτων από το δωμάτιο του ξενοδοχείου!
26/06 11:25
Συνεδριακός τουρισμός: Υψηλό το ενδιαφέρον της βρετανικής MICE αγοράς για την Ελλάδα
26/06 11:05
26/06 11:05
Jet2holidays | Έλεγχος ασφαλείας στα υδάτινα πάρκα των ξενοδοχείων της (και στην Ελλάδα)
26/06 10:41
26/06 09:49
26/06 08:46
Πώς θα ωφεληθεί ο τουρισμός και η οικονομία στο Παρίσι από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων
26/06 08:37
Δήμος Κω: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
26/06 08:31
Δήμος Αγκιστρίου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
26/06 07:41
26/06 07:39
Πρώτο συνέδριο Ε.Ξ. Αιτωλοακαρνανίας με θέμα τον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό
26/06 06:43
6ος Ανώμαλος Δρόμος Sklupo Trail Run στο Αμπελοχώρι Τζουμέρκων
25/06 22:35
Το Ikos Olivia το πρώτο θέρετρο στην Ελλάδα και το τρίτο στην Ευρώπη με χρυσή πιστοποίηση LEED EBOM
25/06 20:45
Ταξίδι γνωριμίας δημοσιογράφων από την Κύπρο στην Εύβοια και Βοιωτία
25/06 20:36
80.000 ευρώ από τον ΕΟΤ για το EuroPride 2024 στη Θεσσαλονίκη
25/06 18:47
25/06 18:31
Ξενοδοχεία Αθήνας | +4,8% η πληρότητα στο 5μηνο, +8,8% η μέση τιμή δωματίου - μέτρα για τα Airbnb
25/06 15:42
25/06 15:40
25/06 14:24
Δήμος Αθηναίων | Έλεγχος από ορκωτούς λογιστές για προηγούμενες χρήσεις της ΕΑΤΑ
25/06 14:24
25/06 13:52
«Thessaly Evros Pass»: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων μέσω του vouchers.gov.gr
25/06 13:49
Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ'
25/06 13:04
25/06 12:44
Πύργος του Άιφελ: Αύξηση 20% στην τιμή του εισιτηρίου για να διασωθεί το εμβληματικό μνημείο
25/06 12:01
25/06 11:54
25/06 11:43
Tripadvisor: Η Ακρόπολη στις 13 καλύτερες ατραξιόν στον κόσμο για το 2024
25/06 11:35
Celestyal | Κρουαζιέρες όλο το χρόνο σε ελληνικά νησιά, Αδριατική και Περσικό Κόλπο
25/06 11:24
25/06 11:13
Υπηρεσίες υποδοχής επισκεπτών εξατομικευμένης επίσκεψης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
25/06 10:50
Τουρισμός | Το 63,5% των Γερμανών σχεδιάζει ταξίδι διακοπών αυτό το καλοκαίρι
25/06 10:43
AEGEAN | «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» για ακόμα μια φορά
25/06 10:07
25/06 09:09
Σε καθεστώς χρονομεριστικής μίσθωσης 128 κλίνες στο One & Only Aesthesis Athens στη Γλυφάδα
25/06 07:56
25/06 06:50
25/06 06:47
25/06 06:01
Δήμος Λευκάδας: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών
24/06 18:45
FTI | Αίτηση πτώχευσης από τις δύο Meeting Point - Tι αναφέρεται για την εταιρεία στην Ελλάδα
Ιόνιος Εταιρεία Πολιτισμού και Τουρισμού | Πολιτιστική θαλάσσια περιήγηση στην Κέρκυρα
Άνοιξε σήμερα 29 Ιουνίου τις πόρτες του το 5άστερο King Jason Zante
Νέο κατασκοπευτικό λογισμικό απειλεί 3,9 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως
Αναπτυξιακή Τράπεζα: To ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ανοίγει τις πόρτες των τραπεζών για τις μικρομεσαίες
Μόνο μία τελευταία διαθέσιμη θέση για φέτος για την προβολή στο τουριστικό κοινό
ΟΔΑΠ: Πρόσκληση για την παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τον πολιτιστικό τουρισμό
"Δεν υπάρχει υπερτουρισμός στη Σαντορίνη αλλά χρειαζόμαστε όρια"
Ρόδος | Διακοπές τον Σεπτέμβριο για τους Τούρκους που είχαν πρόβλημα στην έκδοση βίζας
40 επιπλέον παραλίες στη λίστα των «Απάτητων Παραλιών» - Ανέρχονται πλέον σε 238
Κοινωνικός τουρισμός | Οριστικά αποτελέσματα για τα voucher της ΔΥΠΑ
Ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος Zagori Mountain Running επιστρέφει στις 19-21 Ιουλίου 2024
Αμερικανικός τουρισμός | Ρεκόρ πτήσεων την Κυριακή λόγω των διακοπών της Ημέρας της Ανεξαρτησίας
ΙΝΣΕΤΕ | Αυξάνονται και πληθύνονται τα Airbnb στην Ελλάδα- 85.000 περισσότερες κλίνες στο 5μηνο
80.000 ευρώ από τον ΕΟΤ για το EuroPride 2024 στη Θεσσαλονίκη
Όλγα Κεφαλογιάννη στις ενώσεις του ΣΕΤΕ: Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό
Sky Express: 10 νέες συνδέσεις από Ηράκλειο, Ρόδο και Κω το καλοκαίρι του 2024
Ξεκινούν οι πτήσεις της πρώτης εταιρίας στην Ελλάδα για μεταφορές στα νησιά με ελικόπτερο
( 0 )