Ξενοδοχεία: 3 μαθήματα από τον κλάδο της γαστρονομίας για πιο καινοτόμα μοντέλα με κοινωνικό αντίκτυπο
Η ξενοδοχειακή βιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί από τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα που εφαρμόζονται στη γαστρονομία, στις προσπάθειές της να δημιουργήσει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Στο πλαίσιο αυτό, η καθηγήτρια Εταιρικής Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας στο EHL Hospitality Business School, Margarita Cruz, παρουσιάζει τα τρία μαθήματα που μπορούν να πάρουν τα ξενοδοχεία από τον κλάδο της γαστρονομίας με σκοπό να εμπλουτίσει την εμπειρία επισκεπτών αλλά και τους δεσμούς της με την τοπική κοινότητα και να οδηγηθεί σε θετικές αλλαγές, δεδομένης της τάσης των σύγχρονων ταξιδιωτών να δίνουν προτεραιότητα στην αειφορία και την κοινωνική υπευθυνότητα.
1. Έμφαση στις τοπικές και αειφόρες προμήθειες | Ο κλάδος της γαστρονομίας δίνει ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στις τοπικές προμήθειες, τονίζοντας τη σημασία των φρέσκων, εποχιακών συστατικών, ενώ στηρίζει τους τοπικούς αγρότες και προμηθευτές. Είναι μια πρακτική που παρατηρείται από την Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και τη Βόρεια Αμερική. Για παράδειγμα, το παγκοσμίου φήμης εστιατόριο στη Δανία, Noma, παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές και βιώσιμες πρακτικές ενισχύουν την γευστική εμπειρία ενώ έχουν και αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κοινότητα. Το Noma προμηθεύεται συστατικά από τοπικές φάρμες και τροφοσυλλέκτες, μειώνοντας τα αποτυπώματα άνθρακα και ενισχύοντας τους δεσμούς της κοινότητας. Το Gustu στη Βολιβία αναβιώνει τοπικά και αρχαία συστατικά για να αναπτύξει ένα μοντέλο εκλεκτής εστίασης ενώ παράλληλα εκπαιδεύει τις τοπικές κοινότητες με σκοπό να αναπτύξει μια νέα γενιά σεφ. Στις ΗΠΑ, το Blue Hill στο Stone Barns αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης γεωργικής πρωτοβουλίας που όχι μόνο δίνει έμφαση στην τοπική προμήθεια αλλά εκπαιδεύει και τους επισκέπτες σχετικά με τις πρακτικές βιώσιμης καλλιέργειας. Συνεργάζεται στενά με ντόπιους αγρότες, διασφαλίζοντας ότι το μενού αντικατοπτρίζεται η εποχική διαθεσιμότητα ενώ υποστηρίζει την τοπική οικονομία.
Τα ξενοδοχεία μπορούν να υιοθετήσουν στρατηγικές τοπικών προμηθειών, ειδικά στην προσφορά τροφίμων και ποτών. Σε συνεργασία με κοντινές φάρμες και παραγωγούς, μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες την αυθεντική τοπική κουζίνα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων από τις μεταφορές. Αυτή η πρακτική έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ικανοποίηση και αφοσίωση των επισκεπτών, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν όλο και περισσότερο βιώσιμες και αυθεντικές εμπειρίες. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης τοπικών υλικών στην επίπλωση, τα κλινοσκεπάσματα, τα διακοσμητικά και τα υλικά κατασκευών.
2. Συνεργασία με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς | Η συνεργασία είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της γαστρονομικής βιομηχανίας, όπου πολλά εστιατόρια συνεργάζονται με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την αντιμετώπιση πιεστικών κοινωνικών ζητημάτων, όπως το επισιτιστικό και οι άστεγοι. Το Comida Para Todos στη Χιλή δείχνει πώς πρωτοβουλίες τροφίμων μπορούν να προσφέρουν γεύματα, ενώ δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης προς όφελος τόσο της κοινότητας όσο και των επιχειρήσεων που συμμετέχουν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το The Real Junk Food Project, είναι μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία όπου τα εστιατόρια και οι καφετέριες συνεργάζονται για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων προετοιμάζοντας γεύματα από δωρεές πλεονάζοντος φαγητού. Αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο αντιμετωπίζει την επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά και ευαισθητοποιεί την κοινότητα σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων.
Η ξενοδοχειακή βιομηχανία μπορεί να αναπτύξει παρόμοιες συνεργασίες συνεργαζόμενη με τοπικούς οργανισμούς για την υλοποίηση προγραμμάτων που υποστηρίζουν ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Για παράδειγμα, το The Hoxton Hotel στο Λονδίνο συνεργάζεται με τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις παρέχοντας επαγγελματική κατάρτιση και ευκαιρίες απασχόλησης σε άστεγους. Συμμετείχε επίσης στην πρωτοβουλία Stay the Night, σύμφωνα με την οποία τα ξενοδοχεία προσφέρουν δωμάτια σε άστεγους σε περιόδους εκτός αιχμής.
3. Καταγραφή του αντίκτυπου | Μία από τις προκλήσεις της υιοθέτησης πρακτικών βιωσιμότητας είναι η ακριβής μέτρηση του αντικτύπου που έχουν. Στη γαστρονομία, γαστρονομικά προγράμματα που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων συχνά μετρούν την επιτυχία μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας ή της απόκτησης δεξιοτήτων. Το World Central Kitchen, το οποίο ιδρύθηκε από τον σεφ José Andrés, μετρά τον αντίκτυπό του αξιολογώντας τον αριθμό των γευμάτων που σερβίρονται και τις κοινότητες στις οποίες φθάνουν κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης καταστροφών. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για να βελτιώνουν συνεχώς τα προγράμματα και να επεκτείνουν την απήχησή τους.
Τα ξενοδοχεία μπορούν να υιοθετήσουν παρόμοιο πλαίσιο στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών τους προγραμμάτων. Με την εφαρμογή ισχυρών μετρήσεων για την αξιολόγηση της συμβολής τους στην ευημερία της κοινότητας, τα ξενοδοχεία μπορούν να διασφαλίζουν ότι οι πρωτοβουλίες τους ευθυγραμμίζονται τόσο με τους εταιρικούς στόχους όσο και με τις κοινωνικές ανάγκες. Επιπλέον, οι επωνυμίες ξενοδοχείων που επιθυμούν να συνδέσουν τους επισκέπτες με τις τοπικές κοινότητες μέσω κοινωνικών έργων μπορούν επίσης να μετρούν τον αντίκτυπο που έχουν, εξετάζοντας τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τον χρόνο που αφιερώνουν στην κοινότητα και τις δωρεές. Για παράδειγμα, η Accor έχει καθιερώσει συγκεκριμένα κριτήρια για τη μέτρηση της επιτυχίας των πρωτοβουλιών κοινωνικού αντίκτυπου, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινότητες, ο αριθμός των δικαιούχων που εξυπηρετούνται μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και ο αριθμός των συνεργασιών με τις τοπικές κοινότητες.
- 1) Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
- 2) Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ
- 3) Τουρισμός | Τέλος Ανθεκτικότητας: Λάθος υπολογισμός για τα έσοδα από τα ξενοδοχεία, που οδηγεί σε δίκαιη μείωση 50% του Τέλους!
- 4) Ξενοδοχεία | Τα οφέλη από μια βιώσιμη προσέγγιση των τροφίμων
22/11 07:51
Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το ξενοδοχείο Candia Park Village
22/11 06:48
22/11 06:47
Δήμος Μεγίστης: Πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
22/11 06:45
Αύξηση 20% στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Liszt Ferenc της Βουδαπέστης
22/11 06:43
21/11 19:01
Εξοχικά στην Ελλάδα αγοράζουν οι Γερμανοί - αυξημένη ζήτηση κατά 35% το 2024
21/11 18:56
«Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τον Παρθενώνα - έτος εξελίξεων για τα Γλυπτά το 2025;
21/11 18:14
Πάνω από 470 σύνεδροι από 20 χώρες στο Resort & Residential Hospitality Forum (R&R) 2024
21/11 16:47
21/11 16:26
Δρομέας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο γ.γ. της ECTAA
21/11 16:17
ΕΞΑΑΑ προς Δήμους Αττικής | Μην αυξήσετε το τέλος παρεπιδημούντων
21/11 15:37
21/11 14:44
Δράσεις βιωσιμότητας από τις μισές κορυφαίες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο
21/11 14:43
Tripadvisor: Οι 8 φάσεις ζωής και πώς επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των ανθρώπων το 2025
21/11 14:30
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνει ο απολογισμός εισπράξεων και αφίξεων στο 9μηνο
21/11 14:12
ICAP CRIF | Ενισχύεται η παρουσία Γυναικών Ανωτάτων Στελεχών στις ελληνικές επιχειρήσεις
21/11 13:57
Όλγα Κεφαλογιάννη | Ψηφιακές πλατφόρμες για την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού
21/11 12:54
Celestyal | Προσφορές Black Friday - κρουαζιέρες 7 διανυκτερεύσεων από €359
21/11 12:43
21/11 12:42
ΕΛΣΤΑΤ | 5 εκατ. αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα τον Σεπτέμβριο
21/11 12:11
21/11 11:41
Βαρκελώνη: Παράνομη η απαγόρευση των Airbnb; Καταγγελία στην ΕΕ από τον ευρωπαϊκό φορέα EHHA
21/11 11:02
Η Πιερία ενημερώνει καθηγητές Πανεπιστημίων από την Ασία για την τουριστική ταυτότητα της περιοχής
21/11 10:32
Βρετανικός τουρισμός | Oι αυθεντικές τοπικές εμπειρίες και η γαστρονομία είναι το κλειδί για το 2025
21/11 10:10
21/11 06:58
Μιλάνο: Στο τραπέζι η αύξηση του τουριστικού φόρου για τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων
21/11 06:56
21/11 06:54
Υψηλότερος ο μέσος ετήσιος μισθός στη Ρουμανία σε σχέση με την Ελλάδα
21/11 06:52
21/11 06:50
Δήμος Άνδρου: Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
20/11 17:17
20/11 17:13
20/11 16:48
20/11 15:36
Το Design και οι One-to-One συναντήσεις ξανά στο επίκεντρο του 100% Hotel Show 2024
20/11 15:21
Πώς εξελίχθηκε ο τζίρος καταλυμάτων και εστίασης στις Κυκλάδες τη θερινή σεζόν
20/11 15:14
Αμερικανικός τουρισμός: Το 7% θα ταξιδέψει περισσότερο στο εξωτερικό εξαιτίας την εκλογής Τραμπ
20/11 14:58
Τουρισμός | Ο Όμιλος Anex πρόσθεσε 120 ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025, φτάνοντας τα 700
20/11 14:09
20/11 14:00
20/11 13:38
Ryanair: Νέες συνδέσεις με Χανιά και Ρόδο από το Μπόρνμουθ το 2025
20/11 12:53
Enterprise Greece: Webinar για την ανάδειξη ελληνικών ποιοτικών προϊόντων στο Ην. Βασίλειο
20/11 12:01
Aegean Airlines: 6 νέες συνδέσεις εσωτερικού από Ηράκλειο και Ρόδο για το καλοκαίρι του 2025
20/11 11:49
EasyJet: Νέες συνδέσεις με Αθήνα και Καλαμάτα το καλοκαίρι του 2025
20/11 11:25
20/11 11:21
Ελληνικός τουρισμός 2024 | 18,8 δισ. ευρώ οι εισπράξεις στο 9μηνο (+4,1%), +9,3% οι αφίξεις
20/11 11:00
20/11 10:28
O κ.Εμμανουήλ Σταματάκης πρόεδρος στην Ε.Ξ. Χανίων - το νέο Δ.Σ.
20/11 10:14
20/11 07:10
Δύο γαστρονομικές κοινότητες στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και την Επίδαυρο Αργολίδας
20/11 07:07
Δήμος Πάρου: Αίτηση για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
20/11 07:01
Δήμος Παλαιού Φαλήρου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πολιτιστική κληρονομιά και τουριστική ανάπτυξη
20/11 06:59
Ουγγαρία: Αναπτυξιακό πρόγραμμα 16 σημείων για την τόνωση του τουρισμού
19/11 17:32
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
19/11 15:30
19/11 15:21
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
19/11 14:56
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
19/11 13:49
19/11 13:43
19/11 13:33
Σαντορίνη και Μύκονος είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου σε καταλύματα και εστίαση το καλοκαίρι
19/11 13:14
Amex GBT: Το 95% των ταξιδιωτών θεωρούν θετική τη συμβολή ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια
19/11 12:29
19/11 12:04
Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....
19/11 10:47
19/11 10:04
Προληπτικές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά
19/11 09:32
Όμιλος Jet2 και Jet2holidays | Επιπλέον πτήσεις προς Κεφαλονιά και Ζάκυνθο από το Leeds Bradford
19/11 04:11
Μεγάλη αύξηση του φόρου sτις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στη Βουδαπέστη και αναστολή νέων αδειών
19/11 04:09
Δήμος Καντάνου-Σελίνου: Αίτηση για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
19/11 04:05
Δήμος Καλαμάτας: Άρση καταγγελίας μίσθωσης του ακινήτου «Ξενοδοχείο Βασιλικόν»
19/11 04:04
Υπουργείο Τουρισμού: Ομάδα Εργασίας για τον κώδικα νομοθεσίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις
19/11 04:01
Δήμος Αλίμου: Πρόταση χρηματοδότησης για κατασκευή ελεύθερου τεχνητού υποβρύχιου αξιοθέατου
18/11 17:51
MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
18/11 16:39
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
18/11 16:33
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
18/11 16:05
18/11 15:14
18/11 13:47
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
18/11 12:14
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
18/11 12:06
18/11 12:01
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
18/11 11:54
18/11 11:50
Sky Express: Ξεκίνησαν καθημερινές πτήσεις Αθήνα - Κωνσταντινούπολη
18/11 11:33
Αντώνης Παγώνης | 10ετές πρόγραμμα για την προβολή συγκεκριμένων προορισμών
18/11 11:32
CNT: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στους 11 κορυφαίους προορισμούς διακοπών στην Ευρώπη για το 2025
18/11 11:24
O Χάρης Θεοχάρης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
18/11 11:04
Τουρισμός | Τάση για κρατήσεις εκτός αιχμής από τους Βρετανούς
18/11 10:35
18/11 10:24
Wyndham Hotels: Νέος αναπτυξιακός κύκλος στην Ελλάδα σε δημοφιλείς και λιγότερο γνωστούς προορισμούς
18/11 06:05
EOT | 'Αδεια χρήσης για 3 αφίσες για την «The Corfu Trilogy»
17/11 16:35
17/11 07:55
Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
17/11 07:14
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
17/11 07:09
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
17/11 06:54
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
17/11 06:21
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
17/11 04:17
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
16/11 19:59
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
16/11 14:10
16/11 11:45
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
16/11 11:21
16/11 11:20
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
Πάνω από 470 σύνεδροι από 20 χώρες στο Resort & Residential Hospitality Forum (R&R) 2024
Εξοχικά στην Ελλάδα αγοράζουν οι Γερμανοί - αυξημένη ζήτηση κατά 35% το 2024
«Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τον Παρθενώνα - έτος εξελίξεων για τα Γλυπτά το 2025;
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνει ο απολογισμός εισπράξεων και αφίξεων στο 9μηνο
Δρομέας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο γ.γ. της ECTAA
ΕΞΑΑΑ προς Δήμους Αττικής | Μην αυξήσετε το τέλος παρεπιδημούντων
Tripadvisor: Οι 8 φάσεις ζωής και πώς επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των ανθρώπων το 2025
Δράσεις βιωσιμότητας από τις μισές κορυφαίες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο
Aegean Airlines: 6 νέες συνδέσεις εσωτερικού από Ηράκλειο και Ρόδο για το καλοκαίρι του 2025
Celestyal | Προσφορές Black Friday - κρουαζιέρες 7 διανυκτερεύσεων από €359
Όλγα Κεφαλογιάννη | Ψηφιακές πλατφόρμες για την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού
Βρετανικός τουρισμός | Oι αυθεντικές τοπικές εμπειρίες και η γαστρονομία είναι το κλειδί για το 2025
Βαρκελώνη: Παράνομη η απαγόρευση των Airbnb; Καταγγελία στην ΕΕ από τον ευρωπαϊκό φορέα EHHA
ICAP CRIF | Ενισχύεται η παρουσία Γυναικών Ανωτάτων Στελεχών στις ελληνικές επιχειρήσεις
ΕΛΣΤΑΤ | 5 εκατ. αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα τον Σεπτέμβριο
Η Πιερία ενημερώνει καθηγητές Πανεπιστημίων από την Ασία για την τουριστική ταυτότητα της περιοχής
Τουρισμός | Ο Όμιλος Anex πρόσθεσε 120 ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025, φτάνοντας τα 700
Υψηλότερος ο μέσος ετήσιος μισθός στη Ρουμανία σε σχέση με την Ελλάδα
EOT | 'Αδεια χρήσης για 3 αφίσες για την «The Corfu Trilogy»
( 0 )