ΕΠΟΤ | Εκδήλωση στη Ρόδο: «Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη | από την Παραγωγή στη Γαστρονομία – Φιλοξενία»
Η ΕΠΟΤ Tourism Think Tank διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση «Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη | από την Παραγωγή στη Γαστρονομία – Φιλοξενία», στο πλαίσιο του «Rhodes Co-Lab», την Τετάρτη 10/07/24, στη Ρόδο, στο ξενοδοχείο ALILA MITSIS SELECTION, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Νικηφόρος Στειακάκης, λειτουργικός διευθυντής της εταιρείας SFDO (Sustainable Food Destination Organization), μη κερδοσκοπικός οργανισμός με προσανατολισμό την διατροφική βιωσιμότητα προορισμών και ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Οperations Director στην GRECOTEL Hotel & Resorts, με υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση στον επισιτιστικό τομέα, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στη διασύνδεση του Τουρισμού με τον Πρωτογενή Τομέα, τη χρήση και προβολή τοπικών προϊόντων, αυθεντικών εμπειριών και γεύσεων στον τουρισμό.
Συμμετείχαν από όλες τις περιοχές της Ρόδου, ομάδες διοίκησης και επισιτιστικών τμημάτων από ξενοδοχειακούς ομίλους και ξενοδοχεία, εστίαση, καλλιεργητές, οινοποιοί, εκπρόσωποι πρωτογενούς τομέα, τυποποίησης, επιχειρηματίες από νησιά της Δωδεκανήσου, γεωπόνοι, μελισσοκόμοι κ.α.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-Πολιτισμού Χρήστος Μιχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Νότιας Ρόδου και Πρωτογενούς Ανάπτυξης Θωμάς Κώστας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμούς και Τουρισμού Τόππος Γεώργιος, η Μαριτάνα Αλακιώτου- Ανθοπούλου μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και υπεύθυνη του έργου γαστρονομίας Aegean Cuisine καθώς και ο διευθυντής Επιμελητηρίου Άκης Τουρλούγκος, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου μέλος της επιτροπής Aegean Cuisine, η Εβίτα Χρυσοχοϊδου μέλος ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκος Χριστοφόρου, ο Αντώνης Γιαννικουρής Γενικός Γραμματέας ΤΕΕ Ελλάδος, ο πρώην Δήμαρχος Νότιας Ρόδου Μανώλης Σαββής, ο Δρ Αγαπητός Ξάνθης, ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Alila Mitsis Selection που προσφέρει τη ζεστή φιλοξενία κ.α.
Η πρόεδρος της ΕΠΟΤ (Επιστημονική Ομάδα Τουρισμού), Άντα Καραγιάννη, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την εντυπωσιακή προσέλευση παρά τη δύσκολη τουριστική περίοδο, και αναφέρθηκε «στη δημιουργία ΟΜΑΔΑΣ, ξεκινώντας από τους παραβρισκόμενους, από τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα, ο ένας κλάδος, με εν-συναίσθηση για τις ανάγκες, τις δυσκολίες, τους στόχους του άλλου. Για να «γυρίσουμε» το πρόβλημα σε λύση στην αλυσίδα αξίας, ξεκινώντας από τη διαχείριση της παραγωγής». Επεσήμανε ότι «η τεχνολογία και η καινοτομία είναι κλειδιά τόσο για την καλλιέργεια και την μεταποίηση όσο και για τον τουρισμό. Μ’ αυτά θα βαδίσουμε και με τη στήριξη πανεπιστημιακού, τεχνολογικού ιδρύματος για το ερευνητικό κομμάτι της διαδρομής». Στην ανάπτυξη κουλτούρας βιώσιμης ανάπτυξης στα ξενοδοχεία, οι tour operators πρέπει να συμβάλλουν με την αντίστοιχη ενημέρωση των ταξιδιωτών για τον περιορισμό της σπατάλης φαγητού, νερού, ενέργειας κλπ.
Ο Νικηφόρος Στειακάκης, αναφέρθηκε στην Αναγγενητική Γεωργία στους Τουριστικούς Προορισμούς και στο πρόγραμμα “Field to Fork Greece”. Αφορά την:
- Υποστήριξη σε αγρότες Κρήτης και Ρόδου για τη μετάβασή τους στις αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές
- Εισαγωγή στην μέτρηση και μείωση αποτυπώματος άνθρακα στις εφοδιαστικές διατροφικές αλυσίδες
- Σύνδεση αγροτών με μονάδες παραγωγής τροφίμων, αλυσίδα λιανικής και τον τουριστικό κλάδο
- Δημιουργία καλύτερων ευκαιριών εισοδήματος για τους αγρότες
- Αύξηση της προσφοράς βιώσιμων προϊόντων διατροφής στην αγορά
- Ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, πολιτών και επισκεπτών γύρω από την αναγέννηση
Βασικές αρχές της Αναγεννητικής Γεωργίας:
• Ελαχιστοποίηση διατάραξης εδάφους
• Εναλλαγή καλλιεργειών για ποικιλία
• Εδαφο-κάλυψη για προστασία
• Ζωντανά ριζικά όλο το χρόνο
• Ενσωμάτωση ζωικού κεφαλαίου
Αναδύεται ένας πιο συνειδητοποιημένος ταξιδιώτης ο οποίος αναζητά αυθεντικές και μοναδικές εμπειρίες.
Ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης ανέπτυξε την αξία της κρητικής διατροφής και το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία. Στην πληρέστατη παρουσίασή του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη σύγχρονη τάση να μην σπαταλιέται φαγητό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον λιτό και φτωχικό τρόπο ζωής των «παππούδων μας, που τελικά ήταν 65 χρόνια μπροστά», σημειώνοντας πως στο τραπέζι τους είχαν ό,τι καλλιεργούσαν οι ίδιοι στο μποστάνι τους, χωρίς να... σπαταλούν φαγητό ή τροφο-χιλιόμετρα. Συνέχισε δε:
«Στην ανάδειξη του υγιεινού τρόπου ζωής στοχεύει η δράση του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για την υγεία και την ευεξία. Τα συνέδρια του Κέντρου είναι βιωματικά. Οι σύνεδροι επιπλέον των κορυφαίων επιστημονικών ανακοινώσεων, από την ελίτ των Καθηγητών & ερευνητών του κόσμου, έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μοναδικές βιωματικές εκδρομές, εμπειρίες και δραστηριότητες, ιστορίας, πολιτισμού & γαστρονομίας, σε αξέχαστους τόπους.
Από την εκδήλωση, υπογραμμίζει η κυρία Καραγιάννη, κρατάμε:
- Τον εκλεκτό μπουφέ που ετοίμασε με μεγάλη φροντίδα η ομάδα κουζίνας του ξενοδοχείου ΑLILA με γεύσεις τοπικές αυθεντικές Ροδίτικες που κέρδισαν τις εντυπώσεις. Μεταξύ αυτών το χειροποίητο μελεκούνι, τα τακάκια, πιτταρούδια, χορτόπιτες αλλά και το μοναδικό σταφύλι της Έμπωνας όπως και καϊσια και ροδάκινα από άλλες περιοχές του νησιού. Τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα αναδείχθηκαν.
- Την πρωτοβουλία της ΕΠΟΤ να μοιράσει στους συμμετέχοντες: α) Αυθεντικούς σπόρους από τοματάκι Σαντορίνης που πρόθυμα προμήθευσε η τράπεζα σπόρων ΠΕΛΙΤΙ, εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη, με την παράκληση να τους στείλουμε γηγενείς σπόρους από τη Ρόδο.
- Σακούλες οικιακής ανακύκλωσης που ευγενικά προμήθευσε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και έστειλε τις σακούλες οικιακής ανακύκλωσης. Είναι μια συμβολική ενέργεια της ΕΠΟΤ προς την κατεύθυνση της ολιστικής βιώσιμης ανάπτυξης.
Κάθε μέρα με τις επιλογές στο πιάτο μας, επιλέγουμε και το μέλλον μας, τον πλανήτη που θέλουμε για τα παιδιά μας. Ο κλάδος της Φιλοξενίας, η γαστρονομία ενθαρρύνουν τον πρωτογενή τομέα για μεγαλύτερη ανάπτυξη και απασχόληση στην περιοχή μας, με δεδομένο ότι τα προϊόντα που δίνει το μικροκλίμα των νησιών μας είναι υψηλής θρεπτικής και γευστικής αξίας
- 1) Κηφισιά: Θετική γνωμοδότηση για χρήση Γραφείων σε διατηρητέο (ξενοδοχείο ΠΑΛΛΑΣ)
- 2) Δήμος Γορτυνίας: Αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων Καταδυτικού Τουρισμού
- 3) Νέο τοπόσημο και τουριστικό αξιοθέατο της Αθήνας ο Φαληρικός Όρμος - 93 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής
- 4) Η Κρήτη και ο Νίκος Καζαντζάκης συνάντησαν τη Νέα Υόρκη και το Νέο Κόσμο
30/10 07:31
Κηφισιά: Θετική γνωμοδότηση για χρήση Γραφείων σε διατηρητέο (ξενοδοχείο ΠΑΛΛΑΣ)
30/10 07:30
30/10 07:26
Δήμος Γορτυνίας: Αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων Καταδυτικού Τουρισμού
29/10 15:14
29/10 14:43
29/10 13:56
Η Κρήτη και ο Νίκος Καζαντζάκης συνάντησαν τη Νέα Υόρκη και το Νέο Κόσμο
29/10 13:50
Ε.Ξ. Μαγνησίας | Έκκληση στα μέλη για μαζική συμμετοχή στις εκλογές για νέο Δ.Σ.
29/10 13:43
H Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα θεσμικός υποστηρικτής του 41ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας
29/10 13:37
29/10 12:32
Volkswagen, η drama queen; - Κρίσιμες ώρες για το "DNA" της Γερμανίας...
29/10 12:30
Ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης στη Γενική Διεύθυνση της MINDHAUS
29/10 10:00
Ξενοδοχεία | Το πρώτο Wyndham στον Πειραιά - συνεργασία με τον όμιλο DKG Development
29/10 09:52
29/10 09:47
Περιφέρεια Κρήτης | Προβολή της Κρήτης στις αγορές της Ολλανδίας και του Βελγίου
29/10 09:18
29/10 08:59
29/10 07:26
Μη έγκριση αυθαίρετης υπόγειας πισίνας στη μελέτη ανέγερσης 5άστερου ξενοδοχείου στην Ίο
29/10 07:25
Δήμος Μετεώρων: Διαγωνισμός εκμίσθωσης για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος
29/10 07:22
ΕΟΤ: Tαξίδι εξοικείωσης στην Πελοπόννησο για Σέρβους τουριστικούς πράκτορες
29/10 07:18
28/10 11:56
28/10 11:15
Ξενοδοχεία | Μελέτη: Γιατί οι κριτικές χωρίς λέξεις δίνουν υψηλότερη βαθμολογία
28/10 07:23
Συμμαχία American Hotel & Lodging Association και Procure Impact για την αξιοπρέπεια στην εργασία
27/10 22:03
Τι λέει το υπουργείο Τουρισμού για το κατάλυμα στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου και τη δηλητηρίαση πελατών
27/10 15:29
Η αναβίωση του Κολοσσού της Ρόδου εγχείρημα με όραμα ειρήνης στη Μεσόγειο | Γιώργος Μπαρμπούτης
27/10 14:10
Ξενοδοχεία | 35 εκατ. ευρώ για τη ριζική ανακαίνιση του Athenaeum InterContinental
27/10 12:16
27/10 12:10
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Σήμα πιστοποίησης για τα βιώσιμα ξενοδοχεία
27/10 07:08
Καρπενήσι | Δημοπρασία για εκμίσθωση ξενώνα στην πλατεία της Κοινότητας Ανιάδας
27/10 07:05
26/10 16:36
26/10 16:00
Mέλη της ΕΛΙΜΕ τα Λιμενικά Ταμεία Καλύμνου, Λήμνου, Ναυπλίου και Πρέβεζας
26/10 11:00
E.Ξ. Ρόδου | Συζήτηση των μελών για τα προβλήματα στην περιοχή Λίνδου και Νότιας Ρόδου
26/10 07:38
Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο για τον Κρητικό τρόπο ζωής στο Ηράκλειο
26/10 06:34
ΕΟΤ | Πρόσκληση για τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Δ.Σ.
25/10 14:33
25/10 13:37
Η χωροθέτηση μαρινών, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι πιο αναγκαίες, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη
25/10 12:39
25/10 12:33
25/10 12:19
ΙΝΣΕΤΕ | Οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2024
25/10 12:08
Πάνω από 4.000 συμμετοχές από 28 χώρες σε 63 δράσεις στο Navarino Challenge 2024
25/10 11:26
Συνάντηση CLIA- Μητσοτάκη: Συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα
25/10 11:02
25/10 10:20
25/10 10:06
25/10 07:36
25/10 07:30
Δήμος Νότιας Κέρκυρας: Ψήφισμα για τα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό
25/10 07:29
Δήμος Ναυπακτίας: Κατά της ανάπτυξης υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο
25/10 07:22
Ο αναπληρωτής CEO της Attica Group Διονύσης Θεοδωράτος επίτιμος δημότης Πάτμου
24/10 18:27
24/10 16:13
Costa Cruises: Ακυρώνονται προγραμματισμένες προσεγγίσεις κρουαζιέρας στη Σαντορίνη το 2025
24/10 14:46
Επιμελητήριο Ηρακλείου: Νέα πρόταση χρηματοδότησης για το καταδυτικό πάρκο στη Σταλίδα
24/10 14:09
Το ΑΙ θα μεταμορφώσει την εμπειρία των καταναλωτών έως το 2035
24/10 14:06
Ά. Γκερέκου: Το TUI Futureshapers Greece αντανακλά τις κοινές αξίες για βιώσιμο τουρισμό
24/10 13:49
ETC: Αυξημένη διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια το φθινόπωρο-χειμώνα | Το 5% επιλέγει Ελλάδα
24/10 13:49
24/10 12:55
24/10 12:30
Πρόστιμο 50 εκατ. δολ. στην American Airlines για κακομεταχείριση ατόμων με ειδικές ανάγκες
24/10 12:27
Eurowings: Νέες συνδέσεις με Ηράκλειο και Πρέβεζα το καλοκαίρι του 2025
24/10 12:06
Transavia France: Νέα σύνδεση Μασσαλία – Αθήνα το καλοκαίρι του 2025
24/10 11:51
TUI: Δύο Ελληνικά νησιά στους 5 δημοφιλέστερους φθινοπωρινούς προορισμούς για τους Σουηδούς
24/10 11:42
Ερμιόνη: Πρώτη πτήση της Hellenic Seaplanes πάνω από την Πελοποννησιακή Ριβιέρα
24/10 11:22
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας | Χρηματοδότηση σε 234 επενδυτικά σχέδια ΜμΕ
24/10 11:15
Η Ελλάδα προβάλλεται ως προορισμός τουρισμού περιπέτειας στη βρετανική αγορά
24/10 11:03
24/10 10:23
24/10 07:38
Ελληνικό: Αρχαία σε κατάχωση - αποκαλύφθηκαν κατά την ανέγερση 3 πενταώροφων κτηρίων κατοικιών
24/10 07:36
24/10 07:31
24/10 07:29
24/10 07:27
Στις 29 Οκτωβρίου ξεκινούν οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού
23/10 19:11
Πρόγραμμα κατάρτισης για την επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τουρισμό
23/10 17:03
Aegean Airlines: Νέα εποχική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σύρος το καλοκαίρι του 2025
23/10 16:39
Amex GBT: Νέο τοπίο στα ταξίδια το 2025 – Πώς μπορούν να προσαρμοστούν τα ξενοδοχεία
23/10 15:55
Γενική συνέλευση της Ε.Ξ. Σαντορίνης | Το μέλλον κερδίζεται από αυτούς που το δημιουργούν
23/10 15:11
23/10 14:58
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην παρουσίαση του προγράμματος ‘"FutureShapers Greece"
23/10 14:14
Κέρκυρα | Θαλάσσια πολιτιστική διαδρομή: Οι 195 βομβαρδισμοί της Κέρκυρας στον Β’ ΠΠ
23/10 13:57
CNT: Πέντε Αθηναϊκά μπαρ στα 100 καλύτερα στον κόσμο για το 2024
23/10 13:02
Smartwings: Νέες συνδέσεις τσάρτερ από Πολωνία με Χανιά, Ρόδο και Θεσσαλονίκη το 2025
23/10 12:48
Το σχόλιο του προέδρου του ΞΕΕ για τη Σαντορίνη και τη μετάβαση σε ένα "ποιοτικό αύριο"
23/10 12:39
23/10 12:32
23/10 12:00
23/10 11:27
Βραχυχρόνια μίσθωση | Προορισμός όλου του χρόνου η Αθήνα, + 31% η ζήτηση τον Δεκέμβριο
23/10 10:55
Τρεις τουριστικές επενδύσεις της "νέας εποχής", που θα διαμορφώσουν νέους προορισμούς
23/10 10:23
23/10 07:16
23/10 07:14
Γιάννης Ρέτσος: Το ΙΟΒΕ είναι το σημαντικότερο think tank της χώρας
23/10 07:11
ΙΟΒΕ: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις
23/10 07:06
23/10 07:01
22/10 19:04
22/10 18:13
ΕΛΣΤΑΤ | 7 εκατ. αφίξεις και 33 εκατ. διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο στα κλασικά καταλύματα
22/10 16:16
Απαραίτητη η αναβάθμιση των μαρινών, πρέπει να «χαλαρώσει» η γραφειοκρατία
22/10 15:28
Πιο αποτελεσματικός και οικολογικός ευρωπαϊκός εναέριος χώρος - Εγκρίθηκαν νέοι κανόνες στις πτήσεις
22/10 14:26
22/10 14:01
22/10 13:37
22/10 13:33
Ξενοδοχεία | Το πρώτο Wyndham στον Πειραιά - συνεργασία με τον όμιλο DKG Development
Η Κρήτη και ο Νίκος Καζαντζάκης συνάντησαν τη Νέα Υόρκη και το Νέο Κόσμο
H Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα θεσμικός υποστηρικτής του 41ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας
Ε.Ξ. Μαγνησίας | Έκκληση στα μέλη για μαζική συμμετοχή στις εκλογές για νέο Δ.Σ.
Volkswagen, η drama queen; - Κρίσιμες ώρες για το "DNA" της Γερμανίας...
Ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης στη Γενική Διεύθυνση της MINDHAUS
ΙΝΣΕΤΕ | Οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2024
Μη έγκριση αυθαίρετης υπόγειας πισίνας στη μελέτη ανέγερσης 5άστερου ξενοδοχείου στην Ίο
Ξενοδοχεία | Μελέτη: Γιατί οι κριτικές χωρίς λέξεις δίνουν υψηλότερη βαθμολογία
Περιφέρεια Κρήτης | Προβολή της Κρήτης στις αγορές της Ολλανδίας και του Βελγίου
Συμμαχία American Hotel & Lodging Association και Procure Impact για την αξιοπρέπεια στην εργασία
ΕΟΤ: Tαξίδι εξοικείωσης στην Πελοπόννησο για Σέρβους τουριστικούς πράκτορες
Δήμος Μετεώρων: Διαγωνισμός εκμίσθωσης για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος
Η αναβίωση του Κολοσσού της Ρόδου εγχείρημα με όραμα ειρήνης στη Μεσόγειο | Γιώργος Μπαρμπούτης
Η χωροθέτηση μαρινών, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι πιο αναγκαίες, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη
( 0 )