Τουρισμός | Τέλος στα Airbnb στη Βαρκελώνη σε 5 χρόνια ανακοίνωσε ο δήμαρχος

23 Jun 2024, 11:55 | AIRBNB

TornosNews.gr

Τουρισμός | Τέλος στα Airbnb στη Βαρκελώνη σε 5 χρόνια ανακοίνωσε ο δήμαρχος

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την κατάργηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Βαρκελώνη εντός 5 ετών ανήγγειλε ο σοσιαλιστής δήμαρχος της πόλης Jaume Collboni σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Όπως είπε, ο Δήμος δεν πρόκειται να ανανεώσει καμία από τις 10.101 άδειες βραχυχρόνιας μίσθωσης, που έχουν χορηγηθεί σε ιδιοκτήτες ακινήτων, όταν λήξουν τον Νοέμβριο του 2028.

Ο κ. Collboni είπε ότι τα διαμερίσματα αυτά, τα οποία αυτή τη στιγμή διαφημίζονται σε πλατφόρμες όπως η Airbnb, θα είναι διαθέσιμα στους ντόπιους. Το μέτρο, τόνισε, θα «ισοδυναμεί με την κατασκευή 10.000 νέων κατοικιών».

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν για υπονόμευση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Δικαιολογώντας την απόφαση ο δήμαρχος Βαρκελώνης, τόνισε ότι είναι αναγκαία τα δραστικά μέτρα, καθώς τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 10 χρόνια και έχουν γίνει απρόσιτα.

«Χρειάζεται περισσότερη προσφορά κατοικιών και τα μέτρα που παρουσιάζουμε σήμερα είναι να παράσχουν περισσότερη προσφορά», πρόσθεσε.

Η Βαρκελώνη αγωνίζεται με την περιορισμένη προσφορά κατοικιών εδώ και χρόνια.

Πολιτικές παρατάξεις κατηγορούν τον υπερτουρισμό στην πόλη καθώς και την αυξανόμενη θέση της Βαρκελώνης ως τεχνολογικού κόμβου που προσελκύει ξένους εργαζόμενους.

Ορισμένοι αριστεροί δημοτικοί σύμβουλοι, πάντως, κατηγόρησαν τον δήμαρχο, ότι το 2028 που θα ισχύσει το μέτρο είναι πολύ μακριά. Μια από τις συμβούλους, η Janet Sanz αναρωτήθηκε: "Μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2028;", - αφού αρκετοί κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη.

Αντίθετα, οι δεξιοί πολιτικοί είπαν ότι το μέτρο απειλεί τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. «Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης δεν μπορεί να μοιάζει με το βολιβαριανό καθεστώς», ανέφερε ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος της Βαρκελώνης, Ντάνι Σιρέρα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει κατηγορηθεί για απαλλοτρίωση περιουσίας.

Η Ένωση Τουριστικών Διαμερισμάτων της Βαρκελώνης είπε ότι η αλλαγή θα οδηγήσει στην παράνομη ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες. Η πολιτική αυτή είναι «προπέτασμα καπνού» για την αποτυχία της στεγαστικής πολιτικής του κ. Collboni, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στις Βαλεαρίδες Νήσους και στα Κανάρια Νησιά αυτό το καλοκαίρι έχει συχνές διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού και των Airbnb, που κατηγορούνται για την έλλειψη προσιτής στέγης.

Διαβάστε επίσης

Τουρισμός | Γάλλοι ξενοδόχοι μήνυσαν την Airbnb για αθέμιτο ανταγωνισμό

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα