H ακτινογραφία των Airbnb στη Βαρκελώνη | Mabrian: Το 68% στο κέντρο, συν 63% από τα στοιχεία του Δήμου

26 Jun 2024, 12:58 | AIRBNB

TornosNews.gr

H ακτινογραφία των Airbnb στη Βαρκελώνη | Mabrian: Το 68% στο κέντρο, συν 63% από τα στοιχεία του Δήμου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Υπό το φως της πρόσφατης ανακοίνωσης του δημάρχου της Βαρκελώνης για απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην πόλη από το Νοέμβριο του 2028 (τότε λήγει η πενταετής άδεια που δίνεται στους οικοδεσπότες), η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Mabrian πραγματοποίησε τη δική της έρευνα στη Βαρκελώνη, η οποία έβγαλε εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Κατ΄ αρχήν: Ο δήμαρχος Jaume Collboni ανέφερε ότι δεν θα ανανεωθεί καμία από τις 10.101 άδειες βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Βαρκελώνη. Η έρευνα της Mabrian εντόπισε 15.800 ακίνητα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, που ισοδυναμούν με σχεδόν 56.700 ενοικιαζόμενα κρεβάτια. Δηλαδή, στη Βαρκελώνη υπάρχουν 63% περισσότερα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης από όσα έχει δώσει άδεια ο Δήμος.

Αυτό σημαίνει ότι η συνολική χωρητικότητα των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων στη Βαρκελώνη αντιστοιχεί στο 67,6% της συνολικής χωρητικότητας των ξενοδοχείων της πόλης (84.000 ξενοδοχειακές κλίνες στο τέλος του 2023, σύμφωνα με το Observatori de Turismo de Barcelona).

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Mabrian, με βάση τα στοιχεία που διατίθενται μέσω της Airbnb, περίπου το 27% των ιδιοκτητών διαφημίζει μόνο μία μονάδα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, ενώ περίπου το υπόλοιπο 73% αναφέρει περισσότερα από ένα καταλύματα. Είναι ενδιαφέρον ότι μεταξύ αυτού του 73% των ιδιοκτητών που απαριθμούν περισσότερα από ένα ακίνητα, το 57% νοικιάζει περισσότερα από 10 καταλύματα.

Σχεδόν το 61% των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Βαρκελώνη αναφέρονται ως «ολόκληρο σπίτι», ενώ το 33% είναι ιδιωτικά δωμάτια και το 4% είναι διαμερίσματα ενός δωματίου. Η ανάλυση ανά γειτονιά δείχνει ότι έως και το 68% όλων των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων συγκεντρώνεται στο κέντρο της πόλης (Eixample, Ciutat Vella και Santa-Montjuic).

Οι βασικές εθνικότητες

Μια βασική παράμετρος, που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη χάραξη πολιτικής όσον αφορά τους περιορισμούς βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, τονίζει η Mabrian, είναι οι αγορές προέλευσης που χρησιμοποιούν περισσότερο αυτόν τον τύπο καταλυμάτων.

Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι, οι Αυστραλοί και οι Βρετανοί συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ζήτησης, «πράγμα που σημαίνει ότι η Βαρκελώνη στέλνει σαφείς ενδείξεις σε αυτές τις εθνικότητες σχετικά με μια σχετική αλλαγή στην εμπειρία τους όταν επισκέπτονται τον προορισμό, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σωστά σε κάθε αγορά για να μην αποθαρρύνει τις επισκέψεις ή τα ποσοστά δαπανών βασικών τμημάτων ζήτησης, όπως οικογένειες ή ταξιδιώτες με μεγαλύτερη διαμονή» , επισημαίνει ο Carlos Cendra, Partne rand  Chief Marketing and Communications Officer στη Mabrian.

Αυτή η εικόνα είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν συγκρίνεται το κόστος ανά διανυκτέρευση σε μονάδες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης και δωμάτια ξενοδοχείων: σύμφωνα με τα δεδομένα της Mabrian για τον Ιούνιο του 2024, κατά μέσο όρο, η τιμή ανά επισκέπτη για να περάσει μια νύχτα σε ένα κατάλυμα διακοπών είναι 56 ευρώ, ενώ μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο 3 αστέρων είναι 167 ευρώ και 175 ευρώ σε ξενοδοχείο 4 αστέρων.

Διαβάστε σχετικά

Τουρισμός | Τέλος στα Airbnb στη Βαρκελώνη σε 5 χρόνια ανακοίνωσε ο δήμαρχος

Τουρισμός | Γάλλοι ξενοδόχοι μήνυσαν την Airbnb για αθέμιτο ανταγωνισμό

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα