Αρνητική γνωμοδότηση σε ΜΠΕ ξενοδοχείου στην περιοχή Ιεράπετρας

20 Jun 2024, 21:26 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

TornosNews.gr

Αρνητική γνωμοδότηση σε ΜΠΕ ξενοδοχείου στην περιοχή Ιεράπετρας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή της Ιεράπετρας γνωμοδότησε σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Ειδικότερα, η γνωμοδότηση αφορά σε ΜΠΕ υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 4 αστέρων , δυναμικότητας 170 κλινών στη θέση Αγία Φωτιά Δήμου Ιεράπετρας Π.Ε. Λασιθίου με φορέα έργου την εταιρία «VADRA GROUP AΞΤΕΕ», σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 569/4-4-2024 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Κατά τη συνεδρίαση, η Επιτροπή εξέτασε επίσης:

  • τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150kV Χανιά – Δαμάστα, συνολικού μήκους 101,3 km δια μέσου και εντός των ορίων των Δήμων Χανίων, Αποκορώνου, Ρεθύμνης, Αμαρίου, Μυλοποτάμου και Μαλεβιζίου, με φορέα την εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑE» και αποφάσισε κατά πλειοψηφία σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου. Κατά την εισήγησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «το έργο πρέπει να γίνει, αλλά με διαφορετικό σχεδιασμό. Καλούμε τον φορέα του έργου, τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ, να τεκμηριώσει τη σκοπιμότητα υλοποίησης της γραμμής μεταφοράς, να εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης των εναλλακτικών λύσεων που έχουν προταθεί και να μας υποβάλει τεκμηρίωση με τεχνικούς όρους, για κάθε λύση υλοποίησης του έργου (εναέρια, υπόγεια, υποθαλάσσια). Βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι η υπογειοποίηση της γραμμής πλησίον δομημένων περιοχών.»

Επίσης, η Επιτροπή εξέτασε και γνωμοδότησε αρνητικά (εκτός από την προαναφερόμενη ξενοδοχειακή μονάδα) επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων:

• 4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, ΜινώαΠεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου, με φορέα έργου την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, υπενθυμίζοντας την πάγια πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης «όχι ΑΠΕ σε περιοχές του δικτύου Natura 2000»

• Υφιστάμενη Μονάδα Παραγωγής Πυρηνόξυλου και Πυρηνελαίου ιδιοκτησίας«Π. ΖΕΠΠΟΣ και ΣΙΑ Ε.Ε.» με διακριτικό τίτλο «CRETOLIVE EE» στη θέση Τζαγκάρη Λάκκος, Αχλαδών, ΔΕΚεραμειών, Δήμου Χανίων, σε συνέχεια εγγράφου της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων, σύμφωνα με το οποίο η μονάδα δεν πληροί τις προβλεπόμενες αποστάσεις από τους οικισμούς.
Τέλος, η Επιτροπή εξέτασε και γνωμοδότησε θετικά υπό όρους, επί των ΜελετώνΠεριβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) τωνέργων:

• Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών, ΤΚΠαλαικάστρου, ΔΕ Ιτάνου, Δήμου Σητείας,ΠΕ Λασιθίου, με φορέα έργου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

• Μελέτη οριοθέτησης με έργα διευθέτησης ρέματος Πλατανιά, Δήμου Ρεθύμνου, ΠΕ Ρεθύμνου, με φορέα έργου τη Δ/νσηΤεχνικών Έργων ΠΕ Ρεθύμνου ΠΚ

• Τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου «Φράγμα Πλακιώτισσας Μεσσαράς Ηρακλείου Κρήτης», που αφορά στα έργα του αρδευτικού δικτύου του Φράγματος Πλακιώτισσας στην ΠΕ Ηρακλείου, με φορέα έργου τη Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΚ

Στις εργασίες της συνεδρίασης συμμετείχε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Γιώργος Κλάδος, ο Δήμαρχος Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιάννης Νικηφοράκης, ο αντιδήμαρχος Μαλεβιζίου Θεοφάνης Κοκκινάκης, εκπρόσωποι και μελετητές των υπό εξέταση έργων, εκπρόσωποι φορέων και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα