ΗΠΑ | Ξεκίνησε η απεργία ξενοδοχοϋπαλλήλων σε μεγάλες αλυσίδες

02 Sep 2024, 10:19 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

TornosNews.gr

ΗΠΑ | Ξεκίνησε η απεργία ξενοδοχοϋπαλλήλων σε μεγάλες αλυσίδες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χθες Κυριακή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ με αιτήματα για αυξήσεις μισθών, προσλήψεις προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Σύμφωνα με το συνδικάτο Unite Here, 10.016 μέλη του συμμετείχαν στην απεργία σε 25 ξενοδοχεία των αλυσίδων Hilton, Hyatt και Marriott. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν σε ξενοδοχεία 8 πόλεων, με μεγαλύτερη συμμετοχή στη Βοστώνη, το Σαν Φρανσίσκο και τη Χονολουλού, ενώ ξενοδοχοϋπάλληλοι σε τέσσερις ακόμη πόλεις φαίνεται ότι θα ενταχθούν στο κίνημα αυτό.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, οι απεργίες θα κρατήσουν δύο έως τρεις ημέρες.

Το Unite Here ψήφισε, με μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ των απεργιών στη Βαλτιμόρη, τη Βοστώνη, τη Χονολουλού, το Γκρίνουιτς, το Νιού Χέιβεν, το Πρόβιντενς και το Σαν Φρανσίσκο. Απεργιακή ψηφοφορία θα διεξαχθεί επίσης στο Όκλαντ, στο Σαν Ντιέγκο, στο Σαν Χοσέ και στο Σιάτλ.

 «Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία σε τόσες πολλές πόλεις ψήφισαν υπέρ της έγκρισης απεργιών που θα μπορούσαν να πλήξουν την ξενοδοχειακή βιομηχανία ταυτόχρονα», δήλωσε η Gwen Mills, International President της UNITE HERE. 

«Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία προετοιμάζονται για τεράστιες, ιστορικές πιθανές απεργίες γιατί δεν θέλουμε τα ξενοδοχεία να γίνουν η επόμενη αεροπορική βιομηχανία – όπου οι επισκέπτες πληρώνουν περισσότερα και παίρνουν λιγότερα ενώ οι εργαζόμενοι μένουν πίσω», συνέχισε η Mills. «Η ξενοδοχειακή βιομηχανία αποκομίζει τεράστια κέρδη, δίνοντας στους εργαζόμενους μισθούς που δεν επαρκούν για να καλύψουν το κόστος ζωής. Οι περικοπές προσωπικού, εξάλλου, έχουν κάνει τις δουλειές στα ξενοδοχεία περισσότερο από ποτέ πιο επώδυνες. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλες αντοχές. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τους ξενοδόχους να πληρώσουν».

Σύμφωνα με το εργατικό σωματείο, όπου έγιναν απεργίες απέφεραν αποτέλεσμα στους εργαζόμενους. Όπως αναφέρει, υπέγραψαν συμβόλαια ρεκόρ μετά από κυλιόμενες απεργίες σε ξενοδοχεία της περιοχής του Λος Άντζελες και κατά τη διάρκεια απεργίας 47 ημερών στα καζίνο του Ντιτρόιτ. Τώρα, μια πανεθνική απεργία, τονίζει, είναι η έσχατη λύση για να δοθούν υψηλότεροι μισθοί και να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Επισημαίνεται πάντως ότι τα ξενοδοχεία αγωνίζονται για να καλύψουν πλήρως τις θέσεις εργασίας μετά το τέλος της πανδημίας. Ιστορικά, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία λαμβάνουν μισθούς ρεκόρ και έχουν καλύτερα άλλα προνόμια — ωστόσο, οι αμοιβές δεν καλύπτουν το υψηλότερο κόστος διαβίωσης. Μέλη του συνδικάτου υποστηρίζουν ότι πολλοί αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα.

Το συνδικάτο ανέφερε ότι το προσωπικό των ξενοδοχείων των ΗΠΑ ανά δωμάτιο με πελάτες ήταν 13 τοις εκατό λιγότερο από το 2019, παρόλο που οι ξενοδοχειακές εταιρείες σημειώνουν έσοδα και ανάπτυξη ρεκόρ . 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα