Ελληνικό | Στα 800 εκατ. ευρώ oι μέχρι τώρα εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων - η πορεία των έργων

13 Sep 2024, 11:40 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

TornosNews.gr

Ελληνικό | Στα 800 εκατ. ευρώ oι μέχρι τώρα εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων - η πορεία των έργων

Facebook Twitter Linkedin

Tα 800 εκατ.ευρώ από την έναρξη του έργου έως το τέλος Αυγούστου 2024, προσεγγίζουν οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Έργο Ελληνικού, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development Οδυσσέας Αθανασίου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου. Όπως είπε, μέχρι το τέλος του 2024 οι συνολικές εισπράξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ. 

Ο κ.Αθανασίου τόνισε ότι παράλληλα με την ταχεία πρόοδο στις οικιστικές αναπτύξεις, οι εργασίες συνεχίζονται και στα έργα υποδομών όπως η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος και το The Ellinikon Sports Park, ενώ η διοίκηση αναμένει περαιτέρω εντατικοποίηση του ρυθμού εργασιών σε όλα τα μέτωπα τα επόμενα τρίμηνα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα Εμπορικά Κέντρα σε λειτουργία, όπως και οι Μαρίνες, συνεχίζουν να δημιουργούν νέα ρεκόρ κερδοφορίας.

Οι πωλήσεις επενδυτικού χαρτοφυλακίου (μέχρι τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου 2024) είναι οι ακόλουθες:

-Πώληση οικοπέδων για οικιστικές αναπτύξεις: στο τέλος Ιουλίου 2024 υπεγράφησαν οριστικά συμβόλαια και προσύμφωνα αγοραπωλησίας για την πώληση πέντε διαφορετικών οικοπέδων (πλησίον του The Ellinikon Mall), συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης οικοδομήσιμης επιφάνειας περίπου 51χιλ. τ.μ. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 106 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο τίμημα περίπου 2.100 ευρώ ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας. Το εν λόγω τίμημα είναι τετραπλάσιο του λογιστικού κόστους. Από το συνολικό τίμημα της συναλλαγής, ποσό περίπου 32 εκατ.ευρώ εισπράχθηκε τον Ιούλιο, ενώ μέχρι το τέλος 2024 αναμένεται να έχουν εισπραχθεί 86 εκατ.ευρώ συνολικά, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου. Ο Όμιλος LAMDA Development αναμένεται, μετά την ολοκλήρωση όλων των επιμέρους συναλλαγών, να αναγνωρίσει λογιστικό κέρδος προ φόρων ποσού περίπου 76 εκατ.ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 5,4% της Καθαρής Αξίας Ενεργητικού (NAV) την 30.06.2024.

-Πώληση ακινήτου για την ανάπτυξη του Mixed-Use Tower: το Μάρτιο 2024 ολοκληρώθηκε η συναλλαγή, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε περίπου 39 εκατ.ευρώ, ενώ εισπράχθηκε και η πρώτη δόση ποσού περίπου 13 εκατ. ευρώ. Στα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2024 αναγνωρίστηκε το σύνολο του εσόδου (39 εκατ.ευρώ).

Έργα

Αναφορικά με την υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού, τα έργα που είναι σε πλήρη εξέλιξη, είναι τα ακόλουθα:

-Riviera Tower: Ο Πύργος είναι ορατός από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται, οι εργασίες φέροντος οργανισμού της ανωδομής των δύο κεντρικών πυρήνων ανελκυστήρων/κλιμακοστασίων μέχρι και τον 8ο όροφο, ενώ προχωρούν και οι σκυροδετήσεις των πλακών του 4ου ορόφου.

-The Cove Residences: στα οικόπεδα 5-6, που περιλαμβάνουν συνολικά 7 κτίρια, ολοκληρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου οι εργασίες του φέροντος οργανισμού. Στα οικόπεδα 7-8, που περιλαμβάνουν 14 κτίρια, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σκυροδέτησης της θεμελίωσης.

-Park Rise (BIG): τον Απρίλιο 2024 εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος της Α' Φάσης. Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες των αρχαιολογικών ανασκαφών και του συνόλου των εκσκαφών. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η κατασκευή της θεμελίωσης του κτιρίου.

-Λοιπές αναπτύξεις Little Athens: στα έργα Promenade Heights και Atrium Gardens / Trinity Gardens έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές, ενώ στο έργο Promenade Heights έχουν προχωρήσει και οι εργασίες θεμελίωσης. Στο έργο Pavilion Terraces έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εκσκαφών.

-Υπογειοποίηση Λεωφ. Ποσειδώνος: έχει ολοκληρωθεί 83% των εκσκαφών και 71% των σκυροδετήσεων.

Ιστορικό ρεκόρ εσόδων στις μαρίνες του Ομίλου

 Οι Μαρίνες βρίσκονται σε σταθερή τροχιά αύξησης των μεγεθών τους, με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται σε νέο ιστορικό ρεκόρ στα €15,4εκ (αύξηση 13% έναντι του Α’ Εξαμήνου 2023) ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν 9% έναντι του Α’ Εξαμήνου 2023 στα €9,8εκ. Η εν λόγω σημαντική επίδοση αποδίδεται κυρίως στη σταθερή προτίμηση των πελατών στις δύο mega yacht Μαρίνες (και οι δύο Μαρίνες καταγράφουν 100% πληρότητα στις μόνιμες θέσεις ελλιμενισμού) και στις ετήσιες συμβατικές αυξήσεις στα τέλη ελλιμενισμού. Τα υψηλότερα έσοδα από τα διερχόμενα σκάφη αναψυχής, λόγω της αύξησης των αφίξεων τουριστών στην Αθήνα, συνέβαλαν επίσης στη βελτιωμένη
επίδοση των Μαρινών. 

Για να λαμβάνετε συγκεντρωμένα τις επενδύσεις στο email σας γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter των επενδύσεων.
Εγγραφή στο Newsletter

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα