«Βέλη» Booking κατά της ΕΕ: «Ανόητοι κανονισμοί, μας τοποθετούν σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό»

28 Jun 2024, 11:33 | ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

«Βέλη» Booking κατά της ΕΕ: «Ανόητοι κανονισμοί, μας τοποθετούν σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Δεν αποκλείει το σενάριο να αποχωρήσει από την ΕΕ η Booking Holdings, εξαιτίας των ρυθμιστικών επιβαρύνσεων που σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της πλατφόρμας, Glenn Fogel είναι ανόητες και τοποθετούν τον όμιλο σε θέση ανταγωνιστικού μειονεκτήματος.

Ο κ. Fogel, σε δηλώσεις του κατά το συνέδριο τεχνολογίας  TNW των Financial Times στην Ολλανδία, εξαπέλυσε επίθεση κατά των νέων κανονισμών της ΕΕ που αναγκάζουν την Booking να επιτρέπει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές για τα δωμάτιά τους από τη Booking.com, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

Εάν οι ρυθμίσεις δεν είναι έξυπνες, τότε βρίσκεσαι σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Booking. Όπως είπε, πιστεύω στην προσφορά των καλύτερων τιμών στους πελάτες και οποιαδήποτε ρύθμιση μας το απαγορεύει, τη θεωρώ ανόητη.

Ερωτηθείς εάν σκέφτεται να μεταφέρει την έδρα της εταιρίας εκτός της ΕΕ εξαιτίας των ανησυχιών για τον αυξανόμενο έλεγχο των τεχνολογικών ομίλων, έπειτα από τη νέα νομοθεσία και μια σειρά αντιμονοπωλιακών ενεργειών, ο κ. Fogel δήλωσε: «Ποτέ δεν λέω όχι σε οτιδήποτε είναι εφικτό».

Η Booking τον περασμένο μήνα έγινε η πρώτη εταιρεία με έδρα την Ευρώπη που ορίστηκε ως «online gatekeeper» βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) της ΕΕ, ο οποίος επιβάλλει πρόσθετα βάρη στην εταιρεία, όπως την υποχρέωσή της να αποφεύγει την προώθηση των δικών της υπηρεσιών σε βάρος των ανταγωνιστών της.

Ο κ. Fogel, ο οποίος διευθύνει την Booking Holdings καθώς και τη μεγαλύτερη θυγατρική της, Booking.com, εξέφρασε ανησυχίες ότι η πλατφόρμα πλήττεται τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ισπανίας επέβαλε τον Φεβρουάριο προσωρινό πρόστιμο 486 εκατομμυρίων ευρώ στην Booking για συμπεριφορά που πλήττει τον ανταγωνισμό.

Τα βέλη Fogel κατά των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ έρχονται ενόψει της εφαρμογής των νέων τις κανονισμών του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές που έχουν στόχο να αντιμετωπιστούν οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ. Τις επόμενες εβδομάδες, οι ευρωπαϊκοί επόπτες ανταγωνισμού αναμένεται να επιβάλουν χρεώσεις στην Apple για φερόμενη καταστολή του ανταγωνισμού στο κατάστημα εφαρμογών της για κινητά. Η ΕΕ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα κατά της μητρικής Alphabet της Google επειδή ευνοεί το δικό της κατάστημα εφαρμογών και της χρήσης από την ιδιοκτήτρια του Facebook, Meta, προσωπικών δεδομένων για διαφημιστικούς λόγους.

Γεννηθήκαμε εδώ, στην Ολλανδία, όπου έχουμε ένα εξαιρετικό κατάστημα, όμως καλώ την ΕΕ να το προστατέψει, υπογράμμισε ο κ. Fogel, και τόνισε: «οι Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη χρειάζεται να σκεφτούν καλά πώς να δημιουργήσουν ένα κλίμα ώστε να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα είναι ηγέτης στον τομέα της τεχνολογίας».

Από την πλευρά της, η Κομισιόν απέφυγε να απαντήσει, αναφέροντας: «Με το Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές, οι επαγγελματίες που εξαρτώνται από τις πλατφόρμες των gatekeepers για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους, θα έχουν πλέον άνευ προηγουμένου ευκαιρίες. Οι gatekeeper μπορούν φυσικά να συνεχίσουν να βρίσκονται στον ανταγωνισμό, αλλά δεν μπορούν να θέτουν περιορισμούς στους επιχειρηματικούς πελάτες τους. Οι λεγόμενες “καλύτερες τιμές” δεν μπορούν να είναι εις βάρος του θεμιτού ανταγωνισμού».

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα