Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών | Το υπουργείο Τουρισμού απαξιώνει το επάγγελμα του ξεναγού

18 Jun 2024, 10:00 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών | Το υπουργείο Τουρισμού απαξιώνει το επάγγελμα του ξεναγού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το Υπουργείο Τουρισμού απαξιώνει το επάγγελμα του ξεναγού, με τη ρύθμιση που προωθείται στο νομοσχέδιο, που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση.

Αυτό υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών σε ανακοίνωσή της,

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Τουρισμού με το νέο νομοσχέδιο προς διαβούλευση απαξιώνει την ουσία του επαγγέλματος του Ξεναγού που από τη δεκαετία του ‘50 υπήρξε κατά γενική ομολογία ο αποφασιστικός παράγοντας της ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού Τουρισμού.

Στην Ελλάδα ο Ξεναγός ποτέ δεν υπήρξε συνδεδεμένος με ένα συγκεκριμένο μνημείο ή μουσείο. Συνοδεύοντας τον επισκέπτη σε διαδρομές σε όλη την Ελλάδα, θαλάσσιες ή οδικές, συνδέει το παρελθόν με το παρόν, ερμηνεύοντας τα πάσης φύσεως αξιοθέατα
της χώρας και αναδεικνύει τον πολιτισμό της, δηλαδή το σύνολο της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Αυτός ο ιδιαίτερος ρόλος του Ξεναγού είχε αποτυπωθεί στο νόμο περί Ξεναγών του 1977 που η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού στο όνομα του εκσυγχρονισμού έρχεται να «εκσυγχρονίσει» τροποποιώντας τον ορισμό του επαγγέλματος. Ο
πολύπλευρος ρόλος του Ξεναγού πλέον περιορίζεται στην παρουσίαση οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων και περίκλειστων μνημείων!

Αντί για την αριστεία, την οποία τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση, προωθείται ένας δήθεν εκσυγχρονισμός στον χαμηλότερο μέσο όρο!

Αντί ο Ξεναγός να προωθεί μία ολιστική εμπειρία, καταδικάζεται σε μία τοπική υπηρεσία μίας χρήσης.

Αντί για την ποιοτική αναβάθμιση επιλέγεται η υποβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας.

Οι Ξεναγοί πρεσβεύουμε το σύνολο της χώρας μας, το παρελθόν και το παρόν της και όχι μόνο την αίθουσα ενός μουσείου

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα