Ευρωπαϊκός τουρισμός | Ταξίδια χωρίς χρονοβόρους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ (και για τους Βρετανούς)

20 Aug 2024, 18:35 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

Ευρωπαϊκός τουρισμός | Ταξίδια χωρίς χρονοβόρους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ (και για τους Βρετανούς)

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την 10η Νοεμβρίου ως την ημερομηνία για να τεθεί τελικά σε λειτουργία το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (EES) στην ΕΕ. Αυτό αποκάλυψε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.

Απαιτούνται διάφορα νομικά βήματα προτού η επιτροπή λάβει την επίσημη απόφαση, αλλά είμαι υπερήφανη που αποκαλύπτω σήμερα ότι η 10η Νοεμβρίου είναι η ημέρα στόχος, τόνισε η Επίτροπος, προσθέτοντας: Όταν συμβεί αυτό, θα πούμε αντίο στη σφράγιση διαβατηρίων και στους χρονοβόρους ελέγχους για όλους τους επιβάτες εκτός ΕΕ - διευκολύνοντας να γίνουν πολύ απλές και γρήγορες οι διαδικασίες στους συνοριακούς ελέγχους.

«Σε κάθε αεροδρόμιο, σε κάθε λιμάνι και σε κάθε αυτοκινητόδρομο προς την Ευρώπη, θα έχουμε ψηφιακούς συνοριακούς ελέγχους - όλοι συνδεδεμένοι, όλοι ενεργοποιημένοι ταυτόχρονα», είπε η Ίλβα Γιόχανσον.

Το επόμενο στάδιο στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας των συνόρων της ΕΕ – η εισαγωγή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών ETIAS για επισκέπτες εκτός ΕΕ – πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο εξάμηνο του 2025. 

Αυτό θα απαιτήσει από επισκέπτες από 60 χώρες χωρίς βίζα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, να αποκτήσουν νέα ηλεκτρονική άδεια ταξιδιού για να εισέλθουν σε 30 ευρωπαϊκές χώρες. Το τέλος για το ETIAS θα είναι 7 € για άτομα ηλικίας 18 έως 70 ετών και θα ισχύει για τρία χρόνια.

Το σύστημα εισόδου και εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγγράφει υπηκόους τρίτων χωρών κάθε φορά που περνούν τα εξωτερικά σύνορα των συμμετεχουσών ευρωπαϊκών χωρών – κρατών μελών της ΕΕ εκτός από την Κύπρο και την Ιρλανδία, καθώς και τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Το σύστημα EES θα αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες ελέγχου των συνόρων και θα αντικαταστήσει τη σφράγιση διαβατηρίου. Τα προσωπικά δεδομένα του ταξιδιώτη θα αποθηκευτούν με την ημερομηνία εισόδου ή εξόδου.

Θα ισχύει για υπηκόους τρίτων χωρών που ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκή χώρα για σύντομη διαμονή έως και 90 ημερών εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών ή με βίζα βραχείας διαμονής. Δεν ισχύει για κατόχους αδειών διαμονής και βίζας μακράς διαμονής. Το σύστημα θα διευκολύνει τον εντοπισμό ταξιδιωτών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην ΕΕ ή έχουν παραμείνει στις συμμετέχουσες χώρες, καθώς και τον εντοπισμό ψευδών ταυτοτήτων ή διαβατηρίων.

Όπως αναφέρεται, από το πρώτο εξάμηνο του 2025, περίπου 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες από περισσότερες από 60 χώρες, που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης, πρέπει να έχουν άδεια ταξιδιού για να εισέλθουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

  • Η Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) με σημερινή της ανακοίνωση ενθαρρύνει τα μέλη της να αφιερώσουν χρόνο ώστε να κατανοήσουν τι σημαίνει το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου στην ΕΕ (ΕΕΣ) για τους πελάτες και τις επιχειρήσεις. Ήδη έχει αναρτήσει πληροφορίες στον ιστότοπο καταναλωτών, που είναι  διαθέσιμες στα μέλη στο Abta MemberZone. Επίσης, θα διοργανώσει σχετική διάσκεψη τον Σεπτέμβριο.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα