Γιάννης Ρέτσος: Το ΙΟΒΕ είναι το σημαντικότερο think tank της χώρας

23 Oct 2024, 07:14 | ΦΟΡΕΙΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Γιάννης Ρέτσος: Το ΙΟΒΕ είναι το σημαντικότερο think tank της χώρας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών είναι ίσως το σημαντικότερο think tank της χώρας ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το Ίδρυμα για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία.

Επίσης, ο κ. Ρέτσος, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στην παρουσίαση της Έκθεσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη ευθύνη που ανέλαβε, για τη συνέχιση της παράδοσης αριστείας που χαρακτηρίζει το Ίδρυμα. Eπίσης, πρόσθετε τα εξής:« Υπό τη συνεπή ηγεσία του Νίκου Βέττα, στόχος είναι η συνέχιση της σημαντικής δουλειάς που γίνεται και η περαιτέρω ενίσχυση του ΙΟΒΕ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ό,τι παράγει το ΙΟΒΕ, δεν είναι απλώς αριθμοί και στατιστικά δεδομένα, είναι εργαλεία τεράστιας αξίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία συνολικά».

Στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στον Τουρισμό, οι δείκτες κύκλου εργασιών σε καταλύματα και τα συνολικά τουριστικά έσοδα (ισοζύγιο πληρωμών) παρουσιάζουν κόπωση στα μέσα του έτους, έπειτα από ένα ιδιαίτερα θετικό πρώτο τετράμηνο.

Εξάλλου, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο του 2024 ήταν αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με το προηγούμενο, στις 115,6 μονάδες (από τις 130,2), επίδοση ήπια υψηλότερη συγκριτικά και με εκείνη στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 (114,5 μον.). Από τις βασικές μεταβλητές, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησαν ελαφρά, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις +43 μονάδες, από +50 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο.

Αντίστοιχα κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησης (+33 από +45 μον. το μέσο ισοζύγιο), με το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση των επιχειρήσεων του τομέα να υποχωρεί εντονότερα (+28 από +60 μονάδες). Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, έντονη εξασθένιση παρουσίασε το ισοζύγιο προβλέψεων των ερωτηθέντων σχετικά με την απασχόληση, το οποίο υποχώρησε κατά 25 μονάδες, στις +17 μονάδες, ενώ στις τιμές ο μέσος δείκτης προσδοκιών των επιχειρήσεων υποχώρησε σημαντικά και διαμορφώθηκε στις -4 (από +33) μονάδες.

Επιπλέον, περιορίστηκε στο 60% κατά μέσο όρο το ποσοστό των ερωτηθέντων που αναφέρουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 8% να δηλώνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 15% την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, ως βασικότερα εμπόδια στη λειτουργία τους, και το 10% λοιπούς παράγοντες, οι οποίοι συνδέονται με τη γενική οικονομική κατάσταση, τις τιμές στην ενέργεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία κ.ά.

Από τους εξεταζόμενους κλάδους των Υπηρεσιών, οι επιμέρους δείκτες υποχώρησαν αισθητά στο τρίτο τρίμηνο του 2024 στον κλάδο Ξενοδοχείων-Εστιατορίων-Τουριστικών πρακτορείων και ηπιότερα στις Χερσαίες μεταφορές και στις Διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ διατηρήθηκαν ουσιαστικά αμετάβλητοι στον κλάδο Ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και βελτιώθηκαν σημαντικά στον κλάδο Πληροφορικής.

Να σημειωθεί ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ο δείκτης κύκλου εργασιών αυξάνεται σε 5 από τους 6 βασικούς τομείς των Υπηρεσιών, ωστόσο με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 17,8% σε σχέση με 22,6% την ίδια περίοδο του 2023 καταγράφεται στις Διοικητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες Υποστήριξης, ενώ ακολουθεί ο τομέας των Μεταφορών (8,8% αντί 10,4% ένα χρόνο νωρίτερα).

Ο κύκλος εργασιών του τομέα διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας ενισχύεται κατά 5,9% (αντί 10,4% το 2023), ενώ μικρή αύξηση σημείωσε και ο τομέας Επαγγελματικών, Επιστημονικών και Τεχνικών υπηρεσιών (1,2% αντί 12,8% ένα έτος νωρίτερα). Στον αντίποδα, μείωση κατά 2,1% σημειώνεται στον κύκλο εργασιών του τομέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αντί αύξησης κατά 14,5% το 2023.

Την ίδια περίοδο, στον τομέα του Τουρισμού, ο δείκτης κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες παροχής Καταλυμάτων μειώθηκε κατά 10,9% αντί αύξησης κατά 25,9% ένα χρόνο νωρίτερα. Η αρνητική επίδοση οφείλεται αποκλειστικά στις μείωση του δείκτη τον Μάιο του 2024, όπου συρρικνώθηκε κατά 29,8% - αντίθετα αύξηση σημειώθηκε σε όλους του υπόλοιπους μήνες του εξαμήνου. Επιπλέον, ο κύκλος εργασιών στις υπηρεσίες Εστίασης αυξήθηκε κατά 23,4%, αντί της μείωσης κατά 12,0% το 2023.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες τάσεις στους πρόδρομους δείκτες από τις έρευνες οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ που αφορούν στο πρώτο εννεάμηνο του 2024, οι προσδοκίες ενισχύθηκαν σε όλους τους εξεταζόμενους κλάδους των Υπηρεσιών, ενώ ο γενικός δείκτης του τομέα βελτιώθηκε κατά 13,3 μονάδες έναντι μείωσης 0,3 μονάδας την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη ενίσχυση των προσδοκιών καταγράφηκε στους Χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (+22,4 μονάδες αντί ηπιότερης αύξησης 6,0 το 2023), ενώ ακολούθησαν τα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Τουριστικά γραφεία (+8,4 μονάδες αντί 7,0 πέρσι), οι υπηρεσίες προς τις Επιχειρήσεις (3,2 αντί -4,7 μονάδες) και οι υπηρεσίες Πληροφορικής (+2,2 αντί εντονότερης αύξησης κατά 5,4).

 

 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα