Θεσσαλονίκη | Αντιδράσεις για τη μετατροπή του εμβληματικού Κυβερνείου στην Καλαμαριά σε ξενοδοχείο ή σε χώρο αναψυχής

26 Feb 2024, 22:56 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Θεσσαλονίκη | Αντιδράσεις για τη μετατροπή του εμβληματικού Κυβερνείου στην Καλαμαριά σε ξενοδοχείο ή σε χώρο αναψυχής

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το εμβληματικό Κυβερνείο, γνωστό στους περισσότερους ως «Παλατάκι», στην Καλαμαριά, εξετάζεται από την ΕΤΑΔ να διατεθεί είτε για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο πολυτελείας, είτε σε χώρο πολιτισμού, εστίασης και αναψυχής.

Την απάντηση αυτή έδωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου, με αφορμή την απελπιστική εικόνα που παρουσιάζει το εμβληματικό κτίριο, αφημένο στη φθορά του χρόνου.

Σχολιάζοντας την απάντηση, η κυρία Νοτοπούλου τονίζει, μεταξύ άλλων:

"Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της ΕΤΑΔ για μετατροπή του Κυβερνείου σε ξενοδοχείο ή/και εστιατόριο βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με το πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας, των κατοίκων και των κινημάτων των πολιτών, που είναι ν’ αποδοθεί αυτός ο χώρος στην τοπική κοινωνία, με τρόπο που θα προάγεται ο πολιτισμός, διατηρούμενης ταυτόχρονα της ιστορικότητας του εμβληματικού αυτού κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου.

Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μαζί με την τοπική κοινωνία, τους εκπροσώπους της και τους πολίτες προκειμένου να προασπίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ιστορικού Κυβερνείου και στην εξεύρεση τρόπου αξιοποίησής του που θα σέβεται την ιστορικότητά του».

Αργά το απόγευμα, στην είδηση αυτή αντέδρασε έντονα ο Δήμος Καλαμαριάς, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

  • "Το Κυβερνείο και το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς δε θα γίνουν λεία φθηνών αγοραπωλησιών" 

"Oι σημερινές εξελίξεις αναφορικά με το Κυβερνείο και τα σχέδια της ΕΤΑΔ να μετατραπεί σε «πολυτελές ξενοδοχείο και πολυχώρο διασκέδασης και πολιτισμού», δεν μπορούν παρά να μας προκαλέσουν οργή και να υπενθυμίσουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πώς η ΕΤΑΔ παλινωδεί ξανά και ξανά κατά περίπτωση.

Για ακόμα μία φορά, η ΕΤΑΔ κρύβει τις πραγματικές προθέσεις της και αρνείται να καταθέσει ένα ουσιαστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της. Στην περίπτωση του Κυβερνείου, ένα σχέδιο που οφείλει να λαμβάνει υπόψη του το σύνολο του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί το «Παλατάκι».

Τέτοιες ενέργειες και στάσεις είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν σε δημοκρατίες, οι οποίες, μάλιστα, υποτίθεται πώς επενδύουν στο συμμετοχικό σχεδιασμό.

Με τα όσα αποκαλύπτονται μετά από κοινοβουλευτικό έλεγχο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ΕΤΑΔ αγνοεί και προσβάλλει βάναυσα τις τοπικές κοινωνίες, τα συλλογικά τους όργανα και τις Κινήσεις Πολιτών που παλεύουν να διασώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών ολόκληρης της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η ΕΤΑΔ «ξέχασε» βολικά και την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να δημιουργηθεί στο χώρο του Κυβερνείου Μουσείο Διασποράς.

Ως Δήμος Καλαμαριάς επιμένουμε πως το Κυβερνείο πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες για χρήσεις κοινωφέλειας και πολιτισμού και καλούμε την ΕΤΑΔ σε μία ανοιχτή, δημόσια συζήτηση για την προοπτική της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς.

Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να συνεχίσει την προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης του θαλάσσιου μετώπου, το οποίο αποτελεί ανάσα για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνει λεία φθηνής αγοραπωλησίας". 

Η ιστορία του Κυβερνείου

Το Παλατάκι, επίσημα γνωστό ως Κυβερνείο, σχεδιάστηκε από τον Περικλή Σακελλάριο και με τελική επεξεργασία του Ι. Χριστόπουλου στη δεκαετία του 1950, εγκαινιάστηκε το 1960 για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του τότε υπουργού Βορείου Ελλάδος. Το 1963 δόθηκε στη Βασιλική οικογένεια, αλλά χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό μόνο μια νύχτα, γιατί προτιμούσε το παλιό ξενοδοχείο Méditerranée στην παλιά παραλία. Το 1968, κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών, αποδόθηκε η χρήση του ακινήτου στο υπουργείο Βορείου Ελλάδος.

Μετά το 1974 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και από τον Πρωθυπουργό και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του στην πόλη. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αργότερα χρησιμοποιήθηκε για συνέδρια και εκδηλώσεις κρατικών φορέων, αλλά στη συνέχεια αυτό το εμβληματικό κτίριο έχει υποστεί μεγάλες φθορές στην τοιχοποιία, στις οροφές, ενώ  πολλά αντικείμενα είτε χάθηκαν είτε εντοπίστηκαν σε διάφορα άλλα μέρη...

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα