Προβλήματα με την έκδοση βίζας σε Τούρκους επισκέπτες στη Ρόδο

18 Jun 2024, 17:04 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Προβλήματα με την έκδοση βίζας σε Τούρκους επισκέπτες στη Ρόδο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τούρκοι τουρίστες οι οποίοι επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στη Ρόδο με τη διαδικασία έκδοσης της βίζας με την άφιξή τους, δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο νησί λόγω υπερκάλυψης της ποσόστωσης βίζας.

Η έκδοση βίζας με την άφιξη στον προορισμό λανσαρίστηκε πρόσφατα από την Ελλάδα, και δίνει τη δυνατότητα στους Τούρκους πολίτες να εκδίδουν βίζα χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση εκ των προτέρων, με στόχο να απλοποιηθούν τα ταξίδια των Τούρκων σε 10 Ελληνικά νησιά.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών Eid al-Adha, πολυάριθμοι Τούρκοι τουρίστες ταξίδεψαν Ελληνικά στα νησιά, όμως κάποιοι από αυτούς που είχαν προορισμό τη Ρόδο αντιμετώπισαν μια σειρά από προβλήματα καθώς δεν τους επιτράπηκε η έκδοση βίζα στον προορισμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου έκδοσης βίζας για τη Λέσβο κ. Άρη Λαζαρη στην Χουριέτ, προβλήματα προέκυψαν μόνο στη Ρόδο και όχι σε άλλα Ελληνικά νησιά. Όπως είπε, υπάρχει ποσόστωση για βίζες που εκδίδονται στα λιμάνια για επιβάτες πορθμείων και τα τουριστικά γραφεία προσπαθούν να διακινήσουν περισσότερους τουρίστες χωρίς να συνεργάζονται με τους συνεργάτες τους στην Ελλάδα. Αυτή η ποσόστωση, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρη, δεν ξεπερνά τα 300 διαβατήρια για τη Ρόδο, και οι αιτήσεις από Τούρκους επισκέπτες έφταναν τις 650, με αποτέλεσμα η τοπική Αστυνομία να μη μπορεί να διαχειριστεί έναν τέτοιο αριθμό.

Ο κ. Λαζαρης τονίζει ότι οι Τουρκικές εταιρίες προσπάθησαν να αυξήσουν τις πωλήσεις εισιτηρίων, και ότι υπεύθυνοι είναι οι φορείς εκμετάλλευσης πρακτορείων στη Μαρμαρίδα και το Μπόντρουμ που συλλέγουν έγγραφα βίζας από τους πολίτες. Εάν ξεπεραστεί η ποσόστωση, θα πρέπει να δίνονται άδειες από την Αστυνομία και τα τουριστικά γραφεία δεν θα πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του τουριστικού κλάδου της Τουρκίας επιρρίπτει την ευθύνη στην ελλειπή ετοιμότητα των Ελληνικών αρχών να διαχειριστούν την αύξηση του αριθμού επισκεπτών.

Το τελωνείο στη Ρόδο πιάστηκε απροετοίμαστο για την περίοδο διακοπών της Τουρκίας, τόνισε και πρόσθεσε «εάν η ελληνική κυβέρνηση μας έδινε βίζα μακράς διάρκειας, δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτό το ζήτημα». Μάλιστα, όπως είπε, ο αριθμός των Τούρκων που επισκέπτονται κατά την εορταστική περίοδο τα Ελληνικά νησιά ανήλθε πέρυσι σε 20.000, ενώ φέτος μπορεί να φτάσει τις 50.000.

Οι Τουρκικές αρχές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους μέσω της διπλωματικής οδού και ξεκίνησαν συνομιλίες με τις Ελληνικές αρχές για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών το επόμενο διάστημα. Η Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα παρενέβη σε Έλληνες αξιωματούχους, με αποτέλεσμα να διευθετηθεί η μετακίνηση 300 Τούρκων τουριστών στη Ρόδο στις 18 Ιουνίου.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα