Παραδοσιακό Τσιγγάνικο Γλέντι στον Νέο Οικισμό Ρομά στους Σοφάδες

19 Jun 2024, 07:00 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Παραδοσιακό Τσιγγάνικο Γλέντι στον Νέο Οικισμό Ρομά στους Σοφάδες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου στον Νέο Οικισμό Ρομά στους Σοφάδες, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μία σειρά εκδηλώσεων με τίτλο Ρομά Χωρίς Σύνορα.

Ειδικότερα, την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα λάβει χώρα Παραδοσιακό Τσιγγάνικο Γλέντι, με την αναβίωση των παραδοσιακών εθίμων του γάμου των Ρομά υπό τη συνοδεία μουσικής και εδεσμάτων. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν βραβεύσεις οι οποίες μεταξύ άλλων θα απονεμηθούν σε ηλικιωμένους οργανοπαίκτες και γυναίκες Ρομά που τόλμησαν να τραγουδήσουν δημόσια, καθώς και Εργαστήρι παραδοσιακής κουζίνας Ρομά, όπου θα παρασκευαστούν φαγητά για την εκδήλωση, διδάσκοντας ταυτόχρονα και τα μικρά παιδιά.

Τη δεύτερη ημέρα, στην πλατεία της συνοικίας της Μαύρικας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο Στους δρόμους των τσιγγάνων, με αναβίωση ξεχασμένων επαγγελμάτων, εργαστήρι καλαθοπλεκτικής και παραδοσιακής φορεσιάς, καθώς και έκθεση φωτογραφίας με παραδοσιακά επαγγέλματα Ρομά.

Παράλληλα, στο Παυσίλυπο Καρδίτσας θα διεξαχθεί ημερίδα με τίτλο Ο άγνωστος Πολιτισμός των Τσιγγάνων, με μουσικά όργανα και τραγούδια, παρουσίαση των δράσεων της οργάνωσης, των Τσιγγάνικων Παραμυθιών από τους παππούδες, προβολή ντοκιμαντέρ για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωή των Τσιγγάνων και έκθεση φωτογραφίας για την ιστορία των οικισμών.

Περαιτέρω, η δράση περιλαμβάνει παρουσίαση παραμυθιών, μουσική συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, καλλιτεχνικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις και Πανθεσσαλικό Τσιγγάνικο Φεστιβάλ Χορού.

Σκοπός των εκδηλώσεων, είναι μεταξύ άλλων η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ρομά και η γνωριμία των πολιτών με τον πολιτισμό και την ιστορία των Τσιγγάνων.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα