Hμερίδα «Δημήτριος Καπετανάκης-‘Ενας Ιχνηλάτης του Ωραίου σε Συνεχή Εγρήγορση»

28 Jun 2024, 07:06 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Hμερίδα «Δημήτριος Καπετανάκης-‘Ενας Ιχνηλάτης του Ωραίου σε Συνεχή Εγρήγορση»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στις 13 Ιουλίου στη Ζαγορά του Πηλίου, έχει προγραμματιστεί η ημερίδα «Δημήτριος Καπετανάκης-‘Ενας Ιχνηλάτης του Ωραίου σε Συνεχή Εγρήγορση», με πρωτοβουλία της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου.

Η ημερίδα, είναι αφιερωμένη στον Δημήτρη Καπετανάκη, ο οποίος καταγόταν από τη Ζαγορά του Πηλίου και έζησε από το 1912 έως το 1944. Ο Έλληνας ποιητής, κριτικός και δοκιμιογράφος, γεννήθηκε στη Σμύρνη. Η οικογένειά του κατάγονταν από τη Ζαγορά Πηλίου με την οποία διατήρησε στενή επαφή αφού εδώ ζούσε η αδελφή του, Ευδοξία Πάντου. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όταν η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Νομικά έχοντας καθηγητές μεταξύ των άλλων τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Το 1934 έφυγε στην Χαϊδελβέργη για να σπουδάσει κοινωνιολογία υπό τον διάσημο φιλόσοφο και κοινωνιολόγο Καρλ Γιάσπερς, και το 1936 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας.

Το 1939 η ελληνοαγγλική επιτροπή του Βρετανικού Συμβουλίου τον επέλεξε ως πρώτο υπότροφο για ευρύτερες σπουδές στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εκεί, αφού συμπλήρωσε τριετία σπουδών, εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Πέθανε στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 1944 σε ηλικία μόλις 32 ετών, ενώ θεωρείται από τους σημαντικότερους λόγιους της γενιάς του μεσοπολέμου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η γνωριμία του κοινού με την πορεία και το έργο του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, κριτικού και δοκιμιογράφου, η απόδοση φόρου τιμής στη μνήμη του, η συμβολή στην μελέτη και ανάδειξη της ιστορίας και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς του Πηλίου και η καλλιέργεια και προβολή των γραμμάτων, των τεχνών και γενικότερα του πολιτισμού. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα