Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας: Επιστροφή του κάμπινγκ Βρύση Τσίας

01 Jul 2024, 07:07 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας: Επιστροφή του κάμπινγκ Βρύση Τσίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την επαναφορά στον δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας της Κατασκήνωσης του πρώην Επικουρικού Ταμείου Εξόδου Γερόντων και Ανικάνων Εργατών Μετάλλου που βρίσκεται στη θέση Βρύση Τσίας, αποφάσισε ο δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Η ιστορία της Κατασκήνωσης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Το 1952, ο τότε δήμος Βιλίων αποφάσισε την εκποίηση ορεινής δημοτικής έκτασης 60 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη θέση Βρύση Τσία, σε τυχόν ενδιαφερόμενους οργανισμούς ή σωματεία που επιδιώκουν κοινωνικούς σκοπούς για την ίδρυση μόνιμων εγκαταστάσεων θερινών παιδικών κατασκηνώσεων «... αποβλέποντες ούτω εις την προαγωγήν του τόπου δια της δημιουργίας τουριστικής κινήσεως, μόνης απομεινάσης ελπίδος οικονομικής βελτιώσεως, εξελίξεως και προαγωγής του τόπου...».

Στην απόφαση αυτή, γίνεται επίκληση της ολοσχερούς καταστροφής των δασών «... υπό των κατακτητών, εξ ων αποκλειστικώς και μόνον απέζη ο πληθυσμός ...», και του γεγονότος ότι «... η μόνη εναπομείνασα πλέον ελπίς επιβιώσεως των ανέργων και πενομένων κατοίκων είναι η δια παντός μέσου και τρόπου προσέλκυσις και εκμετάλλευσις των ξένων, τουτέστιν του Τουρισμού, και η εν γένει ανάπτυξις εις μεγαλύτερον βαθμόν της υφισταμένης παραθεριστικής και εκδρομικής κινήσεως ...». Σύμφωνα με την απόφαση, ο σκοπός αυτός επιδιώκεται να επιτευχθεί με την παγίωση μόνιμης τουριστικής κίνησης και την ίδρυση μόνιμων εγκαταστάσεων θερινών κατασκηνώσεων.

Στη συνέχεια, το 1953, εκδόθηκε βασιλικό διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε η εκποίηση της έκτασης αυτής στο Επικουρικό Ταμείο Εξόδου Γερόντων και Ανικάνων Εργατών Μετάλλου, με τον όρο να λειτουργεί, ενώ πολύ αργότερα, λόγω μη λειτουργίας της κατασκήνωσης το 2008, 2009 και 2010, η κατασκήνωση θα έπρεπε να επανέλθει στην κυριότητα του τότε δήμου Βιλίων. Ωστόσο, το Ταμείο Προνοίας Ιδιωτικού Τομέα που διαδέχθηκε το Επικουρικό Ταμείο Εξόδου Γερόντων και Ανικάνων Εργατών Μετάλλου, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου και δικαιώθηκε.

Πάντως, από τότε μέχρι σήμερα, σύμφωνα το σκεπτικό της απόφασης του δήμου, η Κατασκήνωση στη θέση «Βρύση Τσίας» εξακολουθεί να μην λειτουργεί, ενώ έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από 17 χρόνια απραγίας από πλευράς του e-ΕΦΚΑ.

Δεν καταλείπεται αμφιβολία, αναφέρει η απόφαση, ότι οι διοικητικές ενέργειες, που διεξάγονται με βραδυπορία και απροθυμία, είναι ατελέσφορες, καθώς δεν κατέστη εφικτό, μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού, να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η κατασκήνωση, μη συνεισφέροντας το ελάχιστο στον αρχικό στόχο περί τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Περαιτέρω, η κατασκήνωση, όλα αυτά τα χρόνια, είναι πλήρως εγκαταλειμμένη, χωρίς δραστηριότητα, χωρίς να εκτελείται οποιαδήποτε εργασία συντήρησης των εγκαταστάσεων και χωρίς να εμφανίζεται οποιοδήποτε σημάδι, άμεσης, τουλάχιστον, πρόθεσης επαναλειτουργίας της.

Με βάση τα ανωτέρω, ο δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, ενέκρινε την υποβολή αιτήματος στον e-ΕΦΚΑ περί επαναφοράς της ιδιοκτησίας της κατασκήνωσης στον δήμο, άλλως την έκδοση διαπιστωτικής πράξης περί αυτοδίκαιης επαναφοράς της κυριότητας στον δήμο λόγω εγκατάλειψης της χρήσης της από το Ταμείο.

Τέλος, στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου και σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες δράσεις τουριστικής ανάπτυξης, ο δήμος επισημαίνει ότι έχει όραμα και στόχο την επαναλειτουργία της κατασκήνωσης στη θέση «Βρύση Τσίας», με ταχείες διαδικασίες, εκτελώντας εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής και αναζωογόνησης για τους δημότες και άλλους πολίτες από συνεργαζόμενους φορείς.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα