Heraklion Flavors: Το επιτυχημένο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «βεγγέρισε» στους Κάτω Ασίτες 

23 Jul 2024, 13:38 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Heraklion Flavors: Το επιτυχημένο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «βεγγέρισε» στους Κάτω Ασίτες 

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Κοινότητα Κάτω Ασιτών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Ασιτών «Το Γοργολαΐνι», διοργάνωσε το Φεστιβάλ Γαστρονομίας στις Κάτω Ασίτες στις 19 Ιουλίου 2024. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού Heraklion Flavors, που προβάλλει τον γευστικό πλούτο και τη γαστρονομική κληρονομιά του Ηρακλείου.

Το Φεστιβάλ εστίασε στη μαγειρική παράδοση της ενδοχώρας του Ηρακλείου, προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς της περιοχής. Στις Κάτω Ασίτες, μας υποδέχτηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Τουρισμού, κ. Γιώργος Αγριμανάκης, δίνοντας τον λόγο στον κ. Χρήστο Λιονή, Ομότιμο Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρο της Επιτροπής για την Ψυχική Υγεία της Παγκόσμιας Εταιρίας Οικογενειακής Ιατρικής, ο οποίος μας μύησε στα μυστικά της κρητικής διατροφής και υγείας. Στη συνέχεια, ο καθηγητής Γιάννης Τζερεβελάκης μας ταξίδεψε στην ιστορία του χωριού.

Η γαστρονομική βραδιά εμπλουτίστηκε με παραδοσιακές γεύσεις από τους τοπικούς συνεταιρισμούς, όπως ο Συνεταιρισμός Γυναικών «Παραδοσιακά Ασιτιανά Εδέσματα» και ο Αγροτικός Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών «Το Γοργολαΐνι», την κα Αριστέα Ιατράκη και το Τυροκομείο Μενέλαος Παρασύρης. 

Η βραδιά επεφύλασσε μία μοναδική έκπληξη για τους παρευρισκόμενους: ένα πιάτο με ιστορία από τα χέρια της μαγείρισσας κα Άννας Σκιαδά (hkalimasgiagia), με πολλούς θαυμαστές της να κάνουν «ουρά» για να δοκιμάσουν από το φαγητό που είχε ετοιμάσει ζωντανά μπροστά μας, αλλά και για να φωτογραφηθούν μαζί της.

Οι επισκέπτες απόλαυσαν μια πληθώρα παραδοσιακών πιάτων,από τις τοπικές μαγείρισσες όπως ντολμαδάκια ορφανά, χορτοπιτάκια φούρνου με χειροποίητο φύλλο και άγρια χόρτα, χοχλιούς με μάραθα και αγκινάρες, χειρομηλόπιτες, βλήτα με κολοκυθάκια, χοχλιούς με χόντρο, χορτόπιτες, ανθόγαλο, κρητική σαλάτα, σφουγγάτο με κολοκύθι, σουπιά με σπανάκι, λαγός στιφάδο, τσιγαριαστό, παξιμάδι στον ξυλόφουρνο, χοιρινό με χόντρο, και βραστό κρέας με γαμοπίλαφο, χορτοπιτάκια, σαρικόπιτες, ροβιθάτο και ξινόχοντρο.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με ζωντανή μουσική από καλλιτέχνες, οι οποίοι μας μύησαν στην έννοια της «βεγγέρας» και στον τρόπο ζωής στην ενδοχώρα του Ηρακλείου.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα