Υποψηφιότητα των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων για τον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

23 Sep 2024, 06:49 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Υποψηφιότητα των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων για τον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την υποστήριξη της υποψηφιότητας των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων για την εγγραφή στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποφάσισε ο δήμος Χερσονήσου.

Ειδικότερα, ο δήμος δεσμεύεται να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς στην υλοποίηση των δράσεων προστασίας, ανάδειξης και προβολής του Μινωικού Ανακτορικού Κέντρου των Μαλίων.

Επισημαίνεται ότι ο Μινωικός Πολιτισμός αποτελεί τον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό και είναι οι ρίζες του. Η ανάδειξη και προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης θα επιτευχθεί με την ένταξη των μνημείων της στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τα μεγάλα ανακτορικά συγκροτήματα, όπως και των Μαλίων με μεγάλες κλίμακες και συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, παραμένουν μάρτυρες του αξιοθαύμαστου και μοναδικού αυτού πολιτισμού.

Εξάλλου το ανάκτορο των Μαλίων είναι συνυφασμένο με την πόλη των Μαλίων και ολόκληρο τον δήμο Χερσονήσου και το μνημείο αυτό υφαίνει ένα νήμα που συνδέει το παρόν με το παρελθόν.

Επιπλέον, η εγγραφή των ανακτόρων και η προβολή του μινωικού πολιτισμού αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και πολλά χρόνια, η οποία αισθάνεται βαθιά σύνδεση με τις αρχαιότητες και τις θεωρούν κομμάτι της ταυτότητας της.

Επίσκεψη εμπειρογνώμονα της UNESCO

Το Μινωικό Ανάκτορο στα Μάλια στο Δήμο Χερσονήσου επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα (16 Σεπτεμβρίου) Ολλανδός εμπειρογνώμονας της UNESCO. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υποβολής της υποψηφιότητας των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία, Ζώμινθος), προκειμένου να προχωρήσει η εγγραφή τους στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς  της UNESCO. Η υποψηφιότητα των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων θα συζητηθεί στην 47η Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2025.

Ο Μινωικός Πολιτισμός αποτελεί τον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό και είναι οι ρίζες του. Η ανάδειξη και προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης θα επιτευχθεί με την ένταξη των μνημείων της στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της  UNESCO.

Τα μεγάλα ανακτορικά συγκροτήματα – στα οποία συμπεριλαμβάνεται και αυτό των Μαλίων – με μεγάλες κλίμακες και συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, παραμένουν μάρτυρες  του αξιοθαύμαστου και μοναδικού αυτού πολιτισμού. Το ανάκτορο των Μαλίων είναι συνυφασμένο με την πόλη των Μαλίων και ολόκληρο το Δήμο Χερσονήσου και το μνημείο αυτό υφαίνει ένα νήμα που συνδέει το παρόν με το παρελθόν. Η στροφή της κοινωνίας στο παρελθόν και το αυξημένο ενδιαφέρον για την ιστορία και τα μνημεία μας, δικαιολογούνται από μια σειρά μετασχηματισμού και γεγονότων που χαρακτηρίζουν τα σύγχρονα κράτη.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης που συνόδευσε τον απεσταλμένο της UNESCO στην ξενάγηση στο μινωικό παλάτι, δήλωσε: «Η ανάδειξη και προστασία των μνημείων του τόπου μας αποτελεί για την δημοτική αρχή πρώτη προτεραιότητα, γιατί στην προσπάθεια που κάνουμε για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την καθιέρωση του μοντέλου της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, ο πολιτισμός, τα μνημεία και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής μας θα συμβάλλουν καθοριστικά. Εξάλλου η εγγραφή  των ανακτόρων και η προβολή του μινωικού πολιτισμού αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και πολλά χρόνια, η οποία αισθάνεται βαθιά σύνδεση με τις αρχαιότητες και τις θεωρούν κομμάτι της ταυτότητάς της. Σε κάθε περίπτωση είναι καθήκον όλων μας να συμβάλλουμε στην προσπάθεια να χαρακτηριστούν τα έργα του μινωικού πολιτισμού μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, αρχίζοντας από τα μεγάλα ανακτορικά συγκροτήματα.»

Τέλος, ο κ. Δοξαστάκης μετέφερε στον Ολλανδό εμπειρογνώμονα την αμέριστη υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χερσονήσου στην υποψηφιότητα των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων, για την εγγραφή στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χερσονήσου δεσμεύεται να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς στην υλοποίηση των δράσεων προστασίας, ανάδειξης και προβολής του Μινωικού Ανακτορικού Κέντρου των Μαλίων, όπως αυτές προβλέπονται στο Σχέδιο Διαχείρισης που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του φακέλου υποψηφιότητας.»

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα