Έρευνα για τo προφίλ των τουριστών στην Κάρπαθο και για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη

03 Oct 2024, 07:25 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Έρευνα για τo προφίλ των τουριστών στην Κάρπαθο και για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο δήμος Καρπάθου συμπεριέλαβε στο φετινό πρόγραμμα τουριστικής προβολής την πρόβλεψη για προγραμματική σύμβαση με τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα που αφορά την αποτύπωση του προφίλ και της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των επισκεπτών - τουριστών αλλά και των μελλοντικών προοπτικών και κατευθύνσεων της Καρπάθου.

Η υλοποίηση της ποσοτικής έρευνας στους επισκέπτες – τουρίστες του νησιού θα γίνει με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Θα ερωτηθεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των επισκεπτών του νησιού σε περίοδο ενός έτους. Βασικός σκοπός της έρευνας είναι η αποτύπωση του προφίλ των επισκεπτών – τουριστών του νησιού και ιδιαίτερα η τουριστική και καταναλωτική συμπεριφορά τους (γιατί επέλεξαν το νησί, πως έκαναν κράτηση, ποια κανάλια επέλεξαν, βαθμό ικανοποίησης κ.λπ.).

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί στις πύλες εισόδου – εξόδου του νησιού αλλά και σε επιλεγμένες επιχειρήσεις (π.χ. ξενοδοχεία) και επιλεγμένα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δώσουν πολύτιμη πληροφόρηση για τα χαρακτηριστικά των επισκεπτών – τουριστών του νησιού, την ταξιδιωτική τους συμπεριφορά και την αντιλαμβανόμενη αξία. Η αποτύπωση της «οπτικής» των επισκεπτών του νησιού αποτελεί βασικό βήμα στην κατεύθυνση ενός ρεαλιστικού στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης και προσδιορισμού συγκεκριμένων μελλοντικών αγορών - στόχων.

Παράλληλα, θα διενεργηθεί ποιοτική έρευνα σε βασικούς stakeholders του νησιού για την αποτύπωση των μελλοντικών τουριστικών προοπτικών και κατευθύνσεων του νησιού. Βασικός σκοπός της ποιοτικής έρευνας, είναι η αποτύπωση των μελλοντικών τουριστικών προοπτικών και κατευθύνσεων του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό οι συμμετέχοντες θα κληθούν να περιγράψουν, καθένας από την πλευρά του φορέα που εκπροσωπεί, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, τις ευκαιρίες ή και τις απειλές που αντιλαμβάνεται ότι  υπάρχουν σε σχέση με την τουριστική ανάπτυξη της Καρπάθου αλλά κυρίως να διατυπώσει προτάσεις για τις πιθανές προοπτικές και κατευθύνσεις της.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα