Όλγα Κεφαλογιάννη: Κεφαλογιάννη στην ZEIT | Ζητείται βιώσιμο τουριστικό μοντέλο

04 Jul 2024, 18:17 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

TornosNews.gr

Κεφαλογιάννη στην ZEIT | Ζητείται βιώσιμο τουριστικό μοντέλο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Συνέντευξη της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας DIE ZEIT, με θέμα τον μαζικό τουρισμό στην Ελλάδα, τον πληθωρισμό, αλλά και το πώς σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τον τουριστικό κλάδο.

Ενόψει των τουριστικών ρεκόρ που καταρρίπτει η Ελλάδα η υπουργός τονίζει πως «η δεκαετής περίοδος ανάπτυξης του τουρισμού έχει πλέον ολοκληρωθεί. Επόμενος στόχος είναι η επίτευξη μίας καλύτερης ισορροπίας,. Πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τη φύση και τα πολιτιστικά μας αγαθά. Και πρέπει να βρούμε μία ισορροπία και όσον αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στις πλέον δημοφιλείς περιοχές για τους τουρίστες».

Παρά τον τεράστιο αριθμό παραθεριστών που υποδέχεται η Ελλάδα κάθε χρόνο, η Κεφαλογιάννη θεωρεί πως ο τουρισμός μπορεί να είναι βιώσιμος, εφ' όσον η κυβέρνηση λαμβάνει και ορισμένα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων – ιδίως στο περιβάλλον. «Η Ελλάδα, για παράδειγμα, πρωτοστατεί στην παρακολούθηση των θαλάσσιων ακτών της Μεσογείου, με στόχο να αποτρέψει τη ρύπανσή τους. Κατά συνέπεια πρέπει να λάβουμε και μέτρα για τον περιορισμό των τουριστικών δραστηριοτήτων σε ορισμένες περιοχές. […] Γι' αυτό και σε 200 παραλίες της χώρας δεν θα επιτρέπεται πλέον η εμπορική δραστηριοποίηση», προσθέτει η Κεφαλογιάννη.

Σχετικά με την εκτόξευση των τιμών στα καταλύματα, την εστίαση και αλλού, η υπουργός Τουρισμού παρατηρεί πως «ο γενικός πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα και στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. […] Ένας λόγος για την άνοδο των τιμών είναι όμως και η βελτίωση της ποιότητας. […] Έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα στον ξενοδοχειακό και τον γαστρονομικό κλάδο, οι οποίοι έχουν εκσυγχρονιστεί, ενώ παράλληλα έχει διατηρηθεί ο αυθεντικός χαρακτήρας των τουριστικών προορισμών, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον. Είναι ένα μείγμα ελκυστικό για τους επισκέπτες μας, αλλά έχει το αντίτιμό του», επισημαίνει η Ελληνίδα πολιτικός.

Όσον αφορά τέλος τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης στον τουριστικό κλάδο, ο σημαντικότερος εξ αυτών είναι η διαφοροποίηση του τουριστικού μοντέλου: «Προσπαθούμε να πετύχουμε έναν καλύτερο διαμοιρασμό των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και με αυτόν τον τρόπο να επιμηκύνουμε και την τουριστική σεζόν», καταλήγει η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Πηγή: DW

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα