Iσπανία: Πρόστιμα 150 εκατ. ευρώ στις Ryanair, Volotea, Vueling και Easyjet για καταχρηστικές πρακτικές

05 Jun 2024, 07:58 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Iσπανία: Πρόστιμα 150 εκατ. ευρώ στις Ryanair, Volotea, Vueling και Easyjet για καταχρηστικές πρακτικές

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το ισπανικό Υπουργείο Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Κατανάλωσης και Ατζέντας 2030 επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ στις εταιρείες αερομεταφορών χαμηλού κόστους Ryanair, Volotea, Vueling και Easyjet, σχετικά με ακολουθούμενες καταχρηστικές πρακτικές, μεταξύ των οποίων η χρέωση για τις αποσκευές καμπίνας, ή η επιλογή θέσης όταν ο ταξιδιώτης συνοδεύεται από παιδιά ή εξαρτώμενα άτομα.

Σύμφωνα με κλαδικές εκτιμήσεις στην Ισπανία, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιστορικά κύρωση για ακολουθούμενες πρακτικές που βλάπτουν τα συμφέροντα πελατών αεροπορικών εταιρειών η οποία έχει επιβληθεί από Αρχές προστασίας των καταναλωτών. Όπως σημειώνεται από κλαδικές πηγές, αν και η ακριβής ανάλυση των κυρώσεων δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή, η αεροπορική εταιρεία που έλαβε το υψηλότερο πρόστιμο είναι η Ryanair, ακολουθούμενη από τη Vueling και στη συνέχεια από τις EasyJet και Volotea.

Τα εν λόγω πρόστιμα επιβλήθηκαν κατόπιν έρευνας που ξεκίνησε το ισπανικό Υπουργείο τον Ιούνιο του 2023 για να διαπιστώσει εάν οι εν λόγω πρακτικές από τις ανωτέρω εταιρείες χαμηλού κόστους ήταν καταχρηστικές ή άδικες και εάν παραβίαζαν τους ισχύοντες κανονισμούς. Όπως σημειώνουν οι ως άνω πηγές, οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά των κυρώσεων, κατ’ αρχάς ενώπιον του Υπουργείου και στη συνέχεια ενώπιον του Εθνικού Δικαστηρίου (Audiencia Nacional).

Η δημοσιοποίηση των κυρώσεων μάλλον ξάφνιασε τις θιγόμενες αεροπορικές εταιρείες, ενώ η Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών (ALA) που συνασπίζει μέσω των εταιρειών μελών της το 85% της εναέριας κυκλοφορίας στην Ισπανία, απέρριψε «κάθετα» την πρόθεση του Υπουργείου προστασίας των καταναλωτών να επιβάλει πρόστιμα στις πρακτικές με δυσανάλογα ποσά -σύμφωνα με την οπτική της Ένωσης- καθώς «αναμένεται τελικά η απόφαση να βλάψει τους καταναλωτές, περιορίζοντας σημαντικά τις επιλογές των επιβατών». Επιπλέον, η εν λόγω Ένωση κρίνει ότι «η επικέντρωση των ποινών μόνον σε τέσσερις αερομεταφορείς συνιστά στρέβλωση της αγοράς», συμπληρώνοντας ότι «το ζήτημα έχει ήδη γνωστοποιηθεί στις Αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε.».

Στο σκεπτικό των ποινών που επέβαλε το ισπανικό Υπουργείο περιλαμβάνονται κατ’ αρχάς το γεγονός ότι οι πρακτικές των ανωτέρω εταιρειών είναι τεχνικά απαγορευμένες, ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να χρεώνουν επιπλέον για αποσκευές καμπίνας ούτε και για επιλογή θέσης σε περιπτώσεις που ο ταξιδιώτης συνοδεύεται από εξαρτώμενα άτομα δεδομένου ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ευάλωτων ατόμων εφ’ όσον τους δοθούν χωριστές θέσεις, καθώς επίσης η έννοια της έλλειψης διαφάνειας στις πληροφορίες που παρέχονται στον επιβάτη κατά την αγορά του εισιτηρίου και τέλος το γεγονός ότι οι εταιρείες επιβάλλουν την πληρωμή με «πλαστικά» μέσα απαγορεύοντας τη χρήση μετρητών κατά την αγορά εισιτηρίων στα αεροδρόμια, αλλά και το ότι ορισμένες εταιρείες χρεώνουν επιπλέον επιβάτες για τους οποίους εκτυπώνουν χάρτινα εισιτήρια.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα