Γερμανικός Τύπος | Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το νέο τέλος στις κρουαζιέρες

10 Oct 2024, 11:32 | ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

TornosNews.gr

Γερμανικός Τύπος | Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το νέο τέλος στις κρουαζιέρες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο ελληνικός τουρισμός εξακολουθεί να ανθεί, καταρρίπτοντας ρεκόρ και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην οικονομία της χώρας. Την ίδια στιγμή όμως, ιδίως στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, οι τουρίστες είναι υπερβολικά πολλοί – γεγονός που δυσαρεστεί τόσο τους κατοίκους όσο και τους ίδιους τους παραθεριστές, δίχως κιόλας να υπάρχει πάντοτε σημαντικό οικονομικό όφελος από την τουριστική προσέλευση.

Σε ορισμένα μέρη «για πολλούς παραθεριστές ο συνωστισμός είναι πλέον υπερβολικός», παρατηρεί η Stuttgarter Zeitung. «Ενώ η χώρα συνολικά σπάει το ένα τουριστικό ρεκόρ μετά το άλλο, εδώ και δύο χρόνια ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία στη Σαντορίνη μειώνεται. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Μύκονο – πολλά δωμάτια μένουν άδεια, αν και ο αριθμός των ημερήσιων επισκεπτών αυξάνεται. Διότι πολλοί έρχονται ιδίως με κρουαζιερόπλοια».

Η ελληνική κυβέρνηση θέσπισε ένα επιπλέον τέλος για τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων, το οποίο θα ανέρχεται στα 20 ευρώ για εκείνους που θέλουν να έρθουν με αυτόν τον τρόπο στη Μύκονο και τη Σαντορίνη – για τους υπόλοιπους προορισμούς θα είναι χαμηλότερο. «Η διεθνής ένωση κρουαζιέρων CLIA επικρίνει το μέτρο: "Τα επιπρόσθετα τέλη θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να μειωθεί ο αριθμός των τουριστών που θα επισκέπτονται αυτά τα πανέμορφα νησιά”. Αλλά ακριβώς αυτός είναι ο στόχος».

Όπως προσθέτει δε η Stuttgarter Zeitung, «οι εταιρείες κρουαζιέρων αντιτίθενται στο νέο τέλος και ζητούν να δοθεί παράταση τουλάχιστον έως το 2026, καθώς ένα μεγάλο μέρος των θέσεων στις κρουαζιέρες για το ερχόμενο καλοκαίρι έχει ήδη πωληθεί και οι τιμοκατάλογοι έχουν τυπωθεί. Σε αυτήν τη φάση δεν είναι δυνατό από τεχνικής άποψης να προστεθεί το τέλος. Η Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση DRV ζήτησε επίσης από την ελληνική κυβέρνηση να επιμηκυνθεί η μεταβατική περίοδος, προειδοποιώντας σε επιστολή προς την Ελληνίδα υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη πως η γερμανική αγορά είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη όσον αφορά τις τιμές».

Πηγή: DW

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα