Στα 1.777 ευρώ ο κατώτατος μισθός στη Γαλλία

03 Jul 2024, 07:18 | ΑΓΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Στα 1.777 ευρώ ο κατώτατος μισθός στη Γαλλία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο κατώτατος μισθός στη Γαλλία αυξήθηκε για 8η φορά μέσα σε τρία χρόνια από 1.747,20 σε 1.777 ευρώ τον μήνα μικτά για τους μισθωτούς που εργάζονται με πλήρες ωράριο.

H εν λόγω αύξηση αφορά πάνω από 1 στους 6 μισθωτούς στη Γαλλία αγγίζοντας περίπου το ποσοστό του 17,3 % επί του συνόλου. Το ποσοστό των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό αυξήθηκε από 9,8 % το 2010 σε 17,3 % το 2023. Συγκριτικά με το 2021, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό αυξήθηκε μέσα σε 2 χρόνια κατά 5,3 %. Παρατηρείται, συνεπώς, μια σημαντική αύξηση της τάξεως του 7,5 % των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μέσα σε μία δεκαετία.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι από τους 3,1 εκατομμύρια μισθωτούς που επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι περισσότεροι από αυτούς είναι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, ενώ το 57% αφορά γυναίκες. Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στον κλάδο των  υπηρεσιών και στον κατασκευαστικό τομέα. 

Στο μεταξύ, το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τoυ Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Σπουδών της χώρας. Ειδικότερα, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,4% κατά την εν λόγω περίοδο. Τον Μάρτιο, οι Γάλλοι καταναλωτές αύξησαν τις αγορές προϊόντων διατροφής και παρασκευασμένων προϊόντων.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού πιθανώς συμβάλλει στην ανάκαμψη αυτή. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόνο κατά 2,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ενώ η άνοδος των τιμών των τροφίμων, παρουσίασαν σημαντική επιβράδυνση, και κατέγραψαν αύξηση κατά 1,2%. Παρά τις συνεχιζόμενες δύσκολες πιστωτικές συνθήκες, οι επιχειρηματικές επενδύσεις ανέκαμψαν κατά 0,3%, ενώ αντιθέτως, οι επενδύσεις σε κτηματομεσιτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 8,6%.

Η βιομηχανία τροφίμων, η οποία είχε πληγεί από τον πληθωρισμό, ανακάμπτει, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθεί να επιβραδύνεται από τις δυσκολίες εφοδιασμού. Μετά από αρκετά τρίμηνα πτώσης, η παραγωγή επιτέλους σταθεροποιείται στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ ενισχύεται στον τομέα των υπηρεσιών.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Παρίσι.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα