Μειώνεται ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

24 Oct 2024, 07:29 | ΑΓΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Μειώνεται ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2021, υποχώρησε στο 1,7% τον Σεπτέμβριο από 2,2% τον Αύγουστο, δηλαδή κάτω από τον στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο δομικός πληθωρισμός — ο οποίος εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού — ανήλθε στο 3,2% τον Σεπτέμβριο, μειωμένος από το 3,6% του Αυγούστου. Επίσης, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, το κυρίαρχο τμήμα της βρετανικής οικονομίας, υποχώρησε σημαντικά στο 4,9% τον περασμένο μήνα από 5,6% τον Αύγουστο, φθάνοντας πλέον στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2022.

Η μεγαλύτερη ανοδική συνεισφορά προήλθε από τις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις πτωτικές συνεισφορές των τιμών των αεροπορικών ναύλων και των καυσίμων.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη στασιμότητα των τελευταίων μηνών, κατέγραψε ανάπτυξη 0,2% τον Αύγουστο σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων. H κύρια συνεισφορά στην ανάπτυξη προήλθε από τους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Υπενθυμίζεται η προτεραιότητα της κυβέρνησης των Εργατικών για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα ως «εθνική αποστολή». Βασικό συστατικό της κυβερνητικής πολιτικής είναι η απελευθέρωση χρηματοδότησης για μείωση του χρέους και τόνωση των επενδύσεων.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Λονδίνο.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα