Καλλιόπη Βέττα | ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για τα προβλήματα της visa express στους Τούρκους επισκέπτες της Ρόδου

27 Jun 2024, 17:07 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TornosNews.gr

Καλλιόπη Βέττα | ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για τα προβλήματα της visa express στους Τούρκους επισκέπτες της Ρόδου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, η οποία συνυπογράφεται από 11 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.,  με θέμα «Απροετοίμαστη η χώρα να υποδεχτεί την αυξημένη τουριστική κίνηση από Τουρκία. Κίνδυνος δυσφήμισης εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στην εφαρμογή της visa express στη Ρόδο».

Η ερώτηση αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην πύλη εισόδου της χώρας στη Ρόδο, κατά την προσπάθεια Τούρκων τουριστών να επισκεφθούν την χώρα, αξιοποιώντας το πρόσφατο μέτρο της visa express.

Η visa express είναι μια fast – track επιτόπια θεώρησης εισόδου που αφορά τους Τούρκους πολίτες, με ειδική σφραγίδα που τοποθετείται πάνω στο διαβατήριο, κατόπιν έκδοσης σχετικού παράβολου και λήψης βιομετρικών στοιχείων. Με αυτό τον τρόπο, παρακάμπτεται η συνήθης διαδικασία απόκτησης βίζας και καθίσταται ευχερέστερη η είσοδος στην χώρα.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες του χώρου, οι γνώστες του τουρισμού και των διοικητικών και τελωνειακών δυνατοτήτων της χώρας μας, εξέφραζαν επιφυλάξεις για την αριθμητική επάρκεια των αξιωματούχων στις πύλες εισόδου, δεδομένου και του μεγάλου ενδιαφέροντος των Τούρκων τουριστών να επισκεφθούν τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Παρ΄ όλα αυτά, τα κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, καθησύχαζαν τις ανησυχίες, κάνοντας λόγο για «συντονισμένες προσπάθειες κάλυψης των κενών» και «ολιγόλεπτες διαδικασίες εισόδου».

Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μία ακόμη φορά, διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα, με σοβαρή ζημιά στην εικόνα της χώρας, αλλά και την προοπτική του μέτρου της visa express.

Συγκεκριμένα, εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες προσπάθησαν να επισκεφθούν την Ρόδο, ωστόσο η πολύωρη διαδικασία ελέγχου, μιας και υπήρχαν ελάχιστοι αξιωματούχοι, οδήγησε πολλούς από αυτούς σε ματαίωση των διακοπών τους και άπραγη επιστροφή στην χώρα τους.

Έτι περαιτέρω, το πρόβλημα οξύνθηκε με την έλευση των επιβατών κρουαζιέρας, για τις οποίες δεν είχε προβλεφθεί οτιδήποτε στην απόφαση -κάτι που έγινε εκ των υστέρων- και επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τον έλεγχο και το σύστημα υποδοχής και διαχείρισης των Τούρκων τουριστών.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση της κ. Βέττα, το αποτέλεσμα είναι πολυδιάστατα αρνητικό: ταλαιπωρία των επισκεπτών, δυσφήμιση της χώρας μας, απώλεια εσόδων και εξαντλητική πίεση στους λίγους αξιωματούχους της πύλης εισόδου στην Ρόδο, δεδομένα δηλαδή που ναρκοθετούν το μέτρο της visa express και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού.

Επομένως, τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τις προηγηθείσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου και υποδοχής,  για τις ακόλουθες ενέργειες των αρμόδιων υπουργείων για την θεραπεία του προβλήματος στο μέλλον, ενώ τίθεται ειδικότερο ερώτημα προς το Υπουργείο Τουρισμού σχετικά με τα μέτρα για την αποκατάσταση της αρνητικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα