Περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών

23 Oct 2024, 07:16 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στα περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκε μείωση του αριθμού συναλλαγών απάτης κατά 6% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται στην Έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αντίστοιχα, ο δείκτης της αναλογίας του αριθμού των περιστατικών απάτης προς τον αριθμό των συναλλαγών μειώθηκε συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο κατά 7%, και αντιστοιχεί σε 1 συναλλαγή απάτης ανά 6 χιλ. συναλλαγές.

Σε ό,τι αφορά την αξία των συναλλαγών απάτης παρατηρείται μείωση κατά 3% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Ταυτόχρονα, ο δείκτης της αναλογίας της αξίας των περιστατικών απάτης προς την αξία των συναλλαγών εμφανίζεται σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και εξακολουθεί να διατηρείται στο χαμηλό επίπεδο του 0,02% και αντιστοιχεί σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 4,8 χιλ. ευρώ αξία συναλλαγών.

Αναλύοντας τα περιστατικά απάτης ανά δίαυλο συναλλαγής με κάρτες πληρωμών, δηλαδή  συναλλαγές σε τερματικά ΑΤΜ, πληρωμές σε τερματικά POS και εξ αποστάσεως συναλλαγές χωρίς τη φυσική παρουσία της κάρτας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό απάτης εξακολουθεί να αφορά τις εξ αποστάσεως συναλλαγές.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο αριθμός των περιστατικών απάτης που καταγράφηκε ανά τύπο συναλλαγής ανήλθε σε 2.661 συναλλαγές σε τερματικά ATM, 22 χιλ. συναλλαγές σε τερματικά POS και 172 χιλ. στις εξ αποστάσεως συναλλαγές χωρίς τη φυσική παρουσία κάρτας. Η αντίστοιχη αξία τους διαμορφώθηκε σε 1,4 εκατ. ευρώ στις συναλλαγές ATM, 1,1 εκατ. ευρώ στις πληρωμές POS και 8,4 εκατ. ευρώ στις συναλλαγές CNP.

Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική μείωση του αριθμού των περιστατικών απάτης στις πληρωμές POS μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2024 και του δευτέρου εξαμήνου του2023 κατά 48%, ενώ η αντίστοιχη αξία τους μειώθηκε κατά 36%. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές απάτης σε τερματικά ATM,

τόσο ο αριθμός όσο και η αξία τους εμφανίζονται αυξημένα κατά 11% και 25% αντίστοιχα, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Τέλος, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των περιστατικών απάτης στις CNP συναλλαγές, παρατηρούνται αυξήσεις στον αριθμό και στην αξία των συναλλαγών απάτης κατά 5% και κατά 1% αντίστοιχα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Από την ανάλυση του αριθμού των περιστατικών απάτης σε ΑΤΜ διαπιστώθηκε πως το μεγαλύτερο μέρος του οφείλεται σε μη νόμιμες συναλλαγές που έχουν διενεργηθεί με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας (2,6 χιλ. συναλλαγές από 2,4 χιλ. το δεύτερο εξάμηνο 2023). Η αντίστοιχη αξία των περιστατικών αυτών ανήλθε σε 1,3 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά απάτης σημειώνεται πως η σημαντική μείωση του αριθμού και της αξίας των συναλλαγών απάτης σε POS οφείλεται στη μείωση των συναλλαγών απάτης που έχουν διενεργηθεί με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε σε 19,7 χιλ. από 39,2 χιλ. με την αντίστοιχη αξία να μειώνεται σε 857 χιλ. ευρώ, από 1,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Εξετάζοντας περαιτέρω την απάτη που διενεργήθηκε στις εξ αποστάσεως συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου διαπιστώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών απάτης αφορά τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Όπως και τα προηγούμενα εξάμηνα, οι περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης αφορούν ως επί το πλείστον συναλλαγές αγορών από ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού με κάρτες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην εκτενέστερη χρήση του διεθνούς τεχνικού προτύπου ασφαλών συναλλαγών 3D Secure από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών στην Ελλάδα σε σύγκριση με τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού.

Οι οικονομικές ζημίες που προκύπτουν από τις συναλλαγές απάτης και οι οποίες επιμερίζονται στα συμβαλλόμενα μέρη της συναλλαγής ανάλογα με την υπαιτιότητά τους ανήλθαν σε 10,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, οριακά μειωμένες κατά 1% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και κατά 9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό τους, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας επιβαρύνει τους κατόχους-χρήστες καρτών, οι οποίοι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 επωμίστηκαν το 54% της συνολικής ζημίας. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που αποδέχονται συναλλαγές καρτών επωμίστηκαν το 38% της συνολικής ζημίας, ενώ οι πάροχοι-εκδότες καρτών πληρωμών επιβαρύνθηκαν σε ποσοστό 8%.

 

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα