3ο πολυθεματικό φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ στο Ξυλόκαστρο - Πρωτοφανής η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επισκεπτών

25 Jun 2024, 14:24 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TornosNews.gr

3ο πολυθεματικό φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ στο Ξυλόκαστρο - Πρωτοφανής η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επισκεπτών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ολοκληρώθηκε, με μεγάλη συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επισκεπτών αλλά και κατοίκων, και με πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων, το Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου 2024 στο Ξυλόκαστρο, για τρίτη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.

Το φεστιβάλ «άνοιξε» στην πλατεία Αγίου Βλασίου στο Ξυλόκαστρο με συναυλία τριών Ελλήνων τενόρων διεθνούς φήμης: του Δημήτρη Πακσόγλου ο οποίος συνοδευόταν από τους ανερχόμενους και ταλαντούχους τενόρους Χρήστο Δεληζώνα και Αντρέα Καραούλη και τον αρχιμουσικό Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου στο πιάνο.

Μπροστά από την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Βλασίου, στην καρδιά του Ξυλοκάστρου, οι τρεις τενόροι ξεσήκωσαν το κοινό Ελλήνων και διεθνών επισκεπτών, παρασύροντάς το σε μια συγκινητική και αξέχαστη εμπειρία όπερας, με διάσημες άριες και κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Animasyros, κ. Βασίλης Καραμητσάνης, ανοίγοντας την εκδήλωση, καλωσόρισε το κοινό και δήλωσε: «Υποδεχόμαστε τους τουρίστες στην τρίτη διοργάνωση του φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ, που περιλαμβάνει animation, αρχαιολογία, ποίηση, κεραμική, δράσεις από όλο το κοινωνικό φάσμα για κατοίκους και επισκέπτες του Ξυλοκάστρου. Το φεστιβάλ, εκτός από τον τόπο όπου διεξάγεται, τα μνημεία και τη φύση του, έχει το χαρακτηριστικό ότι γειτνιάζει με την Αττική, και συντίθεται από μια ομάδα ανθρώπων που το διοργανώνουν από την περίοδο του κορωνοϊού, με την πρώτη διοργάνωση το 2022».

Εκδήλωση χορού στη Βίλλα Σικελιανού

Στο πλαίσιο της κεντρικής θεματικής του φετινού Φεστιβάλ “Η Ελευθερία της Όρχησης”, η καταξιωμένη χορογράφος Μαριέλα Νέστορα και η ομάδα YELP danceco παρουσίασαν, την Παρασκευή 21 Ιουνίου, στην ιστορική Βίλλα Άγγελου Σικελιανού, την χορευτική περφόρμανς “Inter-esse”, που εστίασε στη σχέση του ανθρώπου και του ανθρώπινου σώματος με τον κόσμο των φυτών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αυλή της επιβλητικής βενετσιάνικης βίλας του Έλληνα ποιητή και είχε εκλεκτούς επίσημους καλεσμένους από το χώρο της Τέχνης και των Γραμμάτων. Η Βίλα σήμερα ανήκει στο συγκρότημα του ξενοδοχείου Sikyon Coast, και χτίστηκε από τον διάσημο ποιητή και την Αμερικανίδα σύζυγό του Εύα Πάλμερ κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα το 1912. Η Βίλα έχει φιλοξενήσει αμέτρητες γιορτές αφιερωμένες στην τέχνη και την ποίηση, ενώ έχει υποδεχθεί πολλούς διανοούμενους του 20ού αιώνα, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Κώστας Καρυωτάκης που ήταν στενοί φίλοι του ζεύγους, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930 όταν το ζευγάρι χώρισε. Μάλιστα, λέγεται ότι η μεγάλη ιδέα της Δελφικής Γιορτής γεννήθηκε εδώ και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1920 στους Δελφούς.

Αποκαλυπτήρια της πειραματικής κατασκευής Μυκηναϊκής Εικοσόρου

Στα highlights του φεστιβάλ ήταν και τα αποκαλυπτήρια της πειραματικής κατασκευής τμήματος Μυκηναϊκής Εικοσόρου, ενός τμήματος πλοίου της εποχής του Χαλκού που κατασκευάστηκε πιστά στα πρότυπα των περιγραφών που εντοπίζονται στα αρχαιοελληνικά κείμενα και που συνδέεται άμεσα με την ναυπηγική και ναυτική ιστορία της περιοχής. Πρόκεται για τα πλοία με τα οποία συνήθως ταξίδευαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του στην Οδύσσεια («Εικόσοροι»), δηλαδή πλοία με 20 κωπηλάτες, τα οποία προηγούνται χρονικά της τριήρους και απεικονίζονται σε μυκηναϊκές αγγειογραφίες.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 22 Ιουνίου, στη Μαρίνα Ξυλοκάστρου, παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του δήμου, των συντελεστών της κατασκευής του πλοίου αλλά και πλήθους κόσμου, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, κ. Βλάσης Τσιώτος, ανέφερε: «Η κατασκευή της εικοσόρου είναι η υλοποίηση ενός οράματος η σύλληψη του οποίου έγινε πριν από πολλά χρόνια και οι συζητήσεις για αυτό ξεκίνησαν πριν από 4 χρόνια. Το μέγεθος του εγχειρήματος αυτού μπορεί να αλλάξει την πολιτιστική πορεία του δήμου για τα επόμενα χρόνια».

Όπως υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού του δήμου, κ. Αναστάσιος Λόντος, η κατασκευή αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να μεταφερθεί στο Ναυτικό Μουσείο του Πειραιά και θα επιστρέψει στο Ξυλόκαστρο μόλις ετοιμαστεί προφυλαγμένος χώρος ως μόνιμο εκθετήριο, που θα είναι πόλος έλξης για μαθητές, επιστήμονες και ενδεχομένως για συνέδρια με θέμα της αρχαιοελληνική ναυπηγική.

Παράλληλα, ο γ.γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, κ. Γιώργος Βούτσινος, μιλώντας στην εκδήλωση, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για τη δημιουργία Σχολής Καραβομαραγκών στο Πέραμα.

Το βιβλίο «Νήες Ποντοπόροι» της Ντέμης Καμαρινού ήταν η βάση για να κατασκευαστεί το αντίγραφο της εικόσορου. Η κ. Καμαρινού έκανε την αρχαιολογική μελέτη, σε συνεργασία με τον Πολιτικό Μηχανικό, ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ, Επίτιμο Πρόεδρο Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και Πρόεδρο της Εταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ), κ. Θεοδόση Τάσιο και τον μηχανολόγο-μηχανικό κ. Χρήστο Γκοβότσο, ανηψιό του Σπύρου Μπισιώτη που ήταν ο εμπνευστής της ιδέας, ενώ τη ναυπηγική μελέτη έκανε ο ναυπηγός κ. Παναγιώτης Λεοντής. Για την κατασκευή της εικοσόρου χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία της εποχής του Χαλκού τα οποία κατασκεύασε η καθηγήτρια κ. Έλενα Μαραγκουδάκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που διεξήχθη υπό το φως της Πανσελήνου, η κ. Καμαρινού μίλησε εκτενώς για τη ναυτική ιστορία του λιμανιού των Αριστοναυτών και για τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται η κατασκευή με το Ξυλόκαστρο. Όπως τόνισε η ίδια, στόχος είναι η δημιουργία Μουσείου Μυκηναϊκής Ναυτικής Τεχνολογίας και Εικοσόρου η οποία θα μπορέσει να πλεύσει.

Η έκθεση περιλάμβανε αναπαράσταση μυκηναϊκού καρνάγιου, με τα ανακατασκευασμένα εργαλεία ναυπηγικής και μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οι δοκιμασίες των Αριστοναυτών». Επιπλέον, διεξήχθη εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συναυλία με μυκηναϊκή λύρα και έκθεση αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων. Στόχος των διοργανωτών, ήταν να προωθηθεί το έργο ανάδειξης της μυκηναϊκής ναυτικής τέχνης, που υπήρξε σπουδαίο γρανάζι του πολιτισμού της περιοχής.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μία μεγάλη συναυλία με τους Pan Pan x Years of Youth, προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων, εκθέσεις, virtual reality, στρογγυλά τραπέζια και ανοιχτές συζητήσεις με καταξιωμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού στο Aristonautes Lab, μία μαγευτική περιήγηση στους ορεινούς όγκους της περιοχής, βραδιά αστροπαρατήρησης με τηλεσκόπια αλλά και εργαστήρια χορού, ποίησης, ανιμέισον και κεραμικής για μικρούς και μεγάλους, σε συνεργασία με έμπειρους εκπαιδευτές.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα