Marga Prohens: Οι Βαλεαρίδες Νήσοι δεν αντέχουν 20 εκατ. τουρίστες- χρειάζονται όρια, με απόφαση και των κατοίκων

21 Jun 2024, 11:23 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι δεν αντέχουν 20 εκατ. τουρίστες- χρειάζονται όρια, με απόφαση και των κατοίκων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H υποδοχή 20 εκατ. τουριστών ετησίως στις Βαλεαρίδες Νήσους δεν είναι βιώσιμη. Ως εκ τούτου, πρέπει να μιλήσουμε για όρια και περιορισμούς, δήλωσε χθες Πέμπτη η πρόεδρος της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων, Marga Prohens. Έσπευσε, ωστόσο, να αποσαφηνίσει ότι τα όρια δεν είναι ενάντια στον τουρισμό.

"Δεν πρόκειται να δαιμονοποιήσουμε τον τουρισμό, την κύρια βιομηχανία στις Βαλεαρίδες", τόνισε η κυρία Prohens, αναφέροντας ότι ο τουρισμός δημιουργεί το 87% του ΑΕΠ και το 40% της απασχόλησης, με περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας.

Η κυρία Prohens υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να παροτρύνει τους ντόπιους να συνεισφέρουν στη συζήτηση για τον υπερτουρισμό, καλώντας τους να καταθέσουν την άποψή τους σε ειδικό ιστότοπο, που θα λειτουργήσει σύντομα.

Όλοι μαζί, είπε, πρέπει να συζητήσουμε την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και να εξετάσουμε τον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου των νησιών, με την κοινή πεποίθηση ότι χρειάζονται θαρραλέα μέτρα και αλλαγή πορείας. Ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης «όχι μόνο δεν είναι βιώσιμος, αλλά δεν μεταφράζεται και σε ευημερία για τους πολίτες», τόνισε.

Θα ήταν ευκολότερο για την κυβέρνηση να προχωρήσει στη νέα στρατηγική μόνη της, είπε. Όμως, στη συζήτηση πρέπει να συμμετάσχει ολόκληρη η διοίκηση και η κοινωνία στο σύνολό της, προκειμένου να θεσπιστούν μέτρα που να εγγυώνται τη συνύπαρξη κατοίκων και επισκεπτών, τη βιωσιμότητα του το φυσικό περιβάλλον.

Η συζήτηση θα οργανωθεί σε τρία επίπεδα, ξεκινώντας με την ιστοσελίδα «The Islands you want #TuTries», ακολουθούμενη από 12 ομάδες εργασίας και ανά κλάδο (όπως η στρατηγική τουρισμού, οι μεταφορές και οι φυσικοί πόροι, μεταξύ άλλων) και μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των προτάσεων που υποβάλλονται.

Η κυρία Prohens υπερασπίστηκε τη δέσμευση της κυβέρνησης στην καινοτομία ως το κλειδί αυτής της διαδικασίας, και ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις ανακήρυξε τις Βαλεαρίδες «Κοιλάδα Καινοτομίας», έναν κόμβο καινοτομίας που ειδικεύεται στην κυκλικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα για την προώθηση των επενδύσεων σε καινοτόμα έργα και με περιφερειακή συνεργασία.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα