Llorenç Galmés: Υπερ- τουρισμός στη Μαγιόρκα | Περιορίζεται η συμμετοχή σε εκθέσεις- εισηγήσεις για τουριστική "απο-ανάπτυξη"

27 Jun 2024, 11:13 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Υπερ- τουρισμός στη Μαγιόρκα | Περιορίζεται η συμμετοχή σε εκθέσεις- εισηγήσεις για τουριστική "απο-ανάπτυξη"

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ενώ η λήψη περιοριστικών μέτρων για τις τουριστικές αφίξεις στη Μαγιόρκα (και στα υπόλοιπα νησιά της Ισπανίας) βρίσκεται καθημερινά στο επίκεντρο ποικίλων δράσεων και εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Μαγιόρκα, Llorenç Galmés, δήλωσε χθες ότι το Συμβούλιο θα μετάσχει το 2025 μόνο σε 11 διεθνείς εκθέσεις (68% λιγότερες από το 2019).

«Η Μαγιόρκα δεν έχει πρόβλημα με τη ζήτηση και δεν χρειάζεται να πηγαίνει σε εκθέσεις για να βρει περισσότερους τουρίστες. Προφανώς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις πιο σημαντικές εκθέσεις, αλλά δεν θα προωθήσουμε τον τουρισμό ήλιου και θάλασσας", είπε, μιλώντας στο πρώτο Συνέδριο Τουρισμού της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η Πρόεδρος της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων, Marga Prohens, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ζήτησε να υπάρξει μια ευρεία εποικοδομητική συζήτηση για τον υπερτουρισμό στα νησιά και ελπίζει ότι θα συζητηθεί ο περιορισμός του για την ευημερία των κατοίκων.

«Μαζί, δουλεύοντας μαζί και με την κοινή πεποίθηση ότι χρειάζονται γενναία μέτρα, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αυτό το ζήτημα», είπε.

Στο Φόρουμ αυτό, στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι κινημάτων από διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αντιλήψεις, όλοι συμφώνησαν σε ένα πράγμα: οι Βαλεαρίδες έχουν υπερβεί τα όρια της τουριστικής ανάπτυξης σε όγκο. Οι διαφορές αφορούσαν την κλίμακα και τις αιτίες του υπερτουρισμού και πιθανές λύσεις.

Πολιτική για τουριστική "απο-ανάπτυξη"

Μία από τις πιο δυναμικές παρουσιάσεις σε αυτό το συνέδριο ήταν αυτή του Fernando Valladares, καθηγητή στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ισπανίας. Ο Fernando Valladares τάχθηκε υπέρ της τουριστικής "απο-ανάπτυξης" στη Μαγιόρκα και τις υπόλοιπες Βαλεαρίδες Νήσους, τονίζοντας:  «η γνήσια ευημερία είναι δυνατή μόνο μέσω της απο-ανάπτυξης». «Μια κοινωνία που είναι εξοργισμένη ή γκρινιάζει δεν μας κάνει καλό». Ο ίδιος αμφισβήτησε αυτό που ισχυρίζονται πολλοί ότι ο πλούτος που δημιουργεί ο τουρισμός έχει ανάλογη επίδραση στους πολίτες του προορισμού. "Το ότι ο πλούτος διαχέεται προς τα κάτω είναι ένας αστικός μύθος. Είναι ψευδής πλούτος επειδή οι επενδυτές είναι πολύ αποκεντρωμένοι."

Ο Valladares υποστήριξε τον σχεδιασμό πολιτικής για απο-ανάπτυξη άμεσα αντί οι προορισμοί να περιμένουν να συμβεί αυτό ξαφνικά, όπως συμβαίνει με τις υφέσεις.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα