Τζούλια Σίμπσον: WTTC | Γυναίκες και νέοι έχασαν τις δουλειές τους στον τουρισμό κατά την πανδημία

23 Sep 2024, 10:45 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

WTTC | Γυναίκες και νέοι έχασαν τις δουλειές τους στον τουρισμό κατά την πανδημία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), που παρουσιάστηκε σε υπουργική σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία, ανέδειξε τον «βαρύ τίμημα» της πανδημίας Covid-19 στην απασχόληση γυναικών και νέων στα ταξίδια.

Η έκθεση WTTC, «Κοινωνικές Τάσεις στην Απασχόληση Ταξιδίων και Τουρισμού», αναφέρει ότι σχεδόν 70 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον κλάδο έχασαν τις δουλειές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις γυναίκες και τους νέους να επηρεάζονται δυσανάλογα.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από κοινού με το Υπουργείο Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, περιλαμβάνει δεδομένα για την απασχόληση σε 185 οικονομίες το 2019 και το 2022.

Καταγράφει ότι ο κλάδος απασχολούσε 42 εκατομμύρια γυναίκες και λίγο περισσότερους από 16 εκατομμύρια νέους το 2022, σε σύγκριση με 48,4 εκατομμύρια γυναίκες και 19 εκατομμύρια νέους εργαζόμενους το 2019.

Το WTTC ζήτησε επείγουσα δράση «για να ξεκλειδώσει το δυναμικό των γυναικών και των νέων» στον κλάδο, υπογραμμίζοντας: «Είναι κρίσιμο να εφαρμόσουμε μέτρα για να προστατεύσουμε αυτές τις ομάδες από δυσανάλογη επίδραση σε μελλοντικές κρίσεις».

Η τελευταία Έκθεση Οικονομικών Επιπτώσεων που εκπονήθηκε από το WTTC εκτιμά ότι η συμβολή των ταξιδιών και του τουρισμού στο παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 29% πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα το 2023.

Ωστόσο, η απασχόληση γυναικών και νέων περιορίζεται κυρίως στη μερική απασχόληση και σε ρόλους με χαμηλούς μισθούς.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Τζούλια Σίμπσον, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει τις εξαιρετικές δυνατότητες των ταξιδιών και του τουρισμού να οδηγήσει σε ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, αλλά υπογραμμίζει επίσης την επείγουσα ανάγκη για δράση».

Υποστήριξε: «Οι γυναίκες και οι νέοι είναι η ραχοκοκαλιά του κλάδου μας, ωστόσο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια.

«Επενδύοντας σε δεξιότητες, προωθώντας πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το πλήρες δυναμικό αυτών των ομάδων και να διασφαλίσουμε ότι ο κλάδος μας θα πρωτοστατήσει στη δημιουργία βιώσιμων ευκαιριών απασχόλησης».

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις και την τουριστική βιομηχανία να αναπτύξουν πολιτικές κατάρτισης δεξιοτήτων και ισότητας των φύλων, να ενισχύσουν τις ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες και τους νέους, να επενδύσουν σε προγράμματα εκπαίδευσης και ηγεσίας, να εφαρμόσουν πρακτικές προσλήψεων χωρίς αποκλεισμούς και ίσες αμοιβές και να υποστηρίξουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και φροντίδας παιδιών.

Το WTTC περιέγραψε την έκθεση ως «ένα ξεκάθαρο κάλεσμα προς τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να δώσουν προτεραιότητα στη συμπερίληψη των γυναικών και των νέων στο εργατικό δυναμικό, να επενδύσουν στις δεξιότητες και το μέλλον τους και να διασφαλίσουν ότι τα οφέλη του ταξιδιού και του τουρισμού θα μοιράζονται όλοι».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα