Αγάπη Σμπώκου : H Βιωσιμότητα είναι Μονόδρομος και για τον Τουρισμό

28 Sep 2024, 12:36 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

H Βιωσιμότητα είναι Μονόδρομος και για τον Τουρισμό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Tους λόγους και τη στρατηγική που οδήγησαν τον ΣΕΤΕ στην πρωτοβουλία METRON Sustainable Tourism by SETE ανέλυσε η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγάπη Σμπώκου κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας στις 26 Σεπτεμβρίου.

Είπε η κυρία Σμπώκου:

"...Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ευρωπαϊκή Οδηγία (CSRD) Corporate Sustainability Reporting Directive ορίζει τις νέες απαιτήσεις για την υποχρεωτική σύνταξη Αναφοράς Βιώσιμης Ανάπτυξης καθώς και το χρονοδιάγραμμα μετασχηματισμού όλων των επιχειρήσεων – σταδιακά και ανάλογα με το μέγεθός τους – έως το 2029.

Πέρα από κάθε υποχρεωτικότητα, η Βιωσιμότητα  είναι Μονόδρομος και για τον Τουρισμό.

Ζητούμενο είναι η επανασύσταση του τουρισμού ως δυναμικός τομέας που αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις έγκαιρα και αναπροσαρμόζεται για να είναι επίκαιρος και βεβαίως αναπτυξιακός – χωρίς όμως να υποθηκεύει το μέλλον του.

Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται ότι η βιωσιμότητα και οι αντίστοιχες πρακτικές δεν βρίσκονται ακόμα στο επίκεντρο της στρατηγικής και λειτουργίας του συνόλου των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά αποτελούν περισσότερο μια παράπλευρη πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte σε συνεργασία με το ΙΝΣΕΤΕ «Βιωσιμότητα στον ελληνικό Τουρισμό» (Ιούλιος 2023) οι βασικοί περιορισμοί που αναγνωρίζουν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις αναφορικά με την υλοποίηση επενδύσεων και δράσεων βιωσιμότητας είναι:

  • (62%) το υψηλό κόστος
  • (28%), ένα ικανό ποσοστό, αναφέρει ότι δεν βρίσκει επαρκείς βιώσιμες λύσεις
  • (20%) δεν μπορεί να τεκμηριώσει την απόδοση των σχετικών επενδύσεων και
  • (19%) δεν γνωρίζει τί είδους βιώσιμες πρακτικές και επενδύσεις θα πρέπει να υλοποιήσει

Και είναι κατανοητό – μιλώ και από προσωπική εμπειρία, το ξεκίνημα αυτής της πορείας δεν είναι κάτι εύκολο ή αυτονόητο.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι επιχειρήσεις ζητούν αλλαγές και διευκρινίσεις στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, χρηματο-οικονομικά κίνητρα, ενημέρωση – εκπαίδευση – ευαισθητοποίηση και στρατηγική.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις ανησυχίες των επιχειρήσεων – ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΕΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ, ακούγοντας το αίτημα της κοινωνίας για ισόρροπη ανάπτυξη και κατανοώντας ότι οφείλουμε να ανταποκριθούμε στα δεδομένα μια νέας γενιάς ταξιδιωτών. Ανοίγουμε ΣΗΜΕΡΑ το μεγάλο κεφάλαιο της αυτοαξιολόγησης, αυτορρύθμισης και αυτοδέσμευσης του κλάδου με εργαλείο την πρωτοβουλία ΜΕΤRΟΝ Sustainable Tourism by SETE, για τη μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων στην αειφορία...."

Διαβάστε ολόκληρη την παρουσίαση της κυρίας Σμπώκου

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα