Πύργος του Άιφελ: Αύξηση 20% στην τιμή του εισιτηρίου για να διασωθεί το εμβληματικό μνημείο

25 Jun 2024, 12:44 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Πύργος του Άιφελ: Αύξηση 20% στην τιμή του εισιτηρίου για να διασωθεί το εμβληματικό μνημείο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αυξημένη κατά 20% είναι η τιμή του εισιτηρίου για επισκέψεις στον Πύργου του Άιφελ του Παρισιού, σε μια προσπάθεια του δήμου να εντείνει τις εργασίες συντήρησης του εμβληματικού αξιοθέατου.

Έτσι, οι επισκέπτες θα χρειαστεί να καταβάλουν 35 ευρώ, από 29,10 ευρώ, στο πλαίσιο του νέου μέτρου που ξεκίνησε να ισχύει από τις 17 Ιουνίου του 2024 και αφορά όλους τους ενήλικες επισκέπτες. Αντίστοιχη αύξηση ισχύει και για και τα παιδιά από 4 έως 11 ετών, αλλά και τους νεαρούς επισκέπτες έως 24 ετών.

Ο Πύργος του Άιφελ, που είναι το δέκατο πιο δημοφιλές μνημείο στον κόσμο, αγωνίζεται να φτάσει τον αριθμό των επισκεπτών του πριν από την πανδημία, ενώ οι διαφωνίες μεταξύ της δημόσιας εταιρείας που διαχειρίζεται το αξιοθέατο, Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), και του δήμου του Παρισιού έχουν επίσης επηρεάσει τον αριθμό των επισκεπτών του.

Ο κατασκευαστής του μνημείου, Γάλλος μηχανικός Gustave Eiffel, είχε πει ότι για να διατηρήσει ο πύργος τη μεταλλική του δομή, θα έπρεπε βάφεται κάθε επτά χρόνια. Ωστόσο, οι οδηγίες δεν ακολουθήθηκαν το 2020, καθώς μεσολάβησαν 11 χρόνια από την προηγούμενη εργασία βαφής.

Ο πύργος βάφεται εκ νέου και το κόστος συντήρησής του έχει φτάσει στα ύψη, ειδικά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.

Η SETE επισημαίνει ότι απαιτούνεται περισσότερα κεφάλαια για πολλούς λόγους, ξεκινώντας από τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία. Όπως αναφέρει το France 24, λόγω της πτώσης του τουρισμού, τα έσοδα του Πύργου ήταν κατά 113 εκατ. ευρώ λιγότερα λόγω της πανδημίας, ενώ το κόστος συντήρησης έχει αυξηθεί. Οι 360 εργαζόμενοι που εργάζονται για τη συντήρησή του λένε ότι οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν τόσο από το δήμο του Παρισιού όσο και από την SETE προκάλεσαν αύξηση του κόστους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista, το μνημείο επισκέφθηκαν 6,32 εκατομμύρια άνθρωποι το 2023, έναντι 5,85 εκατ. το 2022, με τον αριθμό των επισκεπτών να φτάνει στα προ πανδημίας επίπεδα των 6,14 εκατ., ωστόσο, όχι στα επίπεδα του 2014 όταν ο αριθμός των επισκεπτών έφτανε τα 7,1 εκατ. Ένας από τους λόγους αυτής της διακύμανσης σχετίζεται με τη συντήρηση και το κλείσιμο του πύργου σε ορισμένες περιόδους, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο του 2024.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα