Πώς θα ωφεληθεί ο τουρισμός και η οικονομία στο Παρίσι από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων

26 Jun 2024, 08:46 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πώς θα ωφεληθεί ο τουρισμός και η οικονομία στο Παρίσι από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο οργανισμός Paris 2024 παρουσίασε τα στοιχεία για τις αναμενόμενες οικονομικές επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων, Ile-de-France, υπολογίζοντας ότι το συνολικό οικονομικό όφελος θα κυμανθεί από 6,7 έως 11,1 δισ. ευρώ, με επικρατέστερο σενάριο να τοποθετεί το ποσό στα 9 δισ. ευρώ.

Η μελέτη αυτή ανατέθηκε στο Centre de droit et d'économie du sport (CDES) της Limoges, το οποίο είχε ήδη εκπονήσει την πρώτη σχετική προκαταρκτική μελέτη το 2016. Η συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών οφελών θα προέλθει από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, με το 70% να αφορά την κατασκευή υποδομών (2,5 δισ. ευρώ) και τη διοργάνωση των Αγώνων (3,8 δισ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο 30% σχετίζεται με την εκτιμώμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης (2,7 δισ. ευρώ). Το 84% των οικονομικών επιπτώσεων αναμένεται να καταγραφεί πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων, με το υπόλοιπο 16% να εκτείνεται σε δέκα χρόνια μετά τη διοργάνωση, κυρίως στον τομέα του τουρισμού.

Η διοργάνωση των Αγώνων αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 181.000 θέσεις εργασίας. Η τοπική επίδραση είναι επίσης σημαντική, με το 66% των συμβάσεων του Paris 2024 να δίνεται σε δικαιούχους της περιοχής Ile-de-France, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Στον τομέα της κατασκευής, το 36% των συμβάσεων δόθηκε σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σε φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, έναντι του αναμενόμενου 25%. Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έλαβαν μέρος στην αγορά αξίας άνω των 5 δισ.ευρώ που δημιουργήθηκε τόσο από τη Solideo, φορέας ο οποίος ανέλαβε την παράδοση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων όσο και από το Paris 2024, για τη διοργάνωση των Αγώνων.

Οι οικονομικές εκτιμήσεις της μελέτης έχουν βελτιωθεί καθώς η ανάλυση βασίζεται πλέον στα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), το Paris 2024, τη Solideo, το Γραφείο Τουρισμού του Παρισιού και το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE). Ωστόσο, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος των Αγώνων παραμένει αβέβαιος και εξαρτάται από την τουριστική κίνηση, η οποία υπολογίζεται στα 2,3 έως 3,1 εκατ. θεατές και θα επηρεάσει τα έσοδα των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των καταστημάτων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το ποσοστό των ξένων θεατών που αναμένεται να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκτιμάται σε 36%, ενώ των Γάλλων σε 64%. Αντίστοιχα, όσον αφορά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, το ποσοστό των ξένων θεατών αναμένεται να αγγίξει το 17%, ενώ το ποσοστό των Γάλλων το 83%.

Η μακροπρόθεσμη επίδραση στην ελκυστικότητα της Γαλλίας για τους ξένους επενδυτές είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά όπως και η εκδήλωση Choose France, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στέλνουν ένα μήνυμα στις διεθνείς εταιρείες ότι η χώρα είναι ανοιχτή στις επενδύσεις. Το εκτιμώμενο κόστος της διοργάνωσης έχει φτάσει τα 8,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 16% από τον αρχικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα, η μελέτη αποφεύγει να συσχετίσει την πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα που συνεπάγεται η οργάνωση των Αγώνων με τη μεσομακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας, δεδομένης της γενικότερης τάσης υποβάθμισης του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου των Ολυμπιακών Αγώνων στο ΑΕΠ από τους περισσότερους οικονομολόγους.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα