Τουρισμός | Βενετία: Το τέλος εισόδου δεν μείωσε τις αφίξεις

01 Jul 2024, 11:39 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Τουρισμός | Βενετία: Το τέλος εισόδου δεν μείωσε τις αφίξεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το τέλος εισόδου των 5 ευρώ για τους ημερήσιους τουρίστες στη Βενετία δεν απέφερε (τουλάχιστον τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου) μείωση των επισκεπτών.

Κατά τη δοκιμαστική φάση, που ολοκληρώθηκε στις 5 Μαΐου, πουλήθηκαν πάνω από 195 χιλιάδες εισιτήρια εισόδου, που απέφεραν έσοδα 975 χιλιάδων ευρώ, πολύ περισσότερα από όσα περίμενε η πόλη.

Ωστόσο, τοπικοί παράγοντες δεν είναι πεπεισμένοι για την αποτελεσματικότητα του φόρου εισόδου. Επισημαίνουν ότι οι τουρίστες δεν έχουν μειωθεί. Αντίθετα, την τελευταία Κυριακή της δοκιμαστικής περιόδου σημειώθηκε εισροή 70 χιλιάδων επισκεπτών, περίπου 5.000 περισσότερων από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το μέτρο, αρχικά ενεργό μόνο τα Σαββατοκύριακα μεταξύ 8:30 και 16.00 έως τα μέσα Ιουλίου, έγινε δεκτό με σκεπτικισμό από ορισμένους τοπικούς συλλόγους. Ορισμένοι ειδικοί επέκριναν την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι ο φόρος δεν είναι τίποτα άλλο από μια έντεχνα ενορχηστρωμένη εκστρατεία μάρκετινγκ χωρίς πραγματική πρόθεση μείωσης του αριθμού των επισκεπτών.

Όσοι είναι κατά του φόρου εισόδου υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η επίδειξη των δελτίων ταυτότητάς τους και η παροχή προσωπικών στοιχείων των επισκεπτών τους για απαλλαγή από τον φόρο. Βλέπουν αυτές τις απαιτήσεις ως περαιτέρω βάρη για τη μόνιμη διαμονή στη Βενετία. Η επίδραση του μαζικού τουρισμού δεν περιορίζεται στις υποδομές της πόλης αλλά επηρεάζει και την ευημερία των κατοίκων της. Οι κάτοικοι είναι δυσαρεστημένοι με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, τη μειωμένη ποιότητα των υπηρεσιών και την εστίαση των εμπορικών δραστηριοτήτων στους τουρίστες σε βάρος των κατοίκων. Για παράδειγμα, το κόστος των ειδών παντοπωλείου και άλλων καθημερινών αναγκών έχει αυξηθεί λόγω της ζήτησης από τους τουρίστες, ενώ ο θόρυβος και τα σκουπίδια από τις τουριστικές δραστηριότητες έχουν κάνει την πόλη πιεστική για τους κατοίκους.

Η Βενετία υποδέχεται περίπου 80 χιλιάδες τουρίστες κάθε μέρα σε σύγκριση με τους 49 χιλιάδες κατοίκους.

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα. Οι ειδικοί προτείνουν την αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών, όπως τα ηλεκτρονικά συστήματα κρατήσεων και τα big data, που αναλύουν τις τουριστικές τάσεις. Αυτό, όπως υπογραμμίζεται, είναι απαραίτητο για την παρακολούθηση και τη διαχείριση των τουριστικών ροών. Επιπλέον, πρέπει να προωθηθούν πιο βιώσιμες και υπεύθυνες μορφές τουρισμού, που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, χωρίς να προκαλεί υπερτουρισμό.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα