Το Άμστερνταμ θέλει να απαγορεύσει όλα τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης μέχρι το 2035

03 Jul 2024, 14:02 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Το Άμστερνταμ θέλει να απαγορεύσει όλα τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης μέχρι το 2035

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το Άμστερνταμ σχεδιάζει την καθολική απαγόρευση κρουαζιερόπλοιων στο κέντρο της πόλης από το 2035, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο υπερτουρισμός με την μετατόπιση των επιβατών κρουαζιέρας από το λιμάνι σε περιοχές έξω από το κέντρο της πρωτεύουσας της Ολλανδίας.

Η ανακοίνωση του σχεδίου έρχεται μετά από συζητήσεις για περικοπή στο μισό του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που θα επιτρέπεται να «δένουν» στο λιμάνι.

Επί του παρόντος, επιτρέπονται 190 κρουαζιερόπλοια, όμως ο αριθμός τους αναμένεται να περιοριστεί στο μέγιστο των 100 από το 2026, έτος κατά το οποίο συμφωνήθηκε το Ρότερνταμ να αναλάβει πάνω από 40 πλοία που δεν θα είναι δεκτά στο Άμστερνταμ.

Μέχρι το 2027, όποιο πλοίο προσεγγίζει το Άμστερνταμ θα απαιτείται να χρησιμοποιεί επίγεια ενέργεια μόνο για να μειώνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Με αυτά τα μέτρα, η πόλη εφαρμόζει την επιθυμία του δημοτικού συμβουλίου να μπει τέλος στο λιμάνι κρουαζιερόπλοιων του Άμστερνταμ, δήλωσε εκπρόσωπος του δήμου του Άμστερνταμ, ενώ, όπως είπε, η απαγόρευση των κρουαζιερόπλοιων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερους πακέτου μέτρων για τον περιορισμό της τουριστικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ενόχλησης που προκαλεί.

Όπως υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος, Hester van Buren, η κρουαζιέρα είναι μια ρυπογόνος μορφή τουρισμού και συμβάλει στη συγκέντρωση κόσμου και εκπομπών στην πόλη. Με τη μείωση των κρουαζιερόπλοιων, την απαίτηση επίγειας ενέργειας και τον στόχο για μετακίνηση του λιμένα κρουζιέρας από την τρέχουσα θέση του το 2035, το δημοτικό συμβούλιο εφαρμόζει υπεύθυνα την πρότασή του να σταματήσει την κρουαζιέρα, ανέφερε.

Ενώ τα σχέδια αυτά αναμφίβολα θα βοηθήσουν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο Άμστερνταμ, εκφράζονται ανησυχίες ότι τα εισοδήματα από τον τουρισμό θα μειωθούν αισθητά. Εκτιμάται ότι με τη μέιωση του αριθμού επιβατών κρουαζιέρα και εταιριών κρουαζιέρας στην πόλη, θα σημειωθούν μεγάλες απώλειες στα μουσεία, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τις εταιρίες του προορισμού.

Ωστόσο, ο δήμος αναφέρει ότι οι οικονομικές συνέπειες αυτές θα περιλαμβάνονται στον επόμενο προϋπολογισμό του και δεν θα προκύψουν πριν από το 2025.

Η κρουαζιέρα έχει ετήσια συμβολή ύψους 105 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία. Ωστόσο, οι επισκέπτες κρουαζιέρας αποτελούν μόλις το 1% των συνολικών ετήσιων επισκεπτών της πόλης, οι οποίοι ανέρχονται σε 21 εκατ. Ακόμα κι αν οι επιβάτες δεν αποβιβάζονται στο κέντρο της πόλης, θα εξακολουθούν να μπορούν να το επισκεφτούν χάρη στο σύστημα δημόσιων μεταφορών της Ολλανδίας.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα