Τουρισμός | Προβληματισμός στις Βαλεαρίδες: Πτώση της τοπικής οικονομίας παρά τα ρεκόρ τουριστών

25 Sep 2024, 12:04 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρισμός | Προβληματισμός στις Βαλεαρίδες: Πτώση της τοπικής οικονομίας παρά τα ρεκόρ τουριστών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Φόβους για «κόπωση» της τοπικής οικονομίας, παρά τα ρεκόρ στον αριθμό τουριστών, εκφράζουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες της των Βαλεαρίδων.

Έκθεση της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικών Ενώσεων των Βαλεαρίδων, η οποία εκπροσωπεί όλους τους μεγάλους επιχειρηματίες του προορισμού, προειδοποιεί για ενδείξεις κόπωσης της τοπικής οικονομίας με την ανάπτυξή της να κυμαίνεται κάτω του μέσου εθνικού όρου κατά το σημαντικό δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ και ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν εμφανίζεται επίσης περιορισμένος.

Ήδη, πριν την παρουσίαση της έκθεσης, είχαν φανεί ενδείξεις ότι παρά τον αριθμό ρεκόρ των τουριστών που επισκέφθηκαν τα νησιά, οι δαπάνες τους ήταν σημαντικά μειωμένες, με τους ιδιοκτήτες των μπαρ και των εστιατορίων να καταγράφουν «τρύπα» 20% στις εισπράξεις τους.

Η Ένωση επισημαίνει ότι η τοπική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,8% κατά την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο - σε σύγκριση με ανάπτυξη 2,9% του εθνικού μέσου όρου - παρότι οι ενδείξεις στο πρώτο τρίμηνο (+3%) προμήνυαν πιο θετική έκβαση της χρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό εκφράζονται φόβοι ότι η καθοδική τάση θα συνεχιστεί και μέσα στο τρίτο τρίμηνο παρά το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι έχουν δεσμευθεί να διατηρήσουν ανοικτές τις ξενοδοχειακές μονάδες τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνηθισμένο αυτή τη χρονιά. Η μεικτή αυτή εικόνα στην οικονομία του προορισμού συμπίπτει χρονικά με τις αντιδράσεις μερίδας κατοίκων εναντίον του υπερτουρισμού.

Διαβάστε επίσης

 Marga Prohens: Υπερτουρισμός στις Βαλεαρίδες | Έρχονται μέτρα πριν από τη σεζόν του 2025

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα