Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο

11 Oct 2024, 06:47 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), τόσο σε αξία, όσο και σε ποσότητα, κατά το α’ εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2023, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση του διμερούς όγκου εμπορίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής Υπηρεσίας Εσόδων και Τελωνείων για τις διμερείς εμπορευματικές συναλλαγές ΗΒ - Ελλάδας για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024, η αξία των βρετανικών εισαγωγών από την Ελλάδα ανήλθε σε 865 εκ. λίρες, από 722 εκ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, αυξημένη κατά 19,78%. Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές από την Ελλάδα και σε ποσοτικούς όρους (28,2%), σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Αντίθετα, οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ελλάδα κατέγραψαν πτώση, τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα, επιδεινώνοντας ελαφρώς το παραδοσιακά ελλειμματικό διμερές εμπορικό ισοζύγιο σε βάρος του ΗΒ.

‘Οσον αφορά στα είδη, οι κυριότερες κατηγορίες ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων στη χώρα ήταν, κατά σειρά αξίας, οι ακόλουθες: Ορυκτά καύσιμα και ορυκτέλαια, φάρμακα, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, κυρίως ηλεκτρικοί αγωγοί, σύρματα και καλώδια, γαλακτοκομικά όπως φέτα και γιαούρτι, αυγά, μέλι, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, κυρίως ελιές, χαλκός και τεχνουργήματα από χαλκό, αλουμίνιο και τεχνουργήματα από αλουμίνιο, όργανα και συσκευές, πλαστικά προϊόντα, βρώσιμα φρούτα και ξηροί καρποί, παρασκευάσματα από δημητριακά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αιθέρια έλαια και ρητινοειδή, αλάτι, θείο, πυρηνικές αντιδραστήρες και λέβητες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε αξία και όγκο εξαγωγών ταυτόχρονα, καταγράφονται στις ακόλουθες κατηγορίες: Ορυκτά καύσιμα και ορυκτέλαια, αύξηση 397% σε αξία και 452% σε ποσότητα, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, μέλι, βρώσιμα φρούτα και ξηροί καρποί και πυρηνικές αντιδραστήρες και λέβητες. Μείωση τόσο της αξίας εισαγωγών από την Ελλάδα, όσο και των εισαγόμενων ποσοτήτων, παρουσιάζουν περιορισμένες μόνο κατηγορίες προϊόντων, όπως είναι το αλουμίνιο και τεχνουργήματα από αλουμίνιο, αλάτι και θείο, καθώς και προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

Σημειώνεται ότι οι 10 κυριότερες χώρες – προμηθευτές αγαθών του ΗΒ κατά το α’ εξάμηνο του έτους ήταν οι Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, και Ιρλανδία. Ισχυρή μείωση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσίασαν οι εισαγωγές από τη Νορβηγία, τη Γαλλία τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Ολλανδία, ενώ σημαντική αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές από τον Καναδά, την Ελβετία και την Τουρκία. Στη σχετική κατάταξη, η Ελλάδα κατέλαβε την 43η θέση, έναντι της 50ης την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σημειώνοντας αύξηση των εξαγωγών της προς το ΗΒ κατά 19,7%.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο.

 

 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα