Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία

17 Nov 2024, 06:54 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η παραγωγή οίνου αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της ισπανικής παραγωγής και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της συμβολής της στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει συνεχώς την εξωστρέφειά του και την αποδοχή των προϊόντων του στην παγκόσμια αγορά.

Το κύριο μέρος των εξαγωγών προορίζεται για τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κύριος εισαγωγέας ισπανικού κρασιού είναι η Κίνα καθώς και οι Η.Π.Α..

Λόγω του γεγονότος ότι οι ώριμες αγορές έχουν ήδη εδραιωθεί, οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν ενδιαφέρουσα επιλογή για τον ισπανικό αμπελοοινικό τομέα. Πέραν των εξαγωγών, ο ισπανικός τομέας οίνου βασίζεται και στη νοοτροπία της κατανάλωσης τοπικού οίνου, το οποίο βοηθάει ιδιαίτερα την τοπική αγορά και την εδραίωση των προϊόντων, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην πώληση και διάθεση των οίνων στις κάβες αλλά και στα κέντρα διασκέδασης της Ισπανίας.

Δεδομένου του μεγέθους της ισπανικής οινοπαραγωγής και της εγχώριας προσφοράς κρασιών, καθώς επίσης και των εξαιρετικά προσιτών τιμών καλής γενικά ποιότητας εγχώριων κρασιών, οι προοπτικές διείσδυσης των ελληνικών κρασιών στην Ισπανία είναι μάλλον σχετικά περιορισμένες. Οι προσπάθειες του ελληνικού κλάδου θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ενέργειες αύξησης της επίγνωσης των εδώ επαγγελματιών του κρασιού και της εστίασης, και σε δεύτερο βαθμό, του μέσου καταναλωτή αναφορικά με το ελληνικό κρασί και ασφαλώς της αναγνωρισιμότητάς του από αυτούς.

Οι Ισπανοί γενικά, όπως διατηρούν καλή εικόνα για την ελληνική γαστρονομία με την οποία έρχονται σε επαφή ιδιαίτερα κατά τις τουριστικές επισκέψεις τους στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά και ιδιαίτερα κατά την υψηλή τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, κυρίως στα νησιά, έχουν ανάλογη εικόνα για τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, την ιστορία του ελληνικού κρασιού και την πλειάδα αυτόχθονων ποικιλιών, πολλές εν των οποίων είναι αρχαίες. Εφικτή είναι η τοποθέτηση του ελληνικού κρασιού σε τμήμα “niche” μιας αγοράς με καταναλωτικό κοινό υψηλής εισοδηματικής στάθμης, καθώς επίσης σε εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ισπανία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων για το 2023, η Ισπανία κατατάσσεται 14η σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την κατά κεφαλή κατανάλωση, καθώς οι Ισπανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο 29,3 λίτρα κρασιού ανά άτομο σε ετήσια βάση. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει πληθώρα τοπικών ποικιλιών, με περισσότερες από 400 ποικιλίες σταφυλιών που φυτεύονται σε όλη την Ισπανία, ενώ το 80% της αμπελοοινικής παραγωγής της χώρας προέρχεται μόλις από 20 είδη σταφυλιών.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από κλαδική μελέτη για την ισπανική παραγωγή και αγορά οίνου, του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 

 

 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα