Γερμανικός τουρισμός: Απογείωση των κρατήσεων για Τουρκία και Αίγυπτο – «Ορατά ίχνη» από την κατάρρευση του FTI

27 Jun 2024, 15:11 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Γερμανικός τουρισμός: Απογείωση των κρατήσεων για Τουρκία και Αίγυπτο – «Ορατά ίχνη» από την κατάρρευση του FTI

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σωρευτική άνοδο 17% από πέρυσι, παρουσίασαν οι πωλήσεις πακέτων ταξιδιών στη Γερμανία μέχρι το τέλη Μαΐου του 2024. Αν και η εξέλιξη των πωλήσεων για καλοκαιρινές διακοπές παρουσίασε μείωση τριών ποσοστιαίων μονάδων το Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, εξακολουθεί να τεκμηριώνει μια ισχυρή ζήτηση για κρατήσεις μέσω τουρ οπερέιτορ. Η διαφορά του αριθμού ταξιδιωτών στα οργανωμένα ταξίδια το καλοκαίρι, έναντι του 2019, βρίσκεται στο -10% για το 2024.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα των στατιστικών στοιχείων Μαΐου που παρουσιάζει η Travel Data + Analytics από την αγορά οργανωμένου τουρισμού της Γερμανίας για την καλοκαιρινή σεζόν του 2024.

Οι Γερμανοί καταναλωτές φέτος παρουσιάζουν ίδια τάση με την περυσινή προς τις προκρατήσεις, με το μερίδιο πωλήσεων για χειμερινές διακοπές για τις οποίες έχει γίνει ήδη κράτηση να είναι 2 ποσοστιαίες μονάδες επάνω από το Μάιο του 2023. Σε γενικές γραμμές, σχεδόν το ένα τέταρτο των μηνιαίων πωλήσεων Μαΐου αφορούν κρατήσεις διακοπών για την επερχόμενη χειμερινή σεζόν 2024/25 και το καλοκαίρι του 2025.

Όσον αφορά τις κρατήσεις Μαΐου για το καλοκαίρι του 2024, σε επίπεδο τζίρου, το 11% των Γερμανών έκαναν κράτηση τελευταίας στιγμής για αναχώρηση μέσα στο Μάιο, το 45% για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και άλλο ένα 21% έκανε κράτηση για την φθινοπωρινή περίοδο (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος). Στα δεδομένα αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο τζίρος του πτωχευμένου FTI.

Αύξηση άνω του μέσου όρου στη ζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές καταγράφεται στις Ανατολικές χώρες προορισμού μεσαίας απόστασης, με την Τουρκία και την Αίγυπτο μόνο να αντιπροσωπεύουν μέχρι στιγμής το 30% του συνόλου του τζίρου κρατήσεων για καλοκαιρινές διακοπές μέσω τουρ οπερέιτορ, παρουσιάζοντας αύξηση 28% από πέρυσι. Σημειώνεται ότι στις χώρες αυτές η παρουσία του FTI ήταν έντονη.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της κατάρρευσης του FTI, η διευθύντρια πωλήσεων της Travel Data + Analytics, Alexandra Weigand, επισημαίνει πως είναι σαφές ότι θα αφήσει ορατά ίχνη στη γερμανική ταξιδιωτική αγορά. Το ερώτημα είναι μάλλον πόσο γρήγορα μπορεί να ανακατανεμηθεί η χωρητικότητα σε άλλους τουρ οπερέιτορ - και πόσο γρήγορα θα λάβουν τις επιστροφές τους τα νοικοκυριά με περιορισμένο προϋπολογισμό διακοπών, τόνισε.

Στις 3 Ιουνίου, ο FTI κήρυξε πτώχευση και ήδη την ίδια εβδομάδα οι νέες κρατήσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη. Οι πωλήσεις αυτές χαρακτηρίζονται από ένα ποσοστό άνω του μέσου όρου βραχυπρόθεσμων κρατήσεων πακέτων καλοκαιρινών διακοπών, ειδικά από οικογένειες και με έμφαση στις χώρες διακοπών της ανατολικής Μεσογείου - πρώην βασικών αγορών του FTI.

Οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας του τρίτου μεγαλύτερου τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης, θα γίνουν σαφείς μόνο όταν τα ταξίδια διακοπών με διπλοκρατήσεις στα στατιστικά δεδομένα πωλήσεων προσαρμοστούν στα ακυρωμένα ταξίδια του FTI, επισημαίνει η Travel Data + Analytics.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα