Ευρωπαίοι πολίτες: «Δεν μισούμε τους τουρίστες, αλλά τον υπερτουρισμό»

12 Jul 2024, 10:52 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ευρωπαίοι πολίτες: «Δεν μισούμε τους τουρίστες, αλλά τον υπερτουρισμό»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αισθητές έχουν γίνει οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού στην καθημερινότητα των κατοίκων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και την Ιταλίας.

Όπως προκύπτει από έρευνα της ταξιδιωτικής πλατφόρμας Evaneos που ειδικεύεται στα εξατομικευμένα tour, στη Γαλλία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, το 92% των κατοίκων έρχονται αντιμέτωποι με τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερτουρισμού, όπως η βρωμιά και τα σκουπίδια στους δρόμους (84%), τα μεγάλα πλήθη (74%) και την μεγάλη αναμονή (71%).

Πάνω από τους μισούς Ισπανούς θεωρούν ότι ο αριθμός τουριστών είναι υπερβολικά μεγάλος δημιουργώντας καταστάσεις έντασης με τον τοπικό πληθυσμό, όπως στις Βαλεαρίδες, όπου ο αριθμός των τουριστών συνεχίζει να σπάει ρεκόρ, και διαμορφώνεται σε 17,8 εκατομμύρια, εκ των οποίων 14 εκατομμυρίων ξένοι τουρίστες, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 9%. Οι Ισπανοί δεν μισούν τους τουρίστες, αλλά τον υπερτουρισμό: το 67% από αυτούς πιστεύουν ότι οι ταξιδιώτες έχουν πρόθεση να ενσωματωθούν στην κοινότητα και ότι η συνύπαρξη μαζί τους είναι γενικά καλή.

Το 70% των Ιταλών αποφεύγει ήδη να επισκέπτεται τουριστικά αξιοθέατα λόγω της υπερσυγκέντρωσης κόσμου. Η αύξηση των τοπικών τιμών (57,5%) και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων (43,6%) είναι, όπως αναφέρουν, οι πιο απτές επιπτώσεις του φαινομένου.

Πάντως, το 42% των Γερμανών ηλικίας 18 έως 24 ετών δηλώνουν ότι έχουν ήδη αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό, σε σύγκριση με μόνο το 15% των ατόμων άνω των 55 ετών. Επιπλέον, το 47% των Γερμανών δεν έχουν ακούσει ποτέ για το φαινόμενο ή δεν γνωρίζουν τη σημασία του (έναντι 42% στους Ιταλούς και 26% στους Γάλλους), σε μια χώρα όπου το 39% των κατοίκων της κάνει διακοπές εσωτερικού. Μια ακόμη πιο εντυπωσιακή παρατήρηση σύμφωνα με τις ηλικιακές ομάδες: ενώ το 40,5% των ατόμων ηλικίας 45 ετών και άνω δεν γνωρίζει για τον υπερτουρισμό, το ποσοστό αυτό είναι μόνο 32,5% για την ηλικιακή ομάδα 18-44, στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, όπως στη Γαλλία, όπου τα τρία τέταρτα λένε ότι έχουν ήδη ακούσει για αυτό (74%).

Οι Ευρωπαίοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, τάσσονται υπέρ των ποσοστώσεων για τη διαχείριση του υπερτουρισμού: το 52% των Γάλλων, το 45% των Ισπανών και το 42% των Ιταλών υποστηρίζουν τέτοια μέτρα. Οι Ισπανοί μάλιστα εκτιμούν ότι το 70% των αρχών θα πρέπει να θέσουν αυστηρότερα όρια στις περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές.

Όλες οι χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για εναλλακτικές διαδρομές, εκτός της πεπατημένης (το 90% των Ισπανών, το 78% των Γερμανών, το 72% των Γάλλων, το 50% των Ιταλών) ή εκτός σεζόν. Το 86,8% των Ιταλών (το 79% των Γερμανών και το 78% των Γάλλων) δηλώνουν έτοιμοι να ταξιδέψουν εκτός αιχμής ή σε προορισμούς λιγότερο ορατούς στα κοινωνικά δίκτυα (82,7% των Ιταλών, 80% των Γάλλων αλλά 68% των Γερμανών).

Από την άλλη πλευρά, απομένουν να γίνουν προσπάθειες για τη μείωση του αριθμού των ταξιδιών. Το 52% των Γερμανών έχει ήδη μειώσει τον αριθμό των ταξιδιών του ή σκέφτεται να το κάνει. Για τους Γάλλους, η τιμή παραμένει βασικό εμπόδιο: μόνο μια μειονότητα Γάλλων θα ήταν διατεθειμένη να καταβάλλει περισσότερα για το ταξίδι τους (26%). Ωστόσο, αυτό το ποσοστό κυμαίνεται στο 34% στους τακτικούς ταξιδιώτες και στο 54% για εκείνους που αισθάνονται ότι συμβάλλουν στον υπερτουρισμό.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.023 ανθρώπων στη Γερμανία μέσω της YouGov, σε 1.000 Ισπανούς μέσω της πλατφόρμας Evaneos, σε 1.009 Γάλλους και 1.002 Ιταλούς.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα